Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Tweede ronde: lange zit

De tweede ronde was een lange zit voor uw reporter. Zowel boven als beneden bleef één esg-er als laatste bezig. Pas om kwart voor acht waren deze partijen afgelopen. Arie kon in de open groep net niet winnen van IM Fred Slingerland, Bastiaan kon gebruik maken van de 50-zetten regel. Dit is de regel als er 50 zetten géén stuk is geslagen of een pion is gezet dan is het remise. Je moet uiteraard wel claimen.  Bastiaan claimde op zet 111 remise.

Laten we maar beginnen met de ochtendgroep. Willem moest tegen Simon Elgersma die gisteren zomaar Tinus Fleur vloerde. Willem wist dus dat hem een zware partij stond te wachten. Echter het werd een deceptie. Niet voor Willem maar voor Simon. Binnen de kortste keren had die een toren weggegeven en even later een stuk. Hierdoor was Willem als eerste klaar en na de lange zit gisteren was Willem daar niet rouwig om. Voor de supporters die ‘s-morgens kwamen om hem aan te moedigen wat minder leuk, want Willem was al klaar en bij Hans konden ze alleen nog zien dat er remise werd gegeven. Daarom ook geen foto’s deze keer.

Hans speelde eindelijk weer eens een goede partij, Althans de uitslag was goed. Remise tegen Hans van Calmthout.  Die heeft een rating van 1903 en dan ben je met 1324 natuurlijk zeer tevreden met de halve buit. Hoe de remise tot stand kwam heb ik niet gezien of gehoord, dus laten we het er maar op houden dat Hans Hans geen kwaad wou doen.

In de open groep speelde Arie weer een geweldige partij. Speelde op een gegeven moment alles of niets en offerde een kwaliteit voor slechts één pion.

Stelling 5

Stelling 5

Dat bleek in ieder geval een verstandige keuze. Arie kreeg de betere stelling en mocht hopen op de overwinning. Helaas lukte hem dat net niet. U kunt de partij naspelen op de site van Univechess.

Herman tegen Seyen

Herman tegen Seyen

Herman moest tegen good old Henk Seyen, intussen al weer 80 jaar. Het werd een combinatoire partij waarin Herman met een paardoffer de partij wist te winnen.

Evert tegen Haitsma

Evert tegen Haitsma

Evert mocht tegen de nog een jaar oudere Haitsma die 81 jaar oud is. Evert nam een remise-aanbod aan. Hij dacht weliswaar dat hij wat beter stond, maar daar hij voor zowel wit als voor zwart geen plan zag ging hij akkoord met remise. Tja, zonder plan win je inderdaad niet.

Ton Selten wacht op zijn tegenstander

Ton Selten wacht op zijn tegenstander

Ton moest even wachten op zijn verlate tegenstander, maar won vervolgens op ‘een normale manier’ zijn partij. Loper en toren stonden goed en hij brak door het midden heen.

Ruud tegen Hoogevener Sander Taams

Ruud tegen Hoogevener Sander Taams

Ruud offerde al vrij snel een stuk voor drie pionnen en bepaalde wat er op het bord gebeurde. Door een moment van onachtzaamheid liet hij echter een pion weg  snaaien en toen kantelde de partij. Een verlies dus.

Bastiaan tegen Frank van der Werff

Bastiaan tegen Frank van der Werff

Bastiaan mocht tegen Frank van der Werff die toch maar 250 ratingpunten meer heeft. het werd een lange partij die steeds gelijk opging. Toen de meeste schakers al naar huis waren maakte Bastiaan een foutje die hem een pion kostte. Nog niet dodend, want met elk een paard en lopers van ongelijke kleur was de partij waarschijnlijk nog in de remisemarge. Bastiaan vertrouwde het echter niet en gaf zijn beide stukken voor de twee pionnen van Frank. Zo van, laat maar eens zien dat je met paard en loper mat kunt zetten. Een riskante opstelling, immers je kunt met paard en loper mat zetten in maximaal 35 zetten. De gok pakte echter goed uit. Frank wist het niet precies meer en had teveel zetten nodig. De laatste slagzet was zet 61 van wit waardoor Bastiaan op zet 111 de remise kon claimen. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat dat drie zetten voor mat was.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 19, 2013 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: