Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Viertal 1 deelt heel rake klap uit!

Misschien zal ons bestuurslid Externe Competitie zeggen dat hij het viertal dat bestaat uit tweede teamspelers niet voor niets ESG V1 heeft genoemd, eerste viertal dus. In de prestatie die zijn overige bestuursleden, die gevieren de basisopstelling van V1 vormen, leverden in de wedstrijd in en tegen Atlantis, haalde hij wederom zijn gelijk. Want al bracht Atlantis aan de vier borden 800 ratingpunten meer aan tafel, een remise die weinigen nog voor mogelijk hadden gehouden, leverde Atlantis het halfje waardoor het niet helemaal met legen handen kwam te staan!

Bord 1. Douwe maakt er tegenwoordig een gewoonte van om van toppers te winnen. nadat hij maandag als invaller in het eerste tegen Staunton een 2000 plus speler versloeg, was dit maal Lambertus van der Marel zijn slachtoffer. Douwe won eerst een kwaliteit en toen zijn tegenstander toeliet dat K, T, p, p de K, L, p, p, p muurvast in de hoek zette was het pleit in alle varianten beslecht.

Bord 2. Geert versloeg 2000 plusser Casper Rupert. Een scherpe stelling waarin hij het ogenschijnlijk misschien moeilijk zou kunnen krijgen, had Geert duidelijk beter getaxeerd. Hij won de kwaliteit en een cruciale pion in een fijnzinnige combinatie en liet de ander daarna geen enkele kans. Een mooie en terechte overwinning van de (in deze partij) betere speler.

Bord 3. Ton offerde een stuk voor heel veel initiatief, vond een matcombinatie met een aanvullend kwaliteitsoffer waardoor hij materieel een volle toren achter kwam te staan, zag gelukkig net op tijd een gaatje in deze combinatie (als de ander zijn Dame zou offeren) < achteraf bleek dat in die weerlegging ook een gaatje zou hebben gezeten, maar: SOIT! >,  dit in de minder dan 1 minuut fase waarin je van het increment moet leven, speelde bijna de zelfmoordactie Td1  – toch een lekkere prooi voor de zwarte pion op c2, die daarmee bovendien meteen schaak zou hebben gegeven / een gevalletje van schaakblindheid – dus zette hem toen maar op c1 met verlies van initiatief & bood onmiddellijk remise aan hetgeen werd geaccepteerd. He, he, een krankzinnige partij. Ironie: lang dacht ik dat ik zou winnen en de andere drie toch remise hadden, het resultaat was dus precies POSITIEF spiegelbeeldig!

Bord 4. Almar stond eerst wat gedrukt, wat heet, zijn koning had weinig manoeuvreerruimte, maar onze held hield zich kranig, de tegenstander beet op steen en toen inmiddels de niks aan de hand fase uitliep op een dubbel toreneindspel met allebei vier pionnen, pakte Almar dat zoveel actiever en beter aan, dat hij glad gewonnen kwam te staan. Dit alles steeds in tijdnood. Geweldig gespeeld, aan het eind misschien even ietsje overdreven, genoeg om de tegenstander te laten opgeven in een KT tegen Kpp stelling waarin de ander het zich ook nog even had kunnen laten bewijzen, maar deze was zodanig murw gebeukt dat hij zijn moede hoofd in de schoot wierp.

Om het eerste, daarmee bedoel ik Viertal 2, te motiveren: we zijn toch benieuwd wie aan het eind hoger eindigt, V1 of V2. Wellicht wordt dat beslist in het onderling duel, dat, zo hoorden wij van de teamleider van beide teams (!), tevens bestuurslid Externe Competitie (!), waarschijnlijk een week zal worden vervroegd. Volg de berichten!

Onze dank gaat uit naar de accommodatie waar wij mochten strijden, café Atlantis aan het Zuiderdiep in Groningen. In elk geval voor  Viertal 1 (/ESG 2) een inspirerende omgeving!

Atlantis V – ESG V1     0,5 – 3,5

 1. Lambertus van der Marel (2208)  – Douwe Többen (1762)  0 – 1
 2. Caspar Rupert (2028)  – Geert ten Hietbrink (1726) 0 – 1
 3. Johan Visser (1647)  – Ton Selten (1653)  0,5 – 0,5
 4. Maarten Roorda (1827)  – Almar Gerbens (1673) 0 – 1

6 reacties op “Viertal 1 deelt heel rake klap uit!

 1. Evert Hondema
  januari 14, 2016

  Petje af mannen!! een voorwaar uitmuntende prestatie tegen deze vele malen hoger gerate tegenstanders.

  Evert Hondema

 2. Raymond Hof
  januari 14, 2016

  Zo!!!!

 3. tonselten1
  januari 14, 2016

  Mijn partij staat op het SISSA forum.

 4. tonselten1
  januari 14, 2016

  Ik was van plan om 25. Tf6 te spelen met de bedoeling om de volgende zet met de dame mat te zetten of de dame te winnen. Ik schrok terug voor 25….c1D+ 26 Kh2 Dxh4+ 27 gxh4 Txh4+ 28 Kg3 De1+ en dacht dat dat zou verliezen. Ik had gemist dat ik mijn paard terug kon spelen naar h3, dan lukt deze zwarte uitweg niet meer. Mijn tegenstander, Johan Visser, had echter een veel beter plan voor mij gezien, namelijk 25 Pe6! Zwart moet dan de dame geven of meteen mat gaan.

  (hopelijk klopt dit alles, ik heb de partij niet meer nagespeeld).

 5. douwe
  januari 14, 2016

  Ja dat was een heerlijk avondje daar in Groningen. Vier geweldigen en spannende partijen gespeeld met een geweldige uitslag. Ikzelf won zo rond de 20e zet eerst een pion, offerde die daarna via een scherpe combinatie weer terug en won vervolgens de kwaliteit. Toch had Bert nog via een T-offer eeuwig schaak kunnen bereiken. Toen hij dat niet deed en vervolgens ook nog eens zijn a-pion ruilde tegen mijn f-pion was het “kat in bakkie” Eerst deed mijn T op a6 hele goede zaken; vervolgens liep mijn K zonder enige oppositie naar e6. Daarna was het een kwestie van tijd en zijn pion op f6 zou er aan gaan gevolgd door de rest van zijn pionnen. Terecht dat Bert toen opgaf.

 6. schaakjan
  januari 14, 2016

  Leuk dat ESG nu voor de positieve verrassingen zorgt. De start van ESG-1 was ook verrassend, maar dan andersom. We groeien dit jaar dus geweldig. Nu doorzetten die lijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 14, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: