Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG in het hoge koude Noorden

In mijn verslag op De Schaakreporter schreef ik dat na de mooie lenteweek het deze week weer winter zou worden. Na de lente komt dus winter. Dat heb ik vroeger op school toch anders geleerd. En dinsdagavond mochten we onze verre uitwedstrijd naar Middelstum spelen.

De weersverwachting zei dat de regen en misschien wat sneeuw niet boven de lijn van Coevorden naar Hoogeveen zou komen en dat deze lijn zich in de loop van de avond naar het zuiden zou verplaatsen. Prima toch.

De routeplanner gaf aan dat het van clublokaal naar clublokaal 1 uur en 4 minuten rijden was. Dus om half zeven vertrekken van ons clublokaal dan hebben we 10 minuten speling. Tenslotte moet ik nog Borger in om Douwe op te pikken.

Op tijd van het werk, dan kan ik tenminste nog eten. Vorige week bleef ik op mijn werk tot de vertrektijd en dat is me toen slecht bekomen. Eerste tegenslag. Je komt buiten en dan sta je plotseling in een niet voorspelde sneeuwstorm. Iets noordelijker gekomen dan verwacht zullen we maar zeggen. Op buienradar is er trouwens een groot verschil tussen de 3 uursvoorspelling en de 24 uursvoorspelling.

Maar goed in ieder geval kan ik rustig eten. Ik heb nog wat in de diepvries staan, maar dat duurt minstens een kwartier om dat te ontdooien. Gelukkig nog een aardappelschotel met als enige toetje jawel een ijsje. En de sneeuwstorm is er nog steeds. Even bellen met Bastiaan dat ik hem wel kom ophalen. Twintig minuten tegen een sneeuwstorm in fietsen lijkt mij geen goede voorbereiding op een schaakwedstrijd.

Op tijd naar de auto, want ik moet nog sneeuwschuiven. Van de auto in dit geval. Eerst naar het tankstation waar ik natuurlijk goed doorgewaaid wordt. Daarna na het clublokaal om Ton op te pikken, vervolgens pikken we in Emmermeer Bastiaan op en dan naar Borger om Douwe in te laden. Snel gaat het niet want het sneeuwt en dan moet je toch niet harder rijden dan 80 km per uur. Althans dat denken een aantal bestuurders hoewel de weg nog schoon is. Voorbij Borger zien we geen sneeuw meer, maar men blijft voorzichtig.

Bij het Julianaplein in Groningen merkt Ton op dat we er bijna zijn. Dat kunnen we lopend nog halen waren zijn woorden. Nu dan blijkt Middelstum toch een klein eindje verder te liggen dan dat Ton dacht. Ton geeft ten Noorden van Groningen aan dat hij het hier zo mooi vindt met die ruime gezichtsvelden. Alleen jammer dat we er in het donker niets van zien. Om kwart voor acht zijn we op de parkeerplaats bij de Borg waar we moeten spelen. Die parkeerplaats ligt een eindje van het speellokaal. En dan merken we de nadelen van een open landschap. De wind heeft vrij spel. En een koude gure wind waait aardig door ons heen. Tot op de bot verkleumd komen wij het speellokaal binnen. Daar is het warm en gezellig. Een mooi speellokaal met ruimte, goede stoelen, tafels en borden en stukken. Dat hebben ze in Middelstum goed voor elkaar.

We gaan dan ook goed uit de startblokken. Marcel heeft een ingewikkelde partij met twee open koningen en vooral pionnen die instaan. Marcel heeft een pionnetje meer maar dat in een stelling waar het aantal pionnen er niet toe doet. De mogelijke combinaties, daar gaat het om. Er komt een remise voorstel welke na lang wikken en wegen wordt aangenomen. In de anlyse blijkt het een terechte beslissing hoewel de computer daar misschien anders over denkt. Wij mensen zien dat aanvallen levensgevaarlijk is. De computer heeft geen angst.

Tegelijkertijd speelt Bastiaan remise. Kreeg ook een aanbod en omdat hij (en hij niet alleen) vindt dat hij wat minder staat neemt hij het aan. Douwe had een pionnetje op a3 verorberd en kwam daardoor vast te staan. Een vijandelijke loper stond vervelend te doen op c7. Douwe liet hem daar staan vervelend te doen en speelde gewoon om hem heen. Plotseling was de partij afgelopen met winst voor Douwe. Hij verorberde ook nog de e-pion en toen vond de tegenstander het wel genoeg. Op dat moment stonden Wim, Willem en Evert er goed voor.

Ton had in de opening een fout gemaakt en kwam die fout niet meer te boven. Tja soms is één aktieve zet (Pd5) voldoende om te verliezen. In ieder geval vond Ton geen oplossing voor zijn problemen.

Jan had intussen een pionnetje gewonnen. Zijn tegenstander had de pion bewust te koop gezet omdat hij dacht dat hij die wel terug zou winnen. Dat bleek echter niet het geval, er kon echter gedwongen afgewikkeld worden naar een stelling met ongelijke lopers. En hoewel Jan het nog wel even probeerde bleek de tegenstander genoeg van dit soort eindspelen te snappen om de partij vrij simpel remise te houden. 2,5-2,5 met drie gewonnen stellingen voor ons. Kat in het bakkie dacht ik al ondanks de vele blunders dit seizoen. Twee van de drie zouden toch wel winnen.

Toen kwam de klad er in. Wim liet zich verrassen. Had de hele tijd goed gestaan en had zijn tegenstander in een wurggreep. Even niet opletten en de tegenstander komt geniepig met een mooie aanval op de koning van Wim en toen was er ook niets meer aan te doen. In plaats van op een voorprong stonden we plotseling achter met 3,5-2,5. Nog niks aan de hand.

Evert bracht ons weer op gelijke hoogte. Hij stond een stuk voor maar moest wel oppassen met zijn open koning. Hij hield ons nog lang in spanning en even leek een dolle toren misschien nog roet in het eten te gooien. Dit bleek echter niet dol genoeg.

Vervolgens was Willem bezig met zijn partij. Een kwaliteit voor maar zijn stukken stonden wat vast. Niettemin wees hij een remiseaanbod resoluut van de hand. En volgens zijn teamleden ook terecht. Maar ook hier een ramp. Plotseling uit het niets een mooi paardvorkje die een toren kostte en direkt ook nog eens mat dreigde. Speel je een fantastische partij moet je om 12 uur constateren dat het voor niets is geweest en dat de wedstrijd daardoor ook nog eens verloren gaat. Vandaar mijn oproep steun Willem maandag op de club.

De terugweg ging voorspoedig tot aan Emmen. Vlak voor Emmen begon het te sneeuwen. En in Emmen waren de wegen van een witte schoonheid. Leuk om als eerste over een sneeuwbedding te rijden, maar glad was het wel. Bij de eerste bocht in de sneeuw ging ik rechtdoor in plaats van rechtsaf. De sneeuw was namelijk wat vochtig en dan glijdt het wat beter. En ook het wegrijden bij een verkeerslicht gaat toch anders dan normaal. Conclusie: Weersverwachtingen komen niet altijd uit. Maar dat wist u vast al.

We zitten nu als team echt in de gevarenzone. We moeten winnen van de twee andere degradatiekandidaten. Die krijgen we pas in de laatste twee ronden. Eerst komt Assen 2 op bezoek en laten we die op een verrassing trakteren.

verslag van Middelstum

In het verslag van Middelstum een iets andere voorstelling van zaken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 8, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: