Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

verslag 6 juni vierkampen

Op de foto zie u onze interne competitie in januari. Nu zijn het er wat minder, maar genoeg om te genieten.

 

6 juni derde ronde

groep 1: Douwe – Jan en Herman – Evert.

Evert kreeg naar eigen zeggen schaakles van Herman. Na de opening leek het alsof Evert de aanval had tegen de centrumpionnen van Herman. Herman stond zijn pionnen te verdedigen. Toen Evert toestond dat de pionnen van Herman naar voren konden bleek al snel dat Herman het betere van het spel had. En dat weet Herman in goede doen ook af te maken. Helaas voor Evert was Herman in goede doen en won.

Douwe probeerde Jan onder druk te zetten en dat bleek ook te lukken. Jan deed met b5 zijn c6 pion in de aanbieding. Die was een beetje te duidelijk vergiftigd. En Douwe trapte er dan ook niet in. Jan wikkelde vervolgens af naar een dubbele toren eindspel met een pion minder. De d-pion van Douwe was echter zo zwak dat er geen winstmogelijkheden waren.

Eindstand: Herman 2,5, Jan 1,5 en Douwe en Evert 1

groep 2: Geert – Ton en Almar – Willem

Willem gaf in de opening een pion waarvoor hij wat compensatie kreeg. Het stukoffer was echter fout. Almar gaf later de voorsprong weer weg en kwam in een eindspel terecht waar de twee lopers van Willem superieur waren aan de twee paarden van Almar. Willem wist dit met rustig spel uit te schuiven.

Geert en Ton moeten hun partij nog inhalen.

groep 3: Hans – Marcelis, Klaas – Raymond en Piet – Jan R

Piet liet zich verrassen door een gemene tussenzet van Jan en verloor al snel een stuk. Hij hield het nog lang vol, maar Jan gaf geen krimp. Raymond stond huizenhoog gewonnen tegen Klaas. Helaas voor hem ging het mis. Van alle pionnen die hij voorstond bleef er uiteindelijk één over en dat was niet genoeg. Klaas is ervaren genoeg om het eindspel van koning tegen koning en pion remise te houden. Hans was weer eens op dreef en maakte dit keer geen fout. Marcelis was het slachtoffer. Misschien had Marcelis een stuk weg moeten geven, dan verliest hij tenminste niet. Nu wel. Nog één partij te spelen, nl  Raymond tegen Hans

groep 4

Edwin wist weer eens een keer te winnen. Tenminste als dat niet de tweede partij was. De uitslag tegen Gor is namelijk niet genoteerd zodat ik uitga van de partij die ik gezien heb. Tom mocht tegen een oud lid spelen, vanwege afwezigheid van Bauke. Hij verloor een pion en dat werd volgens mij goed uitgespeeld. Achteraf blijkt Tom wel kansen op meer te hebben gehad, maar die werden niet benut.

tweede ronde:

Maandag 30 mei was er de tweede ronde van de vierkampen. Op het programma stonden:

groep 1:  Jan van Os – Evert Hondema en Herman Voss – Douwe Többen.

Jan probeerde Evert van zijn stuk te brengen door de opening op originele wijze te spelen. Hij kreeg mooie dreigingen, maar het was steeds net niet genoeg om te winnen. Jan offerde nog zijn kwaliteit, maar die werd door Evert niet aangenomen. Zo gauw Evert de kans kreeg werden de zware stukken geruild en bleef er onvoldoende over om door te spelen.

Herman en Douwe speelden een partij met veel onderhuidse spanningen. Herman kwam optisch wat beter te staan, maar als Douwe gewoon was blijven staan dan had de partij zomaar in remise kunnen eindigen. Douwe zag echter een mat op g8 over het hoofd. Herman zag dat wel en greep de gelegenheid dan ook om aan om te winnen.

groep 2: Ton Selten – Almar Gerbens en Willem Boontje – Geert ten Hietbrink

Ton was gewoonte trouw sterk in de aanval. Dat kon ook door het wel optimistische openingsspel van Almar. Daardoor bleven de toren op a8 en het paard op b7 opgesloten staan. Als Ton een toren had durven offeren dan had de aanval doorgeslagen. Zoals het nu ging wist Almar zijn verdediging net te houden. Toen Ton door ging met aanvallen kon Almar de aanval overnemen en winnen.

Willem had geen grote problemen met Geert die in de opening zijn stukken wel heel verkeerd neer zette. En Willem zag hoe hij daarvan kon profiteren en zag het niet alleen, maar voerde het ook uit. Daarmee heeft de verliezer van ronde 1 gewonnen in ronde 2 en de winnaar in ronde 1 verloren in ronde 2.

groep 3: Raymond Hof – Marcelis van Holst; Hans Hut – Jan Reinink en Klaas Tiemens – Piet Glazenburg

Hans speelde een mooie partij, maar op zet 42 overzag hij een paardvorkje die een toren kostte en daarmee de partij. Bij Raymond en Marcelis wisselde de kansen. Marcelis won in de opening een pion, Raymond won in het middenspel een paard en daarna was het eindspel weer voor Marcelis. En wie het laatst lacht, lacht het best. Klaas wist de druk op te voeren tegen Piet en uiteindelijk bezweek Piet aan de druk.

groep 4:Bauke – Edwin Kokee en Gor – Tom Veldhuis

Bauke komt niet weer en daarom speelde Anneke tegen Edwin en won. De strijd tussen de jeugdspelers Tom en Gor eindigde in een overwinning van Gor. Gor koos de aanval, maar Tom verdedigde goed en nam en passant een paar pionnetjes mee.

Stand

groep 1: Herman 1,5, Jan en Evert 1, Douwe 0,5

groep 2: Almar 1,5, Ton en Willem 1, Geert 0,5

groep 3: Marcelis en Klaas 3 uit 4; Hans en Raymond 2 uit 3; Jan 1 uit 4 en Piet 0 uit 4

groep 4: Bauke/Anneke en Tom 2; Gor en Edwin 0.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 28, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: