Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Derde ronde Univechess

Willem vecht een verloren strijd

Willem vecht een verloren strijd

In de ochtendgroep ging onze aandacht natuurlijk uit naar Willem. Kon die zijn hoge positie handhaven tegen Dick van der Pluim (1898). Volgens Willem zelf stond hij goed, maar koos het verkeerde pad. Toen bleek hij te moeten keepen en dat lukte lang genoeg voor bovenstaande foto, maar hij werd er kansloos afgezet.

Hans wikkelde af naar een eindstelling met Toren en het loperpaar tegen dame en paard. Hans had echter ook nog een vrije a-pion. Ik zou het nog even geprobeerd hebben, maar Hans zag niet welke kansen hij had en ging daarom akkoord met een remiseaanbod.

Arie voor de partij. Hans geeft nog wat aanwijzingen.

Arie voor de partij. Hans geeft nog wat aanwijzingen.

In de Opengroep speelde Arie opnieuw zijn spelletje, maar voor zover ik het kon zien ging het niet zo goed als de eerste twee ronden. Hij kwam al snel onder druk te staan en de batterij van de tegenstander op de b-lijn leek mij dodelijk. Ik moet wel wat voorbehouden maken. Arie zat tegen de muur en daar mag je als toeschouwer niet komen. Je kijkt dus letterlijk van afstand toe en dan zie je het niet altijd duidelijk. Op moment van schrijven staan de partijen nog niet op de site van Univechess. Ik kan het dus mis hebben met mijn commentaar.

Herman won weer en heeft nu drie uit drie

Herman won weer en heeft nu drie uit drie

Herman speelde een puike partij met zwart. Het is een genot om te zien dat Herman weer een ster is in zijn specialiteit. Met kleine middelen en goed positiespel de druk opvoeren en als de kans zich voordoet de boel afmaken. Ook dit keer lukte het weer. Won eerst een pion en later een tweede. In een dubbel toreneindspel met vrije a- en b-pion was het alleen een kwestie van niet blunderen. Er werd nog lang doorgespeeld, maar de uitslag werd er niet anders door. Hierdoor is Herman met 3 uit 3 één van de 3 koplopers. Morgen moet Herman tegen oude bekende Joop Hummel.

Ruud 83 jr tegen Tycho 10 jr

Ruud 83 jr tegen Tycho 10 jr

Ruud mocht als 83-jarige tegen de 10-jarige Tycho Bruggink. Die speelde een spelletje van alles dichtschuiven en proberen daardoor een remise binnen te halen. Tycho had de vorige ronde een gratis punt gekregen vanwege een bye (oneven) maar dat betekent wel dat je dan ook direkt een sterkere tegenstander treft. Ruud moest wel langer en beter nadenken dan de eerste ronde, Volgens Ruud liep de tegenstander plotseling in een matnet.

Ton speelde remise

Ton speelde remise

Ton had een geweldige aanval maar die liep stuk doordat hij er niet genoeg stukken bij kon krijgen. De remise was een logisch gevolg omdat de aanval van de tegenstander op de andere vleugel ook vastliep. Mocht Ton vandaag tegen Harry Wubs (1845), morgen mag hij tegen Willy Wubs (1837). Een vergelijkbare tegenstander zullen we dan maar zeggen.

Evert verloor van Marc Snuverink

Evert verloor van Marc Snuverink

Evert mocht aantreden tegen de voorzitter van schaakclub Hoogeveen Marc Snuverink. Die houdt van griezelfeestjes en laat dat ook zien op het bord. Dit keer middels een bekend stukoffer. Evert houdt niet van griezelen en gaf het stuk direkt weer terug om een positioneel betere stelling over te houden. Hij leek eerst ook niet slecht te staan maar toen ik later keek stond hij een kwaliteit achter. En dat buitenkansje was aan Marc goed besteed. Verlies voor Evert derhalve.

Bastiaan tegen Lisanne Waardenburg 1-0

Bastiaan tegen Lisanne Waardenburg 1-0

Blijft over Bastiaan. Na twee remises tegen eerst een veel zwakkere en daarna tegen een veel sterkere speler wou Bastiaan nu wel eens een partij met een uitslag. Een gunstige voor hem uiteraard. Vooreerst leek het hem niet mee te zitten, want de opening gaf onvoldoende aanknopingspunten. Hij had wel mooi loperpaar en dame gericht op de vijandelijke koningsstelling. De tegenstandster dacht dit aktief te bestrijden middels opmars van haar koningspionnen. Een foute beslissing want hierdoor kon Bastiaan een mataanval opzetten tegen de onbeschermde vijandelijke koning. Die mataanval was niet te pareren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 20, 2013 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: