Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

19e ronde intern

Eindelijk een week waarin er geen externe competitie gespeeld hoefde te worden. Vandaar dat op een vijftal spelers na iedereen er was. Vanuit de jeugd wou Henk het wel eens proberen tegen de senioren. Volgens de jeugdleiders is hij daar rijp voor. Echter spelen tegen senioren is toch anders dan tegen de voor jou zwakkere jeugdspelers. Daar zien ze vaak jouw fouten niet en zien ze het wel dan krijg je altijd de gelegenheid je fouten te herstellen. Bij de senioren is dat vaak anders. Geef je daar een stuk weg dan wikkelen ze eenvoudig af naar de winst.

Zo ook deze avond. Henk vergat een paard terug te nemen, waarop deze wegsprong en twee zetten later ook nog een vorkje deed. Geen winst dus voor Henk in zijn eerste partij. Ook Tom speelde niet geweldig. Nu is Bastiaan niet de eerste de beste, maar de manier waarop je verliest is ook belangrijk. Volgens Tom zelf speelde hij stom, stom en stom.

De langste partij was die tussen Herman en Douwe. Niet verrassend want beide heren mogen graag hun tijd gebruiken en veel blunders maken ze ook al niet. Het werd een eindspel met ongelijke lopers en elk een toren en drie losse pionnen. Dat behoort in remise te eindigen en was het dat ook ongetwijfeld als de tijd geen rol had gespeeld. 30 seconden per zet moet voldoende zijn om niet door de vlag gejaagd te worden. Dan moet je echter wel een zet doen binnen die tijd. Douwe was helaas voor hem net te laat met een zet en toen was de klok onverbiddelijk. Verlies.

Jan en Ton speelden net ietsjes korter. Jan had Ton de hele partij onder druk. Hij viel aan over twee vleugels. Toen dacht Ton de zaak te vereenvoudigen door dameruil aan te bieden. Verdedigende stuk ruilen voor een aanvalsstuk is meestal goed. Jan was dan ook van plan niet te ruilen tot hij een combinatie zag die een belangrijke pion opleverde. Dat was wel een goede reden om de dame te ruilen. Ton probeerde via een centrumaanval tegenkansen te creëren. Daarvoor investeerde hij een tweede pion. Toen die aanval vastliep kon hij opgeven.

Willem en Theo speelden een partij die in de opening voor Theo was (naar eigen zeggen). Daarna zette hij echter te optimistisch door en dat werd zeer hardhandig afgestraft. Theo probeerde nog te redden wat er te redden was, maar steeds kwam Willem als winnaar uit de strijd.

Sergei speelde een goede partij tegen Geert. Geert zag geen kans om het Sergei echt lastig te maken en de remise was dan ook volkomen terecht. De strijd tussen bord 4 en bord 5 van het tweede werd gewonnen door bord 4. Hans was zeer in zijn nopjes met de overwinning. Dat was Klaas ook. Na een paar nederlagen is het natuurlijk extra zoet om een overwinning te proeven. Jan R nam wraak voor een eerdere nederlaag door nu wel te winnen van Anneke.

Herman – Douwe 1-0

Jan vO – Ton  1-0

Willem – Theo  1-0

Sergei  – Geert remise

Marcelis – Hans  0-1

Jan R – Anneke 1-0

Piet – Klaas  0-1

Tom – Bastiaan  0-1

Almar – Edwin  1-0

Henk – Raymond 0-1

positie naam
1 Marcel 463
2 Douwe 409
3 Evert 373
4 Herman 370
5 Jan vO 339
6 Geert 335
7 Willem 329
8 Almar 298
9 Bastiaan 293
10 Ton 282
11 Theo 243
12 Marcelis 241
13 Hans 238
14 Wim F 237
15 Raymond 217
16 Sebo 209
17 Sergei 186
18 Anneke 186
19 Jan R 148
20 Piet 126
21 Wim K 124
22 Klaas 119
23 Tom 112
24 Gor 70
25 Edwin 65
26 Bauke 42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 14, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: