Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Eerste ronde Unive

De eerste ronde van een toernooi is meestal een ronde van sterk tegen zwak. De bovenste helft van de ratinglijst speelt tegen de onderste helft. Je zou verwachten dat de sterkere altijd wint, maar dat is lang niet altijd het geval. Meestal wint de helft van de sterkeren snel, maar de andere helft moet zwoegen en zwoegen. Sommigen worden gered doordat de zwakkere na uren goed spelen toch nog in de fout gaat, anderen weten een ingewikkelde combinatie in de stelling te vlechten, weer anderen vluchten in een beter eindspel die ze doordat ze sterker zijn toch nog winnen.
Echter dat lukt lang niet iedereen. Neen de sterkere moet soms remise toestaan of verliest zelfs nog.

Laten we de 8 ESG-ers bekijken die meedoen in Hoogeveen.

In de ochtendgroep spelen Hans en Willem B. Hans als zwakkere hoorde bij de helft die snel verloor. Uiteraard werd dat veroorzaakt door foute keuzes die door hem waren gemaakt. Het vervelende bij Hans (of het goede?) is dat hij na afloop meestal precies kan aangeven wat die verkeerde keuzes waren. Als hij die kennis nu eens in de partijen ging gebruiken, dan kan hij zo in het eerste spelen.

Hans kijkt toe bij Willem en vereet zijn verdriet.

Hans kijkt toe bij Willem en vereet zijn verdriet.

Willem als sterkere hoorde tot de categorie winnaars die vluchtte in een beter eindspel die vervolgens met goed spel werd omgezet in een gewonnen eindspel. Géén verrassingen in de ochtendgroep dus.

Willen aan het werk

Willem aan het werk

In de middaggroep vijf ESG’ers: Herman, Bastiaan, Evert, Ruud en Ton.

Evert wist zijn tegenstander te overrompelen en was als eerste klaar. De slotstelling was mooi om te zien. Evert had een stuk geslagen die niet teruggenomen kon worden zonder mat te gaan. Het stuk op d4 was genomen met schaak, dus de koning moest  of naar f1 (mat) of naar h1 (torenverlies). Genoeg om op te geven.

Evert was als eerste klaar

Evert was als eerste klaar

Ruud zit nog net in de bovenste helft. Hij mocht daardoor tegen de nummer laatst en nog wel met wit. Ruud won snel een tweetal pionnen die oprukten naar de achterlijn. De overwinning zat er vanaf het begin in en kwam er ook uit. Echt een partijtje om na maanden geen schaken er weer in te komen.

Ruud kon zich lekker inschaken

Ruud kon zich lekker inschaken

Herman hoort hierbij als enige tot de kanshebbers om het toernooi te winnen. Hij is als negende geplaatst en heeft het toernooi al eens gewonnen. In de eerste ronde moest hij met zwart aan de bak en de tegenstandster bood goed partij.  Eigenlijk maakte ze maar twee kleine foutjes, maar Herman wist die perfect uit te buiten. Het duurde nog lang voordat het punt werd binnengehaald, maar Herman liet niet los. Op de damevleugel werden twee verbonden vrijpionnen gecreëerd en dat kostte de tegenstandster een paard. Het eindspel was daarna een makkie voor de ervaren Herman.

Herman speelde weer met de kleine middelen. Op de achtergrond oud lid Christiaan Mol

Herman speelde weer met de kleine middelen.
Op de achtergrond oud lid Christiaan Mol

Ton hoorde deze ronde bij de zwakkere. Net onder de scheidslijn betekent een hoog bord. Ton mocht spelen op bord 4. De eerste twintig zetten waren nog gelijkwaardig. Daarna lokte Ton een stukoffer uit en werd de partij zeer taktisch. Ton kwam door het offer in de verdediging te zitten. Hij verdedigde aktief zoals alleen Ton dat kan. Zijn tegenstander staat echter ook bekend als een wildebras. Derhalve een mooie partij om te volgen, maar het voordeel ging naar de sterkste speler. Zoals eerder gezegd was Ton dat niet en hij moest een nul slikken.

Ton zoals we hem kennen. Achterover leunend en genietend

Ton zoals we hem kennen.
Achterover leunend en genietend

Bastiaan speelde een rustige partij waarbij hij steeds beter stond. Een onnauwkeurigheid gaf de tegenstander echter voldoende tegenkansen. Ondanks lang proberen van Bastiaan wist zijn tegenstander foute zetten te vermijden. Uiteindelijk werd de partij remise in een stelling waarin geen winst te vinden was.

Bastiaan kwam er niet do

Bastiaan kwam er niet do

Als laatste aandacht voor onze kopman Arie die in de Open groep speelt. Vorig jaar ging het moeizaam met niet al te beste resultaten. Dit jaar is de start echter veelbelovend. Arie dronk dit keer geen gewoon water zoals we van hem gewend zijn, neen hij dronk water met een kleurtje. Was dat de reden dat hij veel energie had. In ieder geval wouden beide spelers lang hun stukken houden. Op het moment dat er al veel partijen uit waren was er op het bord van Arie slechts bij beide een paard, een loper en een pion van het bord verwijderd. Arie, met zwart, wist een pion te winnen en later de partij. En dat tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Morgen mag Arie het proberen tegen Internationaal Meester Fred Slingerland.

partij van Arie: http://www.univechess.nl/download

Arie zorgde voor de verrassing. Winst op FM Henk van der Poel (2246)

Arie zorgde voor de verrassing.
Winst op FM Henk van der Poel (2246)

Morgen zit Evert niet op het bord naast Bastiaan, maar op het bord naast Herman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meer nieuws op:

http://deschaakreporter.wordpress.com/

http://www.univechess.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op oktober 18, 2013 door in Toernooien en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: