Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Viertal

verslag Schaakjan; foto’s Sybrand Houtsma

Omdat ik vrijdagavond besloot om in het Denksportcentrum te kijken naar o.a. Sissa V2 tegen ESG V (V = viertal) ging men er van uit dat ik direkt ‘s-nachts een verslag zou schrijven. Dat deed ik in de goede oude tijd. Nu dacht ik er niet direkt aan. Reden één is dat het me niet gevraagd is, reden 2 is dat ik in Groningen er achter kwam dat ik mijn fototoestel was vergeten. En zonder foto’s een verslag schrijven is eigenlijk niet mijn stijl.

20150109_204606Maar goed dat er een andere fotograaf (Sybrand Houtsma van Assen) aanwezig was die mij een aantal foto’s heeft gemaild. En ik kan natuurlijk pas daarna een verslag maken. Het was gezellig druk in het Denksportcentrum, maar dat had ook zijn nadelen. Men was blij een compleet stel stukken te hebben ook al was die van verschillende soorten schaakstukken. Dat viel bij binnenkomst direkt op. Zo had Willem tussen zijn creme witte stukken wel een heel erg witte koning op het bord staan. Tja, die probeer je normaal wat verdekt te plaatsen, maar dat was in dit geval niet mogelijk. Het enige voordeel zou kunnen zijn dat de tegenstander verblind zou worden van het geschitter van de koning.

20150109_204722Toen ik een uurtje na aanvang de zaal binnenliep bekeek ik uiteraard de partijen van de ESG-ers. Bastiaan had een pion doorgeschoven naar c5, maar daardoor werd de loper of e3 een soort pionnetje. Nodig voor de verdediging, maar (nog) zonder aanvallende pretenties. Marcel leek een soort aangenomen damegambiet op het bord te hebben, maar zou er wel eens last van kunnen krijgen dat hij nog niet gerokeerd had. En ons oud-lid Olthof zei altijd: Binnen 10 zetten rokeren“. Bij Ton zat ik verbaasd te kijken. Géén enkel contact tussen de witten en de zwarten. En zoals een ieder weet Ton valt normaal gesproken altijd aan. Viertallen is natuurlijk uitstekend geschikt om eens wat anders dan normaal te proberen.20150109_204710

Wat later was de pion van Bastiaan nog meer in de verdediging gedrongen. Moest zowel d4 als f4 dekken omdat er géén e-pion meer was. Marcel had nog steeds niet gerokeerd en om dat te verhullen moest de koning een stapje naar voren doen. Zag er gevaarlijk uit, voor Marcel althans. Ton had de aanval opgezocht (dus toch) en accepteerde een versplinterde pionnen-structuur. Willem had een pionnetje genomen op c4 en leek een pion te gaan winnen.20150109_204706

Als eerste was Willem klaar. Pion voor, maar de aktiviteit bij de tegenstander. Wil je dan zelf wat, dan moest hij in de meeste geanalyseerde varianten de pion teruggeven en dan hopen op een fout van de tegenstander. Dat geloofden beide heren wel en ze besloten dat analyse in zo’n stelling leuker is dan het uit te spelen. Het zag er toen niet goed uit op de andere borden. Bastiaan gaf en pion weg en kreeg daar geen compensatie voor en dan wordt je er gewoon afgetikt. Marcel zijn koning kwam in de vuurlinie te staan. De vijandelijk c- en d-pion waren veel sterker en veel verder opgerukt dan Marcels b- en a-pion. Verlies onafwendbaar. Bij Ton was een ingewikkelde stelling ontstaan. Ingewikkeld vooral voor Ton, want die moest een oplossing voor een dreigend stukverlies vinden. Dat lukte hem niet en met een stuk minder en een koning opgesloten in een hok had het geen zin meer om door te spelen.20150109_204746

Een dikke 3,5 – 0,5 verlies die op grond van de rating de verwachte uitslag was, maar je blijft hopen op meer. Dat zat er deze avond niet in

 
 
 
ESG
 
½
 
1.
Dijkstra,A.S.(Arjan)
2049
Os van,B.(Bastiaan)
1719
1
0
2.
Rupert,C.J.(Casper)
2035
Struik,M.(Marcel)
1763
1
0
3.
Hemmes,M.J.W.(Maarten)
1877
Selten,A.W.M.(Ton)
1743
1
0
4.
Meijer,D.H.F.R.(Daniel)
1715
Boontje,W.(Willem)
1725
½
½

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 10, 2015 door in Externe Competitie 2e Team, Overig.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: