Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Wisselend succes voor de ESG-ers

Evert, Arie en Peter scoorden met elkaar 1,5 punt. Dat hadden er meer, maar ook minder kunnen zijn.

We beginnen dit keer in Arnhem waar uw journalist samen met enkele supporters heen trok om ook Arie en Evert persoonlijke aandacht te geven.

Evert zit in zijn partij

Evert zit in zijn partij

Als eerste vonden we Evert. Die zat zwaar in de denktank en merkte zijn publiek niet op. Pas na 30 minuten zag hij zijn supporters. Meestal duid dit er op dat Evert in zwaar weer zit, maar dat hij desondanks overtuigd is van zijn eigen mogelijkheden. Dat bleek achteraf ook. Ondanks drie pionnen achterstand wist Evert de stelling aardig in balans te houden en aardige trucjes in de stelling te vlechten. De tegenstander bleef echter staan en drukte zijn vrije pionnen naar de vijandelijke koning. Een paardoffer maakte de weg vrij voor de pionnen om in de aanval te gaan. Mede door een toren op h7 die gedekt moest blijven worden konden de pionnen de strijd beslechten.

Eindstelling bij Evert

Eindstelling bij Evert

Evert was als laatste klaar in zijn groep. Daar die in een eigen ruimte zaten kon vervolgens aan het bord worden geanalyseerd. Zoals gebruikelijk bij laatste partijen gebeurt dat dan onder grote belangstelling.

Laatste partij bezig. Voordeel is dan dat je aan het bord kunt analyseren en dat er veel belangstelling is

Laatste partij bezig. Voordeel is dan dat je aan het bord kunt analyseren en dat er veel belangstelling is

Arie speelde een krankzinnige partij. Overspeelde zijn tegenstander John Markus volledig. Toen ik binnenkwam telde ik eigenlijk het punt al. Arie ook en dat was verkeerd. Nooit de huid verkopen voordat de beer geschoten is.

Arie ging van goed naar minder naar slecht, maar wist remise er uit te peuren

Arie ging van goed naar minder naar slecht, maar wist er remise uit te peuren

De vijandelijk koning liep achter zijn gepende loper vandaan en Arie viel deze gelijk aan. De niet meer gepende loper kon echter een toren slaan. Weg kwaliteit, maar waarschijnlijk nog steeds gewonnen. Arie ging door met zijn eigen plannetjes en werd verrast door een combinatie waardoor hij zijn dame moest inleveren. Kreeg er wel wat voor terug maar moest met toren, loper en pion knokken tegen dame en twee pionnen. Volgens mij heeft hij toen ergens verloren gestaan. De tegenstander speelde op dat moment echter met 2 minuten op de klok. Ze krijgen er dan wel bij elke zet 30 seconden bij, maar het is te kort om lange winstvarianten uit te rekenen. Zoals het nu ging ruilde Markus dame en pion tegen toren, loper en pion waardoor er een remise eindspel ontstond. Arie liet nog even zien hoe je een pion tegenhoud en toen het pat werd konden de stukken weer in het doosje.

De partij van Peter heb ik nog nagespeeld. Commentaar van Peter: “Ging fout in de opening, met geluk wat compensatie, wat lastig voor hem bleek….. In ieder geval weer op 50%”

Bij het naspelen bleek e.e.a. mee te vallen. Wel steeds lichte voordeel voor wit, wat later gewoon gelijkwaardig werd (ondanks twee onbelangrijke) pionnen achterstand voor Peter. Een blunder van wit (stukverlies) werd afgestraft door Peter en direkt opgegeven door wit.

Morgen spelen Arie en Evert hun laatste partij, Peter gaat nog door tot zondag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 11, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: