Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG3 WAS ER DICHTBIJ

ESG3 – Unitas2 eindigde in een 3 – 5 overwinning van de gasten. Net als vorig seizoen bouwt ons derde de resultaten langzaam op. Als alles mee had gezeten, zou maandagavond een gelijkspel tot de mogelijkheden hebben behoord.

We begonnen zonder te spelen met een voorsprong van 1-0, omdat Unitas een bord leeg liet. Niet ongebruikelijk kozen zij daar voor hun hoogste bord met zwart, bord 2, waardoor ik gewoon intern kon spelen.

Reint, bord 7, kreeg een stelling van Torenpaar met 6 tegen torenpaar met 7 pionnen. Zijn tegenstander slaagde erin de torens van het bord te krijgen, waarna zijn pionnenmeerderheid simpel de doorslag gaf,    1-1.

Hans speelde aan het vijfde bord een interessante partij. Verloor de kwaliteit tegen 2 pionnen, wat een stelling opleverde van loperpaar met toren en 2 pluspionnen tegen torenpaar met loper. Vrij vlot werd tot remise besloten, na de aanvankelijke ernstige ontwikkelingsachterstand van Hans een goed resultaat, 1,5 – 1,5.

Het was goed om Klaas weer terug aan het werk te zien in het derde, bord 8. Hij wist het evenwicht aardig te handhaven tot zijn stukoffer op de 19e zet, dat niet echt de aanval mogelijk maakte waar hij, denk ik, op hoopte. Daarmee stond het resultaat vast 1,5 – 2,5.

Jan R. had aanbord 6 een pion minder, maar dit was royaal gecompenseerd met gezond initiatief en een goed opgerukte pionnenformatie op de damevleugel, ondersteund door zijn toren en loper. In de strubbelingen van het middenspel liet hij zich verleiden om zijn loper passief op te stellen, misschien was dat niet de sterkste. In elk geval kreeg hij daarna geen kans meer, hij verloor een tweede pion en de partij, 1,5 – 3,5.

Daarmee hadden wij op de borden 6 en 8 misschien iets minder gehaald, dan dat er had ingezeten en toch geloofde ik nog in een resultaat in matchpunten, omdat ik de stelling van Fred als gewonnen beschouwde, Jan P. een remise toedichtte en hoopte op een wonder bij Willem, die wel vaker ijzer met handen brak, hij zou moeten winnen vanuit een remise-achtige stelling, waarin hij passiever stond dan zijn tegenstander. Voor wie heeft meegetald, zat 4 – 4 er dus nog in. Toen Willem bij mij langs kwam met het remiseaanbod van de Unitasser, verzocht ik hem dan ook door te spelen.

Jan P. had aan bord 3 met een pionbeweging op de damevleugel zijn tegenstander in een half uur peinswerk gedrongen, daarmee een degelijke stelling met perspectief verkregen en aanzienlijk tijdvoordeel genoteerd. Misschien was hem dit zo goed bevallen dat hij doorstormde met zijn tweede pion op die vleugel, even later zaten de bewuste pionnen in het doosje, was de spanning weg, beschikte zijn tegenstander over de A-lijn, werd Jan stevig op de achterste rij gedrukt en kon hij opgeven, 1,5 – 4,5.

Ik meldde eerstebordspeler Willem daarop dat hij remise mocht aanbieden. Zelfs als hij een kunststuk zou uithalen, zat er voor ons team geen gelijk spel meer in. Willem maakte van deze gelegenheid gebruik, zijn tegenstander accepteerde, de vrede was getekend. Compliment voor Willem, hij stond lang niet goed en nadat ik hem verzocht had het remiseaanbod niet te accepteren, wist hij zijn tegenstander te verrassen met de lange rochade en de Koningsloop naar de hoek van het bord, waardoor hij onkwetsbaar werd, en wist hij langzaam de stelling nog te verbeteren. Toch bleef hij last houden van zijn passieve opstelling, meer dan remise zat er echt niet in, 2-5.

De prijs voor de beste ESG-er gaat naar Fred, die op bord 4 een partij uit één stuk speelde. Weloverwogen logische zetten kiezend,verkregen voordeel consequent uitbouwend naar een gewonnen partij, met een vertwijfelde tegenstander aan de overzijde van het bord, die vast het gevoel moet hebben gehad werkelijk geen moment een kans te hebben zien langs komen. Toen Fred een kwaliteit won en volgens de groepjesregel een betere pionopstelling had, volgde langzaam maar zeker de verorbering van pionnen, totdat de Unitas-speler zich overgaf, 3 – 5.

Dat was een mooi slotaccoord van ons derde team, wij spelen met plezier en concentratie, zo doorgaan, dan zullen af en toe de punten volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 7, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: