Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG – HAREN 5-3

Een wedstrijd tegen een team dat onderin meedraait en die we dus eigenlijk moesten winnen. Dat speelt dan toch anders dan tegen teams waar jij de underdog bent of waar het verschil niet groot is.

De wedstrijd begon gemoedelijk en op de meeste borden bleef het lang onduidelijk. Op het ene bord had de een wel het initiatief en op het andere bord stond die ander weer wat beter, maar ja winst was nog niet echt duidelijk.

Schaken is een zware sport. Kijk maar eens naar de handen van de harenspelers (rechts)

Schaken is een zware sport. Kijk maar eens naar de handen van de harenspelers (rechts)

Des te sterker des te meer kennis van de theorie. De bovenste borden zwoegen wat minder in het begin.

Des te sterker des te meer kennis van de theorie. De bovenste borden zwoegen wat minder in het begin.


De eerste uitslagen gaven ook nog niet veel duidelijkheid. Vrij snel speelde Jan van Os remise tegen Harry Gielen. Beide zagen wel leuke voorzettingen voor als ze de andere kleur waren geweest, maar nu ging het in een redelijke tamme variant snel over tot ruilen en veel bleef er ook niet over. Toen Jan toen remise aanbood was de tegenstander er niet echt blij mee, maar had het wel verwacht en na even nadenken nam hij het aan.

De eindstand bij Gielen - van Os. Remise in 15 zetten.

De eindstand bij Gielen – van Os. Remise in 15 zetten.


De volgende die remise speelde was Herman Snelders. De stelling hier bleef juist erg gesloten en alhoewel er voor de spelers vast van alles dreigde was het voor de toeschouwer afwachten tot het tot breken kwam, maar het breken kwam niet en toen Hermans tegenstander remise aanbood nam Herman dit aan.

Toen begon de tijdnood te lonken en kwamen er duidelijke verschillen op het bord. Evert kwam steeds beter te staan en had duidelijk de aanval. Het was gewoon wachten tot het mis zou gaan, maar helaas op het bord naast hem ging het de andere kant op. Leo kwam achter te staan en de tegenstander ronde het nog mooi af ook. Evert won vlak hierna door een mooie aanval op de koningsvleugel met dreigingen van mat en stukwinst. 2-2

Nog geen voorsprong dus en al stonden we op de andere borden goed als nonplaying teamcaptain word je dan toch wel een beetje nerveus. Voor Ruud pakte de tijdnood niet mooi uit. Had hij eerder nog een remise aanbod afgewezen nu stond hij een pion achter als hij niet uitkeek. Vlak voor de echte tijdnood begon die vervelende wedstrijdleider ook nog te zeuren over blijven noteren (sorry Ruud) en tja toen gaf Ruud helaas de toren weg.

Gerard de Wit met zwart heeft net een pion van Ruud gepakt op d5. Voor de analisten: g4 is dus niet gespeeld.

Gerard de Wit met zwart heeft net een pion van Ruud gepakt op d5. Voor de analisten: g4 is dus niet gespeeld.

Eindstelling bij Tasma - Roos.

Eindstelling bij Tasma – Roos.

Gelukkig werd dit weer snel goed getrokken door Arie. Arie had eerder in de partij al een pion gewonnen en kwam zelfs een tweede pion voor te staan en alhoewel het nog even wat werk was kon Arie dit zeer netjes afwikkellen naar een gewonnen eindspel. 3-3

Nog maar twee wedstrijden en nog altijd geen voorsprong. Dat gaat nog niet zo makkelijk dus, maar gelukkig stond Peter toen al gewonnen en Herman Voss duidelijk beter, maar ja dan heb je de punten nog niet. Peter stond in de opening misschien iets gedrukter, maar als zwart mag dat en Peter bouwde langzaam op. Bij de afruilen ging het in het begin redelijk gelijk op, maar de koning van de tegenstander bleef vreemd in het midden staan. Peter kwam zelfs een pion voor te staan. Toen de tegenstander in wanhoop misschien zijn koning naar voren gooide kwam er zelfs een mat dreiging waardoor Peter zelfs een stuk voor kwam te staan, met steeds minder stukken op het bord. op dit moment stond Peter glad gewonnen, maar dan moet je het nog afmaken natuurlijk.

Eigenlijk wachte ik bij Peter op de winst zodat ik tegen Herman kon zeggen dat remise genoeg was toen het daar plotseling (voor mij tenminste) al voorbij was. Herman stond al duidelijk beter toen ik laatst had gekeken met een pion voor en de aanval, maar de onmiddellijke winst had ik nog niet gezien al was het vertrouwen er zeker wel dat dit goed zat. Maar een fout van de tegenstander was hier genoeg om de winst gelijk te kunnen noteren en kort hierna gaf ook de tegenstander van peter het op.

Het is dus 5-3 geworden. Het is wel duidelijk dat we het deze wedstrijd van de bovenste borden moesten hebben. Herman, Arie en Peter hebben alle drie gewonnen. Een leuk feitje is dat op deze drie borden wit op dezelfde manier begon, maar dat zwart op al de drie borden voor een andere voortgang koos waardoor er op zet 10 al weer totaal andere stellingen op het bord stonden. De opening zal ik maar niet vrij geven want de tegeenstanders lezen dit ook, maar blijkbaar bevalt deze opening de ESGers wel. Volgende keer maar weer?

Bastiaan van Os

Advertenties

Eén reactie op “ESG – HAREN 5-3

 1. schaakjan
  februari 2, 2013

  Unitas en Groningen speelden gelijk, Beide clubs spelen in de KNSB met gezamenlijke teams. Wie daarom een overwinning voor Unitas verwachtte kwam dus bedrogen uit. Beide teams gingen voor de overwinning en kregen die beide voor de helft.
  Voor ons betekent dit dat we een punt uitlopen op de nummer drie. Voor Sissa 2 betekent dit dat ze promotie in eigen hand hebben omdat ze HSP nog krijgen. De 7-1 overwinning op Het Kasteel bezorgt hun een bordpuntenvoordeel.
  De volgende ronde spelen de bovenste 5 tegen de onderste 5. Wie maakt een uitglijder? Wij niet natuurlijk.
  stand:
  1. ESG 12-31,5
  2. HSP 10-28
  3 Sissa 2 8-30,5
  4. Unitas 8-28,5
  5. Groningen 7-27,5
  6. Hoogeveen 4-23,5
  7. v.d.Linde 4 – 21,5
  8. Oostermoer 4-17,5
  9. Haren 3-20,5
  10. Het Kasteel 0-11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op januari 29, 2013 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: