Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Het zit er op.

De laatste ronde is gespeeld. De prijzen zijn verdeeld en uitgereikt. Wat rest is alleen het verslag van de laatste ronde. Wat deden de esg-ers? Hebben ze ratingpunten gewonnen of verloren? Zijn ze tevreden? Nu de laatste vraag kunt u ze misschien maandag vragen. Een rustdag leidt soms tot een wat genuanceerde terugblik.

Eerst maar de ochtendgroep:

Willem moest eigenlijk direkt terug naar huis en had een tegenstander die wel akkoord wilde gaan met een snelle remise. Ik weet de zetten niet, maar het zal iets geweest zijn als 1.e4-e5 remise. Willem eindigde hierdoor op de 23e plaats en heeft een kleine min-score. Zo klein dat we het een normaal resultaat kunnen noemen. Na een start met 4 uit 5 hadden we op meer gehoopt. Het eind met 1 uit 4 viel echter wat tegen.

Hans vindt oplossing probleem

Hans vindt oplossing probleem

Hans speelde de laatste ronde remise en kwam daardoor op 4 punten. Dat is 2,25 punten meer dan op grond van zijn rating verwacht mocht worden. Betekent een ratingwinst voor Hans van ca. 56 punten. Het zal u duidelijk zijn dat Hans tevreden moet zijn.

Dan Arie in de open groep. De opening verliep volgens mij wel goed, maar de aanval op h7 kwam blijkbaar onverwachts en kostte een pion en de kwaliteit en dat is op dit niveau dodelijk. Na een geweldig begin met 1,5 uit twee tegen veel sterkere tegenstanders kwam echter de klad er in. Eén halfje uit zeven partijen, en vooral de manier waarop, zal teleurstellend geweest zijn voor Arie. Gezien de sterkte van de tegenstand zal die 2 uit 9 slechts een tiental ratingpuntjes zijn.

Arie begint vol goede moed

Arie begint vol goede moed

Dan het vijftal in de middaggroep.

Hier was de winnaar al bekend, maar de strijd om plaats twee was nog open. Herman moest met zwart tegen oud-lid Christiaan en heeft geen kans gekregen op een betere stelling. Herman vond zichzelf wat slechter staan en vond een half ei beter dan een lege dop en accepteerde een remiseaanbod.  Hij eindigde met 6,5 punt op de derde plek met een TPR van 2049.

Herman analyseert met Christiaan Mol

Herman analyseert met Christiaan Mol

Bastiaan speelde weer eens een mooie pot. Dit keer tegen Nico Karsdorp. De stelling was iets gunstiger voor Bastiaan toen Nico dacht Bastiaan middels een offer mat te zetten. Het offer werd aangenomen en toen bleek het niet mat te zijn, dus kon Bastiaan een punt bijschrijven. 5,5 punt uit 9 waaronder liefst zeven spelers die op papier sterker zijn geeft aan dat Bastiaan goed gespeeld heeft en een ratingwinst van een dikke 30 punten gerealiseerd heeft. Hij heeft daarmee zijn doel voor dit jaar (boven de 1800 komen) al bereikt,

Bastiaan tegen Nico Karsdorp

Bastiaan tegen Nico Karsdorp

Evert speelt een wisselend toernooi maar kon de laatste ronde vlammen tegen Raymond Oord. Dit is een jeugdspeler die in dit toernooi geweldig op dreef was. Evert ging er eens goed voor zitten en overspeelde zijn tegenstander. Dat hij dat niet altijd op de snelste manier deed zij hem vergeven. Tenslotte als je een winst ziet, hoef je niet op zoek te gaan naar een andere. Evert was het laatste klaar van alle partijen, maar dat komt doordat de tegenstander niet op wou geven. Pas na mat werd opgegeven. U weet natuurlijk dat mat de partij beëindigd en dat opgeven dan eigenlijk niet meer kan, want de partij is al beëindigd. Evert eindigde hierdoor op 5 punten en dat is conform zijn speelsterkte.

Evert tegen Raymond Oord

Evert tegen Raymond Oord

Ruud speelde tegen oude bekende Ti de Jong die hij elk jaar tegenover zich ziet verschijnen. Ruud kreeg een fantastische aanvalsstelling waarvan het gevoel zegt dat moet toch gewonnen zijn. Maar gevoel is niet genoeg er moet ook gekeken worden of het wel mogelijk is. Blijkbaar niet, althans Ruud kon het niet vinden. Er werd nog lang doorgespeeld in een gelijkwaardige stelling.  Uiteindelijk moest Ruud wel in remise berusten.  Ruud eindigde op 4,5 punt en zal wat ratingpuntjes verliezen. Ruud had de pech om drie keer een veel te zwakke tegenstander te krijgen. Dat zijn dan wel winstpartijen, maar het was leuker geweest als die tegenstanders wat sterker waren geweest.

Ruud tegen Ti de Jong

Ruud tegen Ti de Jong

Als laatste is Ton aan de beurt. Die speelde tegen Albert Platje. Nu mag Ton graag offeren, maar zijn tegenstander is daar ook niet vies van. Ergens moet Ton niet opgelet hebben want hij zat al snel in een stelling waarbij hij 2 torens een paard en een loper met 5 pionnen had. De tegenstander had een dame, een toren, een loper en 6 pionnen en daarbij de aanval. Vervelend was dat twee pionnen vrij-pionnen waren op de g en h-lijn. Gewoon de pionnen naar de overkant dirigeren bleek voldoende om Ton te laten capituleren.  Ton haalde 3,5 punt en dat was een kleine min-score.

Albert Platje tegen Ton

Albert Platje tegen Ton

En als slot nog een stelling:

Stelling bij Evert. Toren a3 voor zwart lukt net niet

Stelling bij Evert. Toren a3 voor zwart lukt net niet

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 26, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: