Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Bekeravonturen

Dacht ik alle drie teams te kunnen verslaan is die verdraaide Ton toch sneller. Natuurlijk heb ik de smoes dat ik later thuis ben gekomen dan hem doordat we langer hebben gespeeld en waarschijnlijk meer maar in ieder geval langer nagepraat aan de bar. Dat is wel het voordeel van de vrijdagavond, je hoeft de volgende morgen niet zo snel je bed uit
Nu had ik u ook weinig kunnen berichten over het derde bekerteam. De uitslag is namelijk op de NOSBO-site nog niet ingevuld.
Op maandag speelde het tweede thuis zijn bekerwedstrijd tegen het tweede van HSP
T ESG 2 1774 HSP 2 1652 2½ 1½ 12 nov
1. Marcel Struik 1775 Arjen Waijer 1730 ½ ½
2. Bastiaan van Os 1760 Erwin Reintke 1651 ½ ½
3. Douwe Tobben 1796 Klaas Kuiper 1636 ½ ½
4. Jan Plante 1765 Hauke de Vries 1593 1 0
Op papier een mooie gelijkwaardige tegenstander, maar als u de opstelling hierboven ziet dan ziet u dat wij in onze sterkste opstelling verschenen, terwijl zij dat beslist niet waren. De wedstrijd begon goed met een overwinning van Jan Plante die daarmee wraak nam voor de slechte partij in de gewone competitie tegen DAC (in plaats van de dame te winnen verloor Jan). Ook Douwe leek op winst aan te sturen, maar die zag de blunder van zijn tegenstander een zet te laat. En dat terwijl zijn zelf bedachte winnende aanval tot remise leidde.
Hierna volgden er twee remises. Bastiaan had steeds het betere van het spel, maar kon het eindspel net niet winnen. Marcel en zijn tegenstander besloten daarna tot remise. Marcel hoefde niet meer en de tegenstander zag niet hoe hij nog kon forceren. Een professionele 2,5 – 1,5 overwinning dus. Meer heeft er in gezeten, maar de winst was steeds duidelijk.

De tegenstander van Jan Plante kijkt al somber bij de eerste zet. En terecht want Jan bezorgde het bekerteam de overwinning

ESG-1 trad vrijdagavond aan tegen het vierde van Sissa. Hierin speelt NOSBO-bobo Roland Kroezen en zeer verrassend en leuk ook onze oudlid Rob Jagt. Altijd leuk om te zien dat een jeugdspeler ook elders het schaken voortzet.
Op papier waren we natuurlijk veruit favoriet.\, kijkt u maar eens naar het rating verschil:

Sissa 4 tegen ESG-1
1. Joris Leertouwer (1575) tegen Arie van Wageningen (2027)
2. Rob Jagt (1622) tegen Peter Mijnheer (2088)
3. Roland Kroezen (1672 ) tegen Leo Roos (1928)
4. Paul van Velthoven (1524) tegen Jan van Os (1838)

U ziet dat ESG-1 geen risico nam en in een sterke opstelling verscheen. In de beker zit een ongelukje in een klein hoekje.
Arie opende de score met een soepele en combinatoire overwinning. Een stukoffer tegen twee pionnen en dan maar aanvallen op de nog niet gerokeerde witte koning. Beide spelers bleken in de analyse niet altijd de optimale zetten te hebben gevonden, maar Arie wist wel goed te profiteren van de zwakten in de vijandelijke stelling. Peter zorgde voor het tweede punt door al vroeg een stuk te winnen ten koste van twee pionnen. Rob Jagt had helaas voor hem niet de compensatie die Arie wel had, waardoor Peter op zijn bekende manier het voordeeltje langzaam om zette in materiaal winst en in een overwinning.
Jan zorgde voor het derde punt. Hij sloot een vijandelijke paard op op het veld a5. Moest daarna even zijn stukken hergroeperen en ergens de stelling openen. Toen dat lukte kon hij de zware stukken ruilen en speelde het pionneneindspel makkelijk uit. Een paard die kan rondspringen is altijd beter dan een paard die geen zet kan doen zonder in het bakje naast het bord te verdwijnen.
Bleef over Leo, die een machtige koningsaanval had. Er waren vele mogelijkheden, maar Leo kon de echt winnende niet vinden. Hij ging nog wel het dubbele toreneindspel in met een pion meer, maar moest uiteindelijk berusten in remise. De hele terugweg probeerden we de winst te vinden die er toch ingezeten moet hebben.

ESG tegen Sissa 4


Met elkaar een mooie overwinning. De volgende ronde moeten we thuis tegen Leek en kunnen we wraak nemen voor ESG-3.
ESG-2 moet dan tegen v.d.Linde die met 2,5-1,5 van Assen 2 won.

Rob Jagt bleef het proberen tegen Peter. Oud-lid Geon Knol kijkt van afstand toe.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 17, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: