Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Rochade V1 vs ESG V3

Verslag  Rochade V1  vs  ESG V3      Maandag 28 november 2016 door Raymond Hof

Het derde V team heeft een nederlaag geleden in Nieuwe Pekela tegen het eerste V team van schaakvereniging Rochade.

Gezien het ratingverschil tussen beide teams niet verrassend.

Maar,  ondanks de nederlaag  hebben we  de tegenstander wel  het vuur na aan de schenen gelegd.

Het team was ook van mening dat de punten in de komende wedstrijden ongetwijfeld zullen komen.

Omdat een ieder druk doende was met zijn eigen partij volgt hier een kort commentaar op de individuele partijen.

Bord 1. Hans.

Hans, de nestor en teamcaptain pakte geroutineerd de overwinning.  Maar er is nog wel iets opmerkelijks voorgevallen tijdens het slot van de wedstrijd. Hans’ tegenstander had nog maar 5 minuten op de klok. Hans zeker nog zo’n 40. Toen bood deze  remise aan. Daarvoor zei hij nog “’kheb nog vief minutn , ick bin so deur mien vlagge hen!” Ick nehm ann dat ik dan verleur’n heb!” Waarop de wedstrijdleider hardop bevestigend reageerde. Maar Hans als westerling had het Grunnings niet verstaan en was van plan om dit aanbod serieus in overweging te nemen.

Gelukkig kon ondergetekende, die meerdere dialecten eigen is, Hans met een hoofdbeweging duidelijk maken dat hij voor de overwinning moest gaan. En het moet gezegd worden, hij had meer tijd, maar ook het betere van het spel. Twee ijzersterke lopers, en een ver opgerukte d-pion brachten hem keurig  de winst.

Bord 2. Raymond

Kon een remiseaanbod zijns inziens niet afslaan, omdat de tegenstander een paar gevaarlijke centrumpionnen had. Raymond beschikte over een sterk loperpaar, en dreigde met een paar vergevorderde pionnen op de damevleugel, maar zag geen winstkansen.  Derhalve een gelijkspel.

Bord 3. Marcelis

Het begin  ging eigenlijk heel gemakkelijk, maar volgens eigen zeggen was het een “vreemde wedstrijd”. Marcelis kon al snel twee pionnen pakken, en er leek ook weinig aan de hand. Maar op de een of andere manier kreeg zijn tegenstander steeds meer grip op het spel en moest Marcelis het onderspit delven. Met een paard en drie pionnen op de koningsvleugel , tegen zwart met drie pionnen op de koningsvleugel , maar met een loper en een “vrij-pion” op de damevleugel was een nederlaag onafwendbaar.

Bord 4. Sebo

Sebo gaf in de opening een pion weg.  Hij veroverde ook  wel weer een pion terug, maar moest later toch wéér een pion afstaan. Nu pakte dit voor zijn stelling zo nadelig uit dat hij achter de feiten aanliep en verloor. Volgens eigen zeggen beheerste het verlies van een pion in de beginfase het verdere verloop van de partij zodanig, dat hij eigenlijk steeds een beetje achter de feiten bleef aanlopen.

Uitslag: Rochade V1- ESG V3  : 2,5 – 1,5

4tal-Zuidoost; Ronde: 2; KNSB rating nov 2016

T Rochade 1600 ESG 3 1422 ma 28 nov
1. Johannes Dijk 1667 Hans Hut 1465 0 1
2. Anton Wijsbeek 1576 Raymond Hof 1427 ½ ½
3. Jan Brouwer 1489 Marcelis van Holst 1373 1 0
4. Jan Westra 1666 Sebo Detmers 1 0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 30, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: