Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Bekerwedstrijd

dsc_2939

Op maandag 20 februari werd in het Brinkenhoes de voorronde van ons bekertoernooi gehouden. Bij ons is die bekerwedstrijd met een handicap, dat wil zeggen, des te groter het ratingverschil tussen de beide spelers, des te groter het tijdsverschil.

Bij een ratingverschil van minder dan 25 punten, is het tijdsverschil gelijk, 22,30 minuten. Bij een verschil van 25 – 99 punten: 20 om 25 minuten, bij een verschil van 100 – 199 punten 15 om 30 minuten en bij een verschil van 200 of meer punten 10 om 35 minuten.

Naamloos.png

Zo kregen de eerst genoemden te weten; Jan van Os tegen Anneke,  Marcel – Raymond, Herman – Klaas, Ton – Hans en Douwe – Piet ieder 10 minuten bedenktijd terwijl hun tegenstanders ieder met 35 minuten aan de partij begonnen. Er werd zowel met wit als met zwart  tegen elkaar gespeeld. Bij gelijk eindigen volgde er een barrage van twee snelschaak partijen met ieder 5 minuten; was het dan nog gelijk dan moest wit met 6 om 4 minuten winnen om door te gaan.

Dat tijdsverschil leverde echter geen verrassingen op, alle eerstgenoemden gingen probleemloos door met 2 maal winst.

Bij Sebo – Marcelis was er geen tijdsverchil, hun ratings waren nagenoeg gelijk: 1398 om 1375. Spannend was het wel, na een 1-1 tussenstand werd hier gevluggerd en wist Marcelis door met 2-0 te winnen daarmee door te gaan naar de tweede ronde. Sergei – Almar kende een ratingverschil van + 163 en verkreeg Almar 15 minuten minder bedenktijd dan Sergei. Desondanks won Almar “gewoon”  met 2–0. Als laatste tweekamp in deze ronde Geert tegen Willem, gelijk ook de topper van deze 1e voorronde. In de eerste partij ging het gelijk op tot dat Geert  Willem in eens mat zette. In de tweede partij vocht Willem zich knap terug en won. De barrage die volgde ging ook gelijk op, beide spelers wonnen 1 keer en dus moest een extra snelschaakpartij de uitkomst brengen. 6 Minuten voor wit en 4 voor zwart waarbij wit moet winnen. Willem lootte wit en won.

naamloos2

De tweede ronde waren daar de toppers Marcel tegen Herman en Willem tegen Douwe. Maar ook Jan tegen Almar was nog niet zo eenvoudig voor onze eerste teamspeler.

Marcel – Herman, normaal een wedstrijd om van te smullen, twee op de aanval  spelende spelers en dus hoop op spektakel? Marcel had een groot tijdsvoordeel, maar was dat tegen Herman genoeg? Welnu, hij buitte dat twee keer heel goed uit en won de tweeluik met 2–0. In de ontmoeting Willem – Douwe werd in de eerste partij scherp gespeeld en won zwart met een koele combinatie de witte dame en het punt. In de tweede partij viel Willem (met zwart) aan maar na D en T ruil bleef er een stelling over die gemakkelijk remise gehouden kon worden door wit. (½-1½) Almar wist met wit zowaar remise te spelen tegen Jan v. Os en moest de tweede partij uitsluitsel brengen. Lange tijd ging de strijd gelijk op en een barrage lag al in het verschiet toen Almar, iets onder druk, kleine foutjes begon te maken. Dat moet je tegen Jan niet doen en deze wist zijn stelling steeds te verbeteren, creëerde een vrije a-pion en kon de winst binnen halen toen zwart “vergat”  een stuk terug te nemen. (½-1½) Ton had toch iets meer moeite met Marcelis dan de uitslag weergaf. Het tijdsverschil drukte toch onverwacht een zware stempel op die ontmoeting, maar uiteindelijk wist de sterkere Ton toch twee keer te winnen.

naamloos22

In de “verliezers” ronde werden nog drie partijen gespeeld: Anneke verloor twee maal van Sergei; Raymond won twee keer van Klaas en Hans won na een 1–1 tussenstand in de barrage met 2–0 van Sebo.

Anneke  Boomsma Jan  van Os 0  -2
Sergei  Sarkisyan Almar  Gerbens 0  -2
Marcel  Struik Raymond  Hof 2  -0
Herman  Voss Klaas  Tiemens 2  -0
Ton  Selten Hans  Hut 2  -0
Sebo  Detmers Marcelis  van Holst 1  -1 0 -2
Geert  ten Hietbrink Willem  Boontje 1  -1 1 – 1 0 – 1
Piet  Glazenburg Douwe  Többen 0  -2
2e ronde:
Jan Almar 1½-  ½
Marcel Herman 2   -0
Ton Marcelis 2   -0
Willem Douwe   ½-1½
Anneke Sergei 0  – 2
Raymond Klaas 2  – 0
Hans Sebo 1  – 1 2 – 0

Op 1 mei volgen de halve finale  – en de finale van dit kampioenschap:

Jan  – Marcel

Ton – Douwe

 

foto’s: Douwe Többen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 21, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: