Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 3 verliest nipt

Deze diashow vereist JavaScript.

ESG 3 moest de verre uitwedstrijd spelen in Coevorden tegen Het kasteel 2. Nu ja ver?? Het is de dichtsbijzijnde club dit seizoen. Zo dichtbij dat ons lid Willem Schepers ook daar intern speelt en deze avond als wedstrijdleider optrad. logisch dat deze hoopte op een 3-3 gelijkspel. Willem maakte wel een slechte beurt omdat een toeschouwer zag dat hij in zijn interne partij bij Het Kasteel zowaar een onreglementaire zet deed. Tja rokeren over een veld dat bestreken wordt door een vijandelijke stuk mag nu eenmaal niet Willem.

Laten we borden bij langs gaan in volgorde van uitslag.

Marcelis wist lang stand te houden. Hij verdedigde goed maar maakte helaas in zijn aanval een foutje waardoor hij een kwaliteit achter kwam te staan. Marcelis blijft dan altijd aktief spelen met oog voor de aanval. Hij had echter beter een oog op zijn verdediging kunnen blijven houden want de vijandelijke dame kwam binnen en dreigde een toren te winnen. Dat wist Marcelis te voorkomen, maar dat ging ten koste van mat achter de paaltjes. (1-0)

Toen kwam de grote verrassing. Hans had in de opening niet op zijn best gespeeld en kwam in de verdrukking. Met veel rare capriolen wist hij de schade te beperken tot slechts een pionverlies en een verbrokkelde pionnenstelling.  Een blunder van de tegenstander leverde hem echter kwaliteitswinst op. Daarbij kwam de toren van Hans ook nog lekker in de vijandelijke stelling terecht. Hoewel er misschien nog wel doorgespeeld had kunnen worden gaf de tegenstander balend op. (1-1)

Jan had een parij die ik beschrijf als afstandschieten. De stelling na de opening gaf aan dat beide spelers niet houden van contactsport maar dat handboogschieten hun wel is toevertrouwd. Later kwam Jan toch wat in de problemen en offerde hij een loper voor eeuwig schaak. Het was geen eeuwig schaak, maar het stuk was wel weg en bleef weg. Een nul was het logische gevolg. (2-1)

Reint trok de stand weer gelijk. Zijn tegenstandster probeerde met eenvoudige middelen wat dreigingen in de stelling te brengen. Het opspelen van haar pion leidde echter alleen maar tot verlies van die pion. Vervolgens speelde Reint foutloos zijn pion voorsprong om tot een zeer verdiende winst. De tegenstandster deed niet echt foute zetten, maar kreeg toch geen kans. Een puike partij derhalve. (2-2)

Klaas stond na de opening beroerd. De tegenstander had alles. Veel aanknopingspunten en al snel een pionnetje meer. Dat wist deze te ontwikkelen in een stelling waarin zijn pion promoveerde en wat Klaas een stuk kostte om de extra dame van het bord te verwijderen. De pion van Klaas haalde de achterlijn niet. Dat was te zien zonder een camera op de achterlijn.  Klaas wist het stuk achter nog terug te veroveren, maar het eindspel van toren en één pion tegen toren en drie pionnen was niet te houden. (3-2)

Bleef over Jurrien. De hele partij zwaar in de verdediging en aan het eind een opgejaagde koning op g5 voor zijn eigen pionnen. De tegenstander wou mat zetten, maar Jurrien wist creatief een gaatje te vinden. Hierdoor ontstond een zeer moeilijk eindspel waarvan ik nu nog niet kan zeggen wie beter stond, als dat al het geval was. Gezien de stand bood de Kasteelheer remise aan. Jurrien keek eens naar zijn klok (10 minuten tegen 35 minuten) en na goedkeurende knikjes van zijn teamgenoten besloot hij de remise aan te nemen. (3,5 – 2,5).

Totaal een nipt verlies tegen een team dat op papier sterker was. Zij hadden drie spelers boven de 1600, bij ons komt niemand boven de 1500 en slechts één boven de 1400.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 11, 2013 door in Externe Competitie 3e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: