Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verliest eerste wedstrijd

De eerste wedstrijd van de NOSBO-competitie kwam Staunton 2 bij ons op bezoek. Vorig seizoen wonnen wij zeer verrassend van hun. Toen waren ze in hun sterkste opstelling, dit keer waren ze wat zwakker. Vorig jaar wonnen we doordat we wonnen van hun sterkste spelers. Die twee waren er dit jaar niet bij en was dat de reden dat we niet echt bij de les waren?

De hele wedstrijd zag het naar uit dat we gingen verliezen. Vooral toen de teamleider Jan van Os zo vriendelijk was om te verliezen zag het er zeer somber uit. Jan ging een combinatie in die een leuke stelling op zou leveren (dacht hij). De tegenstander deed iets wat Jan had berekend dat dat een pion ging kosten. Pas toen Jan zag dat hij een tweede pion ging winnen zag hij tot zijn verbazing dat Piet nog een paard had. De lange combinatie leverde dus geen pion op maar kostte een stuk. En dat na een mooie scherpe partij.

Daarvoor had Ton al verloren die de opening niet goed behandelde en er vervolgens niet meer aan te pas kwam. Ook Willem hield het kruit niet droog en voor zover ik het heb kunnen volgen een verdiende nederlaag leed. Dat betekende 0-3 achter en alleen Bastiaan stond zeer goed.

Het leek wat beter te worden toen Wim vanuit slechte stelling een kwaliteit won. Hij maakte echter de verkeerde keuze de a randpion op te peuzelen in plaats van de centrale d-pion. Die d-pion zorgde er vervolgens voor dat de winst moeilijk te vinden was. Zo moeilijk dat Wim het wel geloofde en remise voorstelde wat aangenomen werd. (0,5-3,5). De volgende met remise waren Douwe en Marcel. Douwe stond aan het eind wat beter, maar dat bleek ook in de analyse niet veel te zijn. Marcel stond de hele partij in de verdrukking, raakte ook een pion kwijt maar kon afwikkelen naar eeuwig-schaak. (1,5-4,5).

Bleven over Evert en Bastiaan. Bastiaan had de hele tijd de betere stelling en dat resulteerde ook in een vrij-pion die door kon lopen naar c8. Dan denk je even promoveren en de tegenstander geeft op. En je moet eigenlijk denken even oplettenDat deed Bastiaan niet en voordat hij kom promoveren kreeg hij een koningsaanval over zich heen. Die aanval had er voor kunnen zorgen dat Bastiaan de partij nog zou verliezen. Iedereen aan de kant zag mooie en minder mooie winstvarianten. Achter het bord is het echter veel moeilijker. Je kunt dan niet even proberen en als het niet goed blijkt te zijn een andere zet spelen. Henk vond de oplossing in ieder geval niet en toen kon Bastiaan toch nog promoveren en was het gebeurd.

Evert stond de hele partij slecht en kwam uiteindelijk in een verloren toreneindspel terecht. Dat deed de tegenstander in eerste instantie niet goed. Evert kreeg daardoor hoop en rechte zijn rug. Het was echter een stelling waarin de tegenstander het rustig drie keer kan proberen. En dat betekent dat ze uiteindelijk wel de juiste voortzetting weten te vinden. Rond 12 uur kon Evert opgeven.

Een dikke 5,5-2,5 nederlaag. De nederlaag had iets minder kunnen zijn, maar is zeker verdiend. Nu moet Staunton 2 wel oppassen. Vorig jaar verloren wij onze eerste wedstrijden en die teams degradeerden allemaal.

Promotieklasse; Ronde: 1; Datum: ma 2016-09-26
 
1.
Struik,M.(Marcel)
1840
Heller,M.N.(Milan)
2032
½
½
2.
Os van,J.C.(Jan)
1830
Mulder,P.W.(Piet)
1885
0
1
3.
Fokkens,W.G.(Wim)
1885
Koole,B.(Bauke)
1893
½
½
4.
Többen,D.Y.(Douwe)
1815
Hummel,D.(Dick)
1841
½
½
5.
Hondema,E.C.(Evert)
1826
Bay,A.(Anders)
1786
0
1
6.
Boontje,W.(Willem)
1823
Kruisinga,B.(Bram)
1814
0
1
7.
Selten,A.W.M.(Ton)
1731
Groot,J.J.(Jeroen)
1747
0
1
8.
Os van,B.(Bastiaan)
1663
Seijen,H.G.(Henk)
1739
1
0

Eén reactie op “ESG verliest eerste wedstrijd

  1. Pingback: Promotieklasse NOSBO | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 26, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: