Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verrast vriend en vijand

ESG verraste maandagavond vriend en vijand, maar bovenal Staunton 2. ESG was zonder verwachting afgereisd naar Groningen. Zonder Leo en zonder Rashid leek de kans om punten te winnen een moeilijke zaak.

Maar hoe kan het uitpakken. Aan de bovenste drie borden, waar de ratingverschillen het grootst waren, werd 2 punten gescoord.

De eerste uitslag kwam op naam van teamleider Jan van Os en nog wel aan bord 1. Jan moest tegen oud-ESG-er Francois Wehkamp. De laatste speelt de laatste tijd wat weinig en merkt dat, maar schaken verleer je niet. Reeds in de opening werd het bekende terrein verlaten en waren de spelers op hun eigen inzichten aangewezen. Francois had het betere van het spel en toen Jan een pion weggaf leek de winst alleen naar Staunton te kunnen gaan. Jan wist echter kansen te creëren tegen de vijandelijke koning. Francois deed een logische zet, maar werd verrast door een schijnoffer van Jan. Die werd niet aangenomen en Jan won zijn pion terug. De stelling verscherpte en toen Jan zijn paard alsnog offerde op c6 bleek de stelling niet meer te houden voor Francois. Jan omzeilde de klippen en ESG leidde met 1-0.

Wat volgde waren twee remises bij Evert en Wim. Lijkt mij op het eerste gezicht twee correcte remises waarbij men niet aan de winst kon ruiken.

Het werd 2-2 doordat Bastiaan verloor. Die hield zijn witte stukken op de onderste twee rijen. Een mooi gezicht, maar moeilijk te verdedigen. Een leuk dameoffer besliste de partij.

ESG kwam weer op voorsprong door winst van Willem op de teamleider van Staunton 2 Jan Colly. Willem ruilde een toren en twee pionnen tegen een paard en loper. Het spel dat daarna ontstond werd steeds meer beheerst door Willem. De vijandelijke toren kon niet ingrijpen en de ene na de andere vijandelijke pion werd veroverd. Uiteindelijk werd de aktiviteit van Willems stukken beslissend voor de overwinning.

Staunton kwam op 3-3 doordat de jongste tegenstander Jonas Hilwerda won van senior Ton Selten. Lang leek remise het minimale resultaat voor Ton, maar het eindspel werd beter beheerst door de jongeling dan de ervaren voorzitter van ESG. Bleven over Marcel en Douwe die beide een remise stelling tot een goed einde moesten brengen. Als eerste was Marcel klaar met een remise, zodat Douwe ging beslissen over winst of een gelijkspel. Douwe stond namelijk beter, maar de vraag was of het te winnen was. Douwe dacht er al over om remise aan te nemen, maar besloot door te spelen. Achter het bord zag hij plotseling de winstkans. Die voerde hij uit en de tegenstander gaf op. Een beetje te vroeg, omdat de stelling remise was. Dat had het talrijke publiek voor een deel al gezien. Waarom het remise was werd dan ook direct uitgebreid uitgelegd.

Maar analyses leveren geen punten op waardoor ESG goede zaken doet met een 4,5-3,5 overwinning op de nummer 2. ESG staat nu in de middenmoot.

 1. Francois Wehkamp (2106)  – Jan van Os  (1848)    0-1
 2. Jonas Hilwerda (2001) – Tons Selten (1652)   1-0
 3. Albert Hebels  (2022)  – Douwe Többen (1762)    0-1
 4. Dick Hummel (1825)   – Marcel Struik  (1859)   0,5-0,5
 5. Bauke Koole (1885) – Wim Fokkens  (1816)  0,5-0,5
 6. Henk van Dijk (1870) – Evert Hondema (1798)  0,5-0,5
 7. Anders Bay (1800) – Bastiaan van Os (1679)   1-0
 8. Jan Colly (1755) – Willem Boontje (1787)  0-1

 

4 reacties op “ESG verrast vriend en vijand

 1. Raymond Hof
  januari 12, 2016

  Indrukwekkend! Klasse gedaan!
  gr. Raymond

 2. Raymond Hof
  januari 12, 2016

  Klasse! Indrukwekkend!
  gr. Raymond

 3. Raymond Hof
  januari 13, 2016

  Indrukwekkend! Klasse! Met name door het verschil in rating.

  Raymond

 4. Pingback: Sissa 3 loopt uit | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 12, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: