Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Succes voor ESG-ers in Balkbrug

Vandaag 4 februari hebben Marcelis, Raymond, Hans en Almar het Boertjes toernooi in Balkbrug bezocht. De bedenktijd is iets anders dat we normaal gewend zijn, 1 uur per persoon zonder extra tijd, in poules van 4. Van te voren hadden we er helemaal zin in, in deze samenstelling waren we vorig jaar ook bij hetzelfde toernooi, het is er altijd gezellig en de organisatie was ook dit jaar weer van uitstekende kwaliteit. Daarbij waren er dit jaar ook weer van die mooie beeldjes te winnen, uitsluitend hier te “verkrijgen”. Er moest natuurlijk wel wat worden gepresteerd, voor de winnaar een stuk, voor de nummer 2 een pion. Verwoede verzamelaars genoeg in de auto, zo had Hans al 3x achter elkaar een prijs, ook Raymond wilde even doorsparen.

Er waren 18 competitiepoules, Marcelis zat in 10, Raymond in 9, Hans in 8 en Almar in 3. Dat laatste leek heel hoog, echter het bleek dat de KNSB deze dag een competitieronde had ingepland, waardoor de sterkste spelers andere verplichtingen hadden. Alles gewoon volgens rating.

De eerste ronde leek bijna een droomstart, zowel Almar als Raymond gingen als een speer, Marcelis stond eerst een stuk achter, maar zoals we hem kennen kon hij dat prima kantelen. Jammer dat Hans hier blunderde en zijn partij verloor, want de rest wist het prima af te maken.

In de tweede ronde ging Almar weer als een speer, maar helaas sloeg de aanval net niet door. In een spannend paardeneindspel kwam hij net 1 tempo tekort en verloor. Raymond daarentegen had ook een paardeneindspel en wist zijn pluspion prima te benutten. Zijn tegenstander gaf op toen hij een stuk mocht uitkiezen voor de pion. Marcelis zag dat hij net niet kon winnen en had remise. Voor Hans hetzelfde.

De derde ronde had Marcelis weer een puike overwinning op zak. Met 2,5 punt is hij in deze groep eerste geworden. Ook Hans had deed deze partij nog een laatste poging om zijn 4de beeldje op rij te krijgen. Zijn tegenstander had nog een gemene matcombinatie in gedachten, maar die wist Hans te doorzien, waarna hij via de torens over de openlijn door de stelling wist te breken. Raymond zat eigenlijk een beetje in de problemen in een gelijke loperstelling met allebei 3 pionnen. Hij dreigde een geïsoleerde vrijpion te verliezen. Zijn tegenstander pakte het niet goed aan en wist wel de pion te winnen, maar de lopers konden worden geruild en was Raymonds koning veel eerder bij de pionnen. Almar had voor de derde maal een hele mooie stelling opgebouwd. Een bijkomstigheid was dat het bord naast hem in een remise eindigde en om tweede te worden remise volstond. Een aanbod werd geweigerd, maar na 2 zetten werd de herhaling van zetten gevonden.

Een heel succesvol toernooi dit jaar voor ons, zo hadden we alle 4 een beeldje. Raymond had zijn damebeeldje nog even met een andere groepswinnaar geruild voor een paard, om zijn set een keer compleet te krijgen.

Uitslag:

Raymond: 3 uit 3 eerste Marcelis: 2,5 uit 3 eerste Almar 1,5 uit 3 tweede Hans 1,5 uit 3 gedeeld tweede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 4, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: