Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG wint degradatieduel

In de vierde ronde van de KNSB-competitie moest ESG aantreden tegen Heerenveen. Op papier de twee zwakste teams en beide hadden nog maar 0 punten gescoord. Een echt degradatieduel dus. Heerenveen heeft de plaats ingenomen van Emmeloord die op het laatste moment afzag van promotie naar de KNSB. Door die late afzegging bedankte ook de nummer twee van de Friese schakers (Schaakwoude) voor de eer. De reden was dat ze geen spelers meer konden benaderen omdat deze al toezeggingen aan andere verenigingen hadden gedaan. Heerenveen wou het wel proberen, ondanks dat ook zij met het probleem zaten dat mogelijke en waarschijnlijke spelers al voor andere teams gingen spelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het voordeel voor Heerenveen was wel dat men vrijuit kan spelen. ESG daar in tegen wil zich handhaven. Het werd een spannende pot. Ik ga in volgorde van uitslag.

Heerenveen kwam aan de leiding omdat Jan van Os zo vriendelijk was om een stuk kado te doen, waarvoor hij nihil compensatie kreeg. Jan speelde nog door, want de vorige ronden kwam het toch nog goed. Dit keer echter niet.

ESG kwam langszij doordat Arie geen kind had aan zijn tegenstander. Het is ook zwaar om als invaller aan bord 2 met zwart te moeten spelen. Je ziet dan wel eens verrassende uitslagen, maar vandaag dus niet.

De voorsprong voor ESG kwam door een vlotte overwinning van Evert die nu wel zijn goede stelling wist te verzilveren. Een model partij van Evert die zijn tegenstander geen kans heeft gegeven. Het bleef vervolgens een hele tijd 2-1 voor ESG. Pas na vijf uur kwam de volgende uitslag.

Stelling bij Bastiaan

Stelling bij Bastiaan

Herman had een heel ingewikkelde partij. Het leek ondekbaar mat te worden maar Lxg3 gooide roet in het eten. De beoogde matzet kon wel, maar die drommelse loper op g3 kon er dan tussen gezet worden en gelijktijdig stond de koning op g1 dan schaak. Geen mat dus. Dan maar de dame offeren op c8. twee zetten later dan toch nog een dreigend mat en dat was voldoende voor opgave (3-1)

Vlot daarna gaf Leo op. Die had weer eens een ongebruikelijke opening op het bord. Stond goed, toen slecht, toen verloren, toen beter, toen gewonnen en tenslotte verloor hij. Ik zal u de partij niet laten zien, dat is er namelijk een om te spelen achter het bord en niet om na te spelen. (3-2).

Op dat moment stond Bastiaan beter, maar was wat aan het prutsen, Ruud keepte een DT-eindspel met drie tegen vier pionnen en Peter stond nog gelijk. Het kon dus nog vele kanten op, zeker gezien wat we op de borden die al klaar waren hebben gezien.

Bastiaan zorgde voor het bevrijdend gevoel. Er was misschien een eeuwig schaakmotief door middel van een tussenzet, maar de tegenstander zag het niet en bleef schaak geven waardoor Bastiaan wist te ontsnappen en zijn pionnenmeerderheid wist te gebruiken. De tegenstander wachtte dit niet af. (4-2)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De twee laatste partijen duurden meer dan 90 zetten. Klaas Abma van Heerenveen had afgewikkeld naar een toreneindspel met drie tegen twee pionnen. Dat werd door Ruud goed gespeeld. Gezien de stand werd er doorgespeeld met als resultaat dat Ruud een toreneindspel kreeg met twee pionnen voor hem en één voor Klaas. Toen duidelijk werd dat Heerenveen zou gaan verliezen werd er tot remise besloten. Had ook 30 zetten eerder gekund. (4,5-2,5)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peter was als laatste bezig. Heel lang leek remise het enig mogelijke resultaat. Dubbel toren + ongelijke lopers met elk een zestal pionnen. Peter maakte gebruik van zijn pionnen meerderheid op de koningsvleugel met de bedoeling om een vrije h-pion te creëren. Toen begon de tegenstander wat kleine foutjes te maken oftewel hij vond niet altijd de beste zet. Peter speelde dit vervolgens goed uit door vrijpionnen te maken. Het eindspel van T en pion tegen T en afgesneden koning won hij vervolgens zoals het in de boekjes staat. (5,5-2,5).

Een belangrijke overwinning die ons net boven de degradatielijn brengt. We zijn er echter nog lang niet, we zullen meer wedstrijden moeten winnen als we ons willen handhaven.

    Klasse 3B               Mp Bp  

1.  Almelo                  8  18½

2.  Staunton                6  21½

3.  Almere                  6  17½

4.  DSG Pallas              4  19½

5.  Philidor 1847 2         4  17½

6.  ESG Dr. Max Euwe 3      4  17 .

7.  Caissa 5                4  15 

8.  ESG Emmen               2  12½ 

9.  De Toren Arnhem – VSV 2 2  11½.

10. Heerenveen              0  9½

 

Philidor 1847 2              – ESG Dr. Max Euwe 3           3½ – 4½

Staunton                     – De Toren Arnhem – VSV 2      6½ – 1½

DSG Pallas                   – Caissa 5                     3½ – 4½

Almere                       – Almelo                       3  – 5

ESG Emmen                    – Heerenveen                   5½ – 2½

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 4, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: