Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG wint ook van Groningen

Het eerste heeft ook van Groningen gewonnen en wel met 5,5 – 2,5.

Dat zag er in het begin nog niet naar uit, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd het vooruitzicht op een overwinning steeds groter.

Herman V achter Arie als eerste klaar met een remise

Herman V achter Arie als eerste klaar met een remise


De eerste die klaar was was het eerste bord waar Herman Voss tegen een oude bekende Hiddo Zuiderweg speelde. Herman liet toe dat de tegenstander met de dame op b2 sloeg met het idee dat dat wel fout moest zijn. Achter het bord kon Herman de weerlegging niet vinden zodat hij er tevreden mee was om de vijandelijke dame steeds aan te vallen. En drie keer dezelfde stelling is remise.
Jan bij aanvang van zijn partij

Jan bij aanvang van zijn partij


Voordeel van het vroege klaar zijn was voor Herman toch ook dat hij nu van alle andere partijen kon genieten. De eerstvolgende partijen werden pas in de laatste minuten van de eerste tijdcontrole beslist. Als eerste was daar Jan die een overwinning aantekende. Gaf in de opening eigenlijk een pion weg, maar de tegenstander Henk Pompstra wou die niet nemen. Jan kon daarna opnieuw beginnen en deed dat voorvarend. Na 25 zetten hadden beide spelers nog maar vijf minuten over, maar Jan wist met enkele krachtzetten een koningsaanval op te zetten en die ook redelijk makkelijk af te ronden. Beide heren concludeerden na afloop dat al hun onderlinge duellen wel sensationeel en taktisch zijn geweest (0,5-1,5).
Leo won van nico Karsdorp

Leo won van nico Karsdorp


Ook Leo won na een opening waar ik niet teveel over kan zeggen want het was een typische Leo-opening. En van dat soort openingen hen ik de ballen verstand van. Ook Nico Karsdorp snapte het volgens mij ook niet helemaal en dat weet Leo meestal sterk af te straffen. Ook deze avond. (0,5-2,5)
Arie won en heeft na zijn start-remise nu al weer zes keer gewonnen (waarvan 2 in de beker)

Arie won en heeft na zijn start-remise nu al weer zes keer gewonnen (waarvan 2 in de beker)


Arie speelde tegen Mark Kruit een naar eigen zeggen niet zo moeilijke partij, die voor de toeschouwers echter niet zo simpel was. We weten natuurlijk dat als Arie in zijn spelletje komt je er gewoon langzaam maar oo zo zeker afgetikt wordt. Ook deze avond liet hij dat weer zien. (0,5-3,5) Arie is hiermede koploper. Na een voorzichtige remise in de eerste ronde heeft hij al weer zes overwinningen op rij geboekt (waarvan twee in de beker)

Peter kwam met zijn voorzichtig positioneel spel niet door de verdediging van Reno Emerencia heen. Die vond na afloop dat hij misschien beter had gestaan, maar niet zag hoe het verder moest. Nu Was Reno topscoorder van Groningen met vier achtereenvolgende overwinningen, dus de remise van Peter was gunstig voor het team (1-4)

Peter haalde met een remise het vierde punt en Herman maakte er vijf van

Peter haalde met een remise het vierde punt en Herman maakte er vijf van


Direkt daarna won ook Herman Snelders van Huub Roeterink. Hoewel hij lang bij mij in de auto zat heb ik hem niet veel over zijn partij gehoord. Leek mij dat hij goed uit de opening kwam en dat voordeel langzaam maar o zo zeker omzette in een vol punt. (1 – 5).
Ondanks dat Evert zijn bril goed opzette was hij de enige met een verliespartij

Ondanks dat Evert zijn bril goed opzette was hij de enige met een verliespartij


Pas toen kon Groningen wat terug doen. Evert wou graag spelen tegen Johan Zwanepol en nam op de koop toe dat hij dan zwart zou hebben. Evert speelde desondanks op buigen of barsten met o.a. een loper op c2 midden in de vijandelijke stelling. Het werd echter barsten. Misschien was er in het eindspel nog een kansje, maar Evert kon hem niet vinden. (2 – 5)
Ruud als laatste. Maar dit keer hadden we al gewonnen.

Ruud als laatste. Maar dit keer hadden we al gewonnen.


Weer als laatste was Ruud bezig om te proberen een gewonnen eindspel in beperkte tijd ook te winnen. Ruud stond wat gedrukt en had een vijandelijke voorpost op h6 staan. Klaas Abma zag echter geen kans om de stelling open te breken en hiervan te profiteren. Toen de Ruuds koning een veilig heenkomen had gezocht op de damevleugel kon hij pionwinst af dwingen. Het eindspel was gewonnen, maar de tijd was wel erg beperkt. Met loper en drie pionnen tegen Paard en een pion was het paard toch wel lastig. Een pionnetje werd terug veroverd en de tijd werd heel erg beperkt. Ruud besloot toen terecht dat het dan maar remise moest worden.
Tja a3 was misschien de oplossing

Tja a3 was misschien de oplossing


Dan had je deze stelling kunnen krijgen.

Dan had je deze stelling kunnen krijgen.

Advertenties

2 reacties op “ESG wint ook van Groningen

 1. schaakjan
  januari 9, 2013

  *Kijkt nog even op de site*
  Daar was ik al bang voor. lol
  Alleen even om te bewijzen dat ik het wel geschreven had dan 😉

  Vanavond ging ESG op bezoek bij Groningen. Een team dat ook hoopt op een promotieplaats en dus weer een belangrijke wedstrijd. Ook de vijfde wedstrijd dus een wedstrijd die nog gespeeld moest worden voordat we echt over de helft waren van het seizoen. Als we wonnen zou het er erg rooskleurig worden (al ben je er dan nog niet natuurlijk),maar zouden we verliezen dan lag alles weer open.

  Mooi op tijd kwamen we aan bij het speellokaal en het eerste dat
  opviel was dat we erg krap zouden komen te zitten deze wedstrijd. Dat waren de spelers van Groningen het geheel met ons eens en snel werd de helft van de borden naar andere tafels verzet en er was er dus volop bewegingsruimte voor de spelers. Nu nog op het bord de ruimte pakken.

  Het ging er op sommige borden er gelijk hard tegen aan, maar echte slachtoffers waren er niet.

  Herman en Hiddo speelden het Frans in een variant die ze beide kenden,maar Herman verwisselde in zijn hoofd een paar zetten en toen stond er toch een andere stelling op het bord dan normaal en Hiddo besloot met zijn dame een pionnetje op te halen. Waarschijnlijk niet goed, maar ja dan staat die stelling net even anders dan je gewend bent en dan moet je de afstraffing maar vinden. Door de inval van Hiddo kwam zijn dame wel gevaarlijk te staan en Herman kon herhaling van stelling afdwingen en dus moest Herman lang nadenken. Het proberen met mogelijk een pion
  achter als je de afstraffing niet vind of toch maar tevreden zijn met
  remise.½ -½

  Mijn vader (Jan van Os) was niet tevreden over de opening tegen een wel bekende Henk Pompstra, maar kwam ondanks dat in een middenspel waar hij het voordeel kon pakken en een opening op de vijandelijke koningsstelling kon afdwingen. Hij won zelfs een paar pionnen en toen was het secuur blijven spelen en niet in de tegenkansen trappen die er nog wel waren, maar de aanval op de koningsvleugel werd te sterk en Henk moest de handdoek in de ring gooien.
  1½ -½

  Leo kwam ook redelijk snel beter te staan en begon steeds meer te
  drukken op de koningsstelling. Hij zal wel gedacht hebben “Wat Jan kan kan ik ook.” En al snel moest zijn tegenstander alle zeilen bij zetten om zijn verdediging nog op orde te houden, maar de aanval sloeg door en Leo scoorde ons tweede punt.
  2½ -½

  Dat begon er dus goed uit te zien, maar toen was het nog niet op alle borden duidelijk. Peter zat weer in vliegende tijdnood en dat is al eens eerder verkeert gegaan helaas en Evert stond duidelijk slechter. Maar de tijdnood kwam en ging en iedereen overleefde het.

  Arie stond naar mijn mening vanaf het begin af aan goed. Al zijn
  stukken drukten mooi op de koningsstelling van de tegenstander en
  langzaam maar zeker voerde hij de druk op. In de tijdnood ging het
  allemaal even snel en had de tegenstander een paar tegenkansen, maar behalve dreigingen kwam er gelukkig niks uit waardoor Arie weer de tijd had om rustig de druk op te blijven voeren tot de tegenstander opgaf want hij had gewoon geen zetten meer over. Elke zet was verkeerd.
  3½ -½

  Evert kwam in het begin goed te staan, maar het was wel een
  tweesnijdend zwaard doordat Johan het betere spel kreeg en al snel
  stond Evert niet meer beter, maar moest juist verdedigend spelen en kwam zelfs een pion achter te staan. In het eindspel kreeg hij de
  lopers van ongelijke kleur op het bord, maar stond nu wel twee pionnen achter. mogelijk was het zelfs nu nog remise te houden en Evert kwam erg dichtbij en streed er hard voor, maar uiteindelijk kreeg Johan een doorgebroken pion waar Evert zijn loper tegen moest offeren en het was helaas gedaan.
  3½ -1½

  Peter had een partij waar ik in het begin nog niet zo heel veel over
  kon zeggen. Hij had iets ruimteoverwicht, maar had duidelijk ook
  enkele zwakte punten in de stelling en een makkelijk pad naar de
  overwinning was er zeker niet en dan zit je nog eigenlijk in het einde
  van het middenspel en slaat de eerste tijdnood toe. Ach jongens dat
  komt toch niet goed? Als teamleider hou je je hart vast, maar er werd afgeruild en wonder boven wonder kwam Peter toch in een eindspel dat speelbaar was. Het betere paard tegen de betere pionnenstructuur. Echt veel gebeurde er toen niet meer. Er werd wel afgetast en getest of de ander geen fout wou maken, maar uiteindelijk werd toch tot remise besloten.
  4-2

  Herman Snelders stond ook al snel beter, maar had nog een redelijk lastige stelling. Op het eind had hij zelfs een stuk meer in een dameeindspel, maar zijn twee paarden stonden nog erg lastig en het was ook hier secuur spelen om uiteindelijk die winst binnen te kunnen slepen en daarmee ook de winst voor het team vast te zetten
  5-3

  Toen was er nog één partij bezig en dat was die van Ruud tegen Klaas Abma. Klaas vertelde dat hij gelijk bij het begin niet weer die
  theorie in wou gaan en kwam gelijk met de h-pion naar voren om Ruud tot een beslissing te dwingen waardoor er een ongebruikelijke stelling op het bord kwam. in het begin leek dit in het voordeel van Klaas uit te pakken. Kon hij daar een pion winnen? Maar uiteindelijk kwam Ruud toch uit het middenspel met de beste kaarten. Winst zat er waarschijnlijk zelfs in, maar Ruud zag de winst niet of was allang
  tevreden met het teamresultaat en ging voor zeker en de partij
  verzandde hierdoor in een remise.
  5½ -2½

  1. Zuiderweg,H.J.(Hiddo) 1968 – Voss,J.H.(Herman) 2000 ½ -½
  2. Kruit,M.J.W.(Mark) 1903 – Wageningen van,A.J.H.(Arie) 2027 0-1
  3. Emerencia,R.H.(Reno) 1819 – Mijnheer,P.(Peter) 2088 ½-½
  4. Roeterink,H.J.H.(Huub) 1864 – Snelders,H.(Herman) 1957 0-1
  5. Karsdorp,G.N.(Nico) 1830 – Roos,C.L.(Leo) 1928 0-1
  6. Zwanepol,J.(Johan) 1880 – Hondema,E.C.(Evert) 1829 1-0
  7. Pompstra,H.(Henk) 1772 – Os van,J.C.(Jan) 1838 0-1
  8. Abma,K.(Klaas) 1839 – Winkel,J.R.(Ruud) 1763 ½-½

  Bastiaan

 2. schaakjan
  januari 12, 2013

  HSP wint van Unitas met 5-3. Hierdoor is HSP onze naast achtervolger op twee punten, gevolgd door Unitas op 3. Verder deden de drentse clubs het niet zo goed. Hoogeveen verloor van Sissa 2 (6,5 – 1,5) terwijl Het Kasteel nipt het degradatieduel met Oostermoer verloor (4,5-3,5). Haren verraste door met 4,5-3,5 te winnen van v.d.Linde.
  Stand:
  ESG 10 – 26,5
  HSP 8 – 23,5
  Unitas 7 – 24,5
  Groningen 6 – 23,5
  Sissa 2 6 – 23,5
  Hoogeveen 4 – 20
  Oostermoer 4 – 13
  Haren 3 – 17,5
  v.d. Linde 2 – 17
  Het Kasteel 0 – 10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op januari 9, 2013 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: