Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

PreChess in Spijkerboor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de Hunzevallei in het plaatsje Spijkerboor werd voor het eerst een toernooi gehouden. Het idee ontstond nadat de stichting Pre-Chess daar een schaakclinic had georganiseerd voor een aantal huisschakers.

Café ’t Keerpunt stelde de zaal voor feesten en partijen ter beschikking en stichting Pre=chess maakte een opmerkelijke (zeker voor het schaken) affiche.

De eerste keer vielen de aanmeldingen wat tegen zodat besloten werd het twee-daags toernooi terug te brengen naar alleen de vrijdag. Dat kwam goed uit voor de after-chess, maar daarover later meer.

Hunze vallei 1

Het massal toegestroomde publiek bleef netjes achter de afscheiding zodat de spelers niet lastig gevallen werden.

De schakers maakten er een waar spektakelstuk van. Omdat er geen ratingpunten op het spel stonden konden de spelers vrij uit spelen. Zo hoorden we Jan van Os aan zijn tegenstander Coert Joost vragen welke opening deze het liefst wou spelen (Konings-gambiet). En die opening kwam vervolgens uiteraard ook op het bord.

Ook de andere spelers lieten zich van de strijdvaardige kant zien. Men speelde niet volgens de bekende gebaande paden, maar men probeerde openingen die men (nog) niet beheerste. En dan krijg je spannende stellingen op het bord waarin je na moet denken. Nadeel is wel dat je soms al snel in de denktank moet om onverwachte problemen het hoofd te bieden.

U krijgt geen ronde verslagen te lezen en we gaan ook niet alle partijen bespreken. Enerzijds omdat de spelers zelf nog in de boeken moeten om te kijken in welke bekende fout zij zijn getrapt, anderzijds omdat de notaties of te wel onvindbaar of te wel onleesbaar waren. Toch zijn enkele partijen bij uw verslaggever blijven hangen, en wel de volgende:

Heinse van houten (met wit) tegen Willem Boontje

Heinse van Houten (met wit) tegen Willem Boontje

Gezien het aantal deelnemers kon Pre-chessdirecteur Heinse van Houten zelf ook meedoen aan het toernooi. Dat deed hij zo goed, dat hij het toernooi gelijk maar won. hierboven ziet u hem spelen tegen emmenaar Willem Boontje. Een partij die lang gelijk opging, maar in het eindspel was Heinse de betere.

Dick Siebelink (met wit) tegen Bastiaan van Os

Dick Siebelink (met wit) tegen Bastiaan van Os

Oudste en jongste speler troffen elkaar gelijk in de eerste ronde. Hoewel de oudste speler zijn langjarige ervaring aanvankelijk listig gebruikte ging het punt uiteindelijk naar de jongste speler die zijn concentratie langer kon volhouden. Voor de leek: Met een pion meer werd er in de laatste vijf minuten een volle toren weggegeven.

Coert Joost (met zwart) tegen Hans Hut

Coert Joost (met zwart) tegen Hans Hut

Hier zien we Coert Joost met de zwarte stukken Hans Hut bestrijden. De strijd concentreerde zich op het beheersen van de vrije c-lijn. Coert wist die strijd te winnen en kon vervolgens ook de partij naar zich toetrekken.

Tot slot voor de fantieke schaker nog een schaakstelling. Ik zeg niet aan welk bord, maar aan u de opdracht te bepalen wie er gewonnen staat.

Stelling uit de eerste ronde

Stelling uit de eerste ronde

Hoewel er weinig deelnemers waren hebben de deelnemers genoten van het festijn. Dat bleek wel bij de After Chess party. Deze werd gehouden in het café en de deelnemers bleven daar uren hangen. ik ga er dan ook van uit dat preChess directeur Heinse van Houten nu ook de afterChess stichting in het leven gaat roepen.

En de eindstand?

1. Heinse van Houten

2. Willem Boontje, Bastiaan van Os en Jan van Os

5. Coert Joost

6. Dick Siebelink

7. Hans Hut

Hiermede werd HH zowel eerste als laatste en dat was de bedoeling van dit toernooi ook. We zijn allemaal winnaars.

Schaakjan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 30, 2013 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: