Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

’t Twiespan domineert BSK

verslag door Almar

foto van Jan van Os.

Kampioen ’t Twiespan 2 (oranje) voor ’t Twiespan 1 (groen)

foto van Jan van Os.

En op 3: OBS Angelslo 2

Elk jaar organiseert ESG de basisschoolkampioenschappen (BSK). Ergens rond februari is de voorronde van de plaats Emmen en buitendorpen. De eerste 2 teams plaatsen zich reglementair voor de finale BSK van Drenthe. Daar weer de besten van strijden om het kampioenschap van het Noorden. Vorig jaar was de zaal iets te vol met 21 teams. Dit jaar weer een normaal en ook leuk aantal van 14 teams.

Het is mooi dat zoveel scholen zich hebben aangemeld. De eerste winst is er voor iedereen al behaald. Namelijk iedereen hier in deze zaal kan al een beetje schaken en kent de basisregels. Want meedoen betekent al dat je voor de rest van je leven dit boeiende maar ook moeilijke spel beheerst.

Namens ESG hebben begeleid: Bastiaan, Jan, Hans, Anneke, Marcelis en toernooileider Almar. Als teams deden mee: ’t Twiespan 2 teams, ’t Eenspan 1 team, Het Anker 1 team, De Anwende (Aalden 2 teams), De Stroeten 2 teams, Angelslo 2 teams, De Rank 2 teams en De Brink/Hesselande 2 teams.

foto van Jan van Os.De 4 beste teams hadden we dit jaar in een apart lokaal laten spelen, om wat rust te creëren. Jan had hier de leiding. Het was daar iets aan de saaie kant. Immers het waren steeds dezelfde teams en dezelfde begeleiders die naar dat lokaal toe mochten. Zo hebben Theo Rook van ’t Twiespan en Jan de hele middag bij elkaar in dezelfde ruimte gestaan. Wat andere kinderen zou wat afwisseling gegeven hebben.

Vorig jaar deed ’t Twiespan voor het eerst mee en gingen meteen met de eerste prijs naar huis. Nu is dit team een jaartje ouder en zitten in groep 8. Het is altijd lastig om als favoriet te beginnen aan een toernooi, vorig jaar was alles nieuw en kon er vrijuit worden gespeeld. Dit jaar ligt de druk veel hoger. Onderschatting en faalangst kunnen een rol gaan spelen. De school uit de wijk Angelslo is één van de scholen die het schaken echt serieus op het programma hebben gezet en dit spel zien als belangrijk en leuk onderdeel van de ontwikkeling.

 

Het is van groot belang dat mensen in deze tijd leren omgaan met ‘trage vragen’: kwesties die je niet een, twee, drie oplost, vraagstukken waarvoor je MSN, Hyves, Google, Twitter, de radio, de iPod, de televisie uit moet zetten.

Vraagstukken waarbij je niet kunt multi-tasken, maar die je volledige en onvoorwaardelijke inzet vergen”, aldus Theo Rook.

foto van Jan van Os.

Opvallend is dat de speelstijl van veel spelers een overeenkomst hebben. Het zettempo: beter gezegd: het ontbreken van zettempo, de visie van het oplossen van trage vragen zie je in de partijen terug en door langer na te denken worden er in dit spel ook minder fouten gemaakt. Met veel meer stukken op het bord worden de partijen vanzelf je kant uit gearbitreerd. Bij de halve finale BSK straks in maart zullen de trage vragen sneller opgelost moeten worden. Er worden dan klokken gebruikt. Want je hebt niet veel aan een dame voorsprong als de bedenktijd op is. Er wordt aan gewerkt, een 4tal klokken van de club zijn inmiddels uitgeleend.

 

De toon werd al meteen gezet bij de eerste ronde. Om meteen met de 2 teams 4-0 respectievelijk 3 1/2 – 1/2 te winnen.

Voornamelijk de beste spelers zaten in ’t Twiespan 2 en ze gingen uiteindelijk ook zeer overtuigend naar hun titelprolongatie. Spannender werd het om de strijd van plek 2 en 3. Want met nog 1 ronde te gaan waren maar liefst 4 teams op 3,5 punt en daarachter nog 3 teams op 3 punten. Daarbij was ’t Twiespan 1 de gelukkige door als enige team op 4,5 punt te komen. Dit is de eerste keer dat bij een BSK de eerste 2 prijzen naar 1 school gaat.

foto van Jan van Os.

’t Twiespan 2 (oranje shirt) en ’t Twiespan 1 (groene shirt) met de rug naar elkaar.

Resteert de derde plaats, met een zeer onverwachtse ontknoping, Angelslo 2 was het enige die het gelukt is om op 4 wedstrijdpunten te komen. De rest heeft het allemaal in de laatste ronde laten liggen. Angelslo is een school die al jaren meedeed aan de BSK. Het schaken altijd op de agenda heeft staan, maar zelden echt meedeed voor de prijzen. Maar vandaag is alles net goed gekomen, de overwinningen waren zuinigjes, de nederlagen dik. Zo eindigde het team met 4 punten, met slechts 12,5 bordpunten. In vergelijk: Het Anker en Anwende 1 hadden 3 bordpunten meer, maar kwamen allebei een halve wedstrijdpunt tekort. Winnen op het goede moment, daar win je wedstrijden mee. Leuk dat een school die elk jaar weer trouw meedoet, eindelijk een keer met een beker naar huis gaat. Wat bij blijft is de verbazing die van de gezichtjes was af te lezen, alles paste precies en eindelijk heeft 1 van onze bekers een nieuwe prijzenkast gevonden.

Plaats Naam Wedstrijdpunten Bordpunten
1 ’t Twiespan 2 5,5 18,5
2 ’t Twiespan 1 4,5 14,5
3 Angelslo 2 4,0 12,5
4 Het Anker 3,5 15,5
5 De Anwende 1 3,5 15,5
6 t Eenspan 3,5 13,5
7 De Rank 1 3,5 12,5
8 De Brink/Hesselande 1 3,0 13,5
9 Angelslo 1 3,0 11,0
10 De Stroeten 1 2,5 12,0
11 De Rank 2 2,5 11,5
12 De Stroeten 2 2,0 6,5
13 De Brink/Hesselande 2 1,0 5,0
14 De Anwende 2 0,0 6,0

foto van Jan van Os.

foto’s op Facebook

Facebookpagina ’t Twiespan

foto’s OBS Angelslo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 16, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: