Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Boemerang

<p>De laatste avond van de IC in 2013 was een feest voor de toeschouwers. Nu had ik zelf het geluk dat tegenstander Douwe zich (wellicht een beetje aangetast door het al wekenlang dreigende oneven) wat onnauwkeurige zetten in de opening permitteerde en toen hij de belangrijkste verdediger van zijn koning zomaar afruilde moest ik wel! Koningsaanval, vooruit dan maar een keer. Vier zetten later kon Douwe opgeven. Dus alle tijd eens op de andere borden te kijken.</p><p>Bij ESG kan moeilijk gesproken worden van een groot contingent saaie schuivers, integendeel. Nauwelijks is de wedstrijd van start gegaan of op het merendeel van de borden zit minstens een speler als een bloeddorstige hond aan zijn ketting te rukken: hij (wij hebben helaas geen zij) wil de vijandelijke majesteit naar de keel vliegen. Ton en Hans wilden dat tactisch doen door eerst drie en bij Ton vier pionnen op rij maar een zetje naar voren te doen, zo van ik durf eigenlijk niet, om vervolgens de hele handel naar voren te smijten. Stukken en dames vlogen door de lucht en toen die weer wat opklaarde had Hans maar drie pionnen tegen een toren (Geert zag het allemaal glimlachend op zich afkomen) en Ton kon zich nog net redden met eeuwig schaak.</p><p>Heel populair bij ESG is het gebruik van de eigen koningspionnen als botte bijl om de tegenstander lam te slaan. Willem B, Leo, Marcel, Ton en Piet probeerden allen langs deze weg de winst binnen te halen, het lukte alleen Leo. Leo bracht niet alleen tijdig zijn koning op de damevleugel in veiligheid maar had eerder na Dg6 van Marcel hem met ld3 een vlijmscherp mes op de keel kunnen zetten. Nu won hij in een eindspel met een pion meer. Bij Willem B en Piet kwam de boemerang heel typerend terug: alleen de tegenstanders Evert en Almar wisten gebruik te maken van de hen geboden ruimte. Evert ging met een kwaliteitsoffer voor de koning langs al die open lijnen en Almar kon zich uitleven in penningen.</p><p>Kan het ook anders? Natuurlijk! Dat liet Marcelis zien tegen Reint. Mooie combinaties met stukken, de boel onder druk zetten en materiaal incasseren, zo eenvoudig! Wellicht ook het recept van Jan R tegen Edwin maar die partij was te snel beeindigd om er veel van te kunnen zien. Heel interessant was ook de Italiaanse familievete bij de van Ossen. Daar ging het meer van duwen en trekken, vastzetten en weer proberen los te komen. Bastiaan ging daarin te ver en ging helemaal los met Dame slaat op b2. We weten allemaal dat dat meestal heel slecht afloopt, ook voor Bastiaan. Peter probeerde het in het topduel tegen Herman op een andere manier. Eerst met stukken de koningsvleugel belagen en dan verzwakkingen uitlokken. Niet speculatief maar door langdurig rekenwerk! Heel erg langdurig rekenwerk. Omdat de heren illegaal (competitieleider wist van niets) een afwijkend speeltempo hanteerden dacht ik al dat Peter na 15 zetten de overige 25 in twee minuten zou moeten afwerken, maar hij kreeg er steeds weer seconden bij. Die wist hij heel inventief te gebruiken in allerlei combinaties en offers, maar Herman gaf gewoon geen krimp. Hij liet de koningstelling niet verzwakken pakte een paar pionnen mee en het loperoffer op h7 kostte gewoon een stuk. Toen de kruitdampen waren opgetrokken was het eindspel met een stuk meer eenvoudig gewonnen voor Herman.</p><p>Werd er dan gisteravond helemaal niet degelijk geschaakt? Jawel bij Wim en Fred werd er vooral afgeruild tot er een pionneneindspel op het bord stond. Wim is fysiek niet in staat om met veel aplomb een pion naar voren te knallen en zo de tegenstander onzeker te maken. Maar gisteravond zag ik hem eerst heel rustig en aarzelend het ene pionnetje na het andere naar voren schuiven. Dat kan ook heel bedreigend overkomen! Als de koning zich verliest in een te grote ruimte waarin twee vrijpionnen een voor een, een stapje naar voren doen dan komt die dame vanzelf. Helaas voor Wim liet hij deze kans liggen door ook met zijn koning aan de wandel te gaan. Fred greep zijn kans en ging wel met twee vrijpionnen rechtstreeks richting promotie.</p><p>Volgende week de uitsmijter van het jaar KPC/snelschaak ronde 4. Ik zal zondag een tussenstand plaatsen zodat u de juiste tegenstander kunt uitdagen of u kunt opmaken aan het snelschaakkampioenschap te gaan werken.</p><p> </p><p> </p><p> </p><p> </p>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 10, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: