Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG V2 wint eindelijk

Verslag door Almar

De strijd was een mooie, het werd ervaring tegen jeugdig talent. Overigens heeft Groninger Combinatie dit keer zijn kopman Sipke Ernst niet meegenomen, wat de kansen “iets” groter maakte voor het thuisteam. Overigens hoefden we niet bang te zijn flink veel ratingpunten te verliezen, we liepen nu al iets achter en waren daarmee de underdog.

Ton kreeg het nog steeds niet makkelijk: hij mocht aantreden tegen een voormalig jeugdkampioen in de D categorie, Eelke de Boer. Ton kennende offerde hij een stuk, een correct offer ware het niet dat niet elke jeugdspeler een “weggegeven” stuk zomaar aanneemt zonder eerst naar de stelling te kijken.  Onze jeugd mag er een voorbeeld aan nemen door offers te weigeren. Het werd uiteindelijk een mooie partij, met aanvallen en tegenaanvallen voor beide spelers. De beslissing viel nadat Ton de dekking van zijn loper moest opgeven na een torenschaakje op de onderste rij.

Almar had er al een remisepartij van gemaakt tegen Pieter van Foreest. Hij speelde een openingsvariant die vast niet in het boekje stond. Toch pakte het resultaat nog niet eens zo heel verkeerd uit. Er werd remise overeengekomen nadat een dame geruild was tegen een toren, loper en pion. Een vage stelling die misschien een ontknoping verdiende.

Ondertussen had Geert zijn paard ook al geruild, tegen…. niets. Of het een offer was weet ik niet, vermoed van niet, maar hij kreeg er wel een mooie koningsaanval voor terug. Hij kon mooi zijn beide torens in de aanval betrekken en zetten zijn tegenstander bijna mat. Een kleine inaccurate zet, Dxh2 ipv Dxf3 liet zijn tegenstander nog even spartelen, maar die koning bleef kaal en alleen op het bord.

De beste partij van vanavond ging naar Theo, hij kon tegen Machteld van Foreest een dubbelpion forceren op de gerokkeerde koning. Eigenlijk zette hij de stelling compleet naar zijn hand en zwart kon er niet uit om een tegenaanval te beginnen. Dreigde een dodelijke penning op de koning, met bijna direct mat. Om dit te verhinderen koste dit een stuk en kon er ongehinderd naar een eenvoudig eindspel worden toegewerkt.

Uitslag:

Ton Selten – Eelke de Boer 0-1
Theo Dijkstra – Machteld van Foreest 1-0
Geert ten Hietbrink – Loek van der Hagen 1-0
Almar Gerbens – Pieter van Foreest 1/2-1/2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 28, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: