Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Kloostertuin Drents kampioen

foto van Jan van Os.Schoolschaakkampioen van Drenthe: De Kloostertuin uit Assen 

verslag door Almar Gerbens (foto’s Jan van Os)

Afgelopen zaterdag was het zover, de gekwalificeerden van de voorrondes in Drenthe mochten tegen elkaar strijden. Inzet 3 plaatsen voor de Nosbo finale op 8 april in de Wilp en de felbegeerde titel kampioen van Drenthe. Er was ook nog een bekertje beschikbaar voor de best scorende speler en 4 ijsblokjes mallen in de vorm van schaakstukken voor de kinderen 2 t/m 5.

foto van Jan van Os.De scholen die meededen waren oude bekenden van vorig jaar: namens Assen: Kloostertuin en Kloosterveen, Namens Zuid Laren, Jong Laren 1 en 2 en de Eshoek 1 en 2 en namens Emmen, ’t Twiespan 1 en 2 en ’t Anker.

Het toernooi was in 2 ruimtes verdeeld: in de centrale hal de 4 lage tafels en de 4 top teams hadden een mooi rustig lokaal gekregen. Dit trekt natuurlijk veel publiek en hulde aan alle mensen die voorbeeldig toekeken naar al die spannende potjes in de kampioenszaal. Uiteraard werden er wel wat combinaties over het hoofd gezien, maar het was nog steeds slechts 15 minuten bedenktijd. De verschillen in de hogere teams waren te zien doordat ze net even iets beter verdedigden en zich niet zomaar lieten verrassen, of zoals geconstateerd: dat ze (in tijdsnood) uit het niets een tegenaanval creeerden.

foto van Jan van Os.Naarmate de middag vorderde bleek dat er 3 teams konden strijden voor het kampioenschap: Titelverdediger: De Eshoek 1: Kloostertuin en Kloosterveen. Alle 3 hadden ze de beschikking over een paar hele getalenteerde spelers. De kleine verschillen lieten zich zien in de uitslagen: Eshoek won van Kloostertuin, Kloostertuin van Kloosterveen en Kloosterveen weer van Eshoek 1, waarbij Kloosterveen net wist af te haken voor de titel vanwege een 2-2 gelijkspel. Het verschil moest in de laatste ronde worden gemaakt: niet alleen de wedstrijdpunten: maar ook de bordpunten waren van zowel Kloostertuin als Eshoek 1 precies gelijk. Beide teams werden uiteraard goed op de hoogte gebracht van deze stand van zaken: de ranglijst werd meegenomen naar de kampioenszaal en dit is een ongemeend spannende tussenstand:

foto van Jan van Os.Ik ben er niet bij geweest, de kinderen van beide teams zullen wel heel zenuwachtig geweest zijn: dit is schaken op zijn moeilijkst, de druk voelen van het moeten winnen. De laatste borduitslag werd beslissend: Kloostertuin won uiteindelijk met 4-0 en kon daarmee Eshoek 1 net voorbij gaan in het eindklassement (3-1). Detail: De dader had ’s morgens nog gevoetbald en had ’s avonds een tennistoernooi en werd laat in de avond tevreden met een patatje gesignaleerd. Gelukkig zijn alle 3 teams door, want alle 3 hebben een ongeveer even grote kans om hoog te komen in de Nosbo finale.

foto van Jan van Os.Als laatste nog de persoonlijke resultaten: want ook voor de persoonlijke beker werd nog gestreden. Eigenlijk waren er gewoon 3 winnaars alle 3 op een ander bord de maximale score met 7 uit 7. Heel erg knap, Janneke van der Hagen (Eshoek 1) mocht de beker mee naar huis vanwege het hoogste bord, maar ook heel veel lof voor Arjan Mulder (Kloostertuin) en Leon Niemeijer (Kloosterveen). Dat zal nog wat beloven voor de finale ronde in de Wilp, 3 spelers met de maximale score. Heel veel succes, in de finale gaat wederom het niveau flink omhoog.

Winnaars gefeliciteerd en zet hem op.

foto’s op facebook

Eindranglijst

1. Kloostertuin 6 (19,5)

2. De Eshoek 1 6 (18,5)foto van Jan van Os.

3. Kloosterveen 5,5 (19)foto van Jan van Os.

4. Theo Thijssen 1 4,0 (17,0)

5. ’t Twiespan 2 4,0 (16,0)

6. Theo Thijssen 2 3,0 (14,0)

7. ’t Anker 3,0 (13,5)

8. Jonglaren 1 2,5 (12,0)

9. De Eshoek 2 2,5 (11,5)

10. Jonglaren 2 2,0 (10,0)

11. ’t Twiespan 1 1,5 (7,0)

alle uitslagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 19, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: