Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Nog geen beslissing

In het degradatieduel tussen Leek en ESG is er geen beslissing gevallen. Eigenlijk vielen er acht beslissingen maar die hieven elkaar op. Beide teams wonnen namelijk vier keer.

Ook in dit duel werd de winst weggegeven. Bang voor de voorbereiding van de tegenstander was de opstelling een klein beetje aangepast. Almar ging mee als invaller voor Wim, en daar Wim aan bord 1 was opgesteld ging Almar aan dat bord zitten. Hij had zich met Marcel terdege voorbereid op de tegenstander en daarom wou hij ook niet lager spelen.

ESG kwam al vroeg op voorsprong door winst van Evert op een invaller. Het krachtsverschil was gewoon te groot. Bastiaan zorgde voor de 0-2 voorsprong. Hij mocht tegen het snelheidscanon van Leek Tijmen Hofstra. Die houdt soms meer tijd over dan waarmee hij begonnen is. Bastiaan kreeg een druk stelling, maar het leek of de stelling dichtgeschoven kon worden. In een eindspel waar Bastiaan twee torens tegen een dame had kwam de fout niet onverwachts. Snelheid heeft soms zijn nadelen.

Ook Willem won eenvoudig. Won een stuk in een stelling waarin zijn stukken de agressors waren. Een dikke overwinning gloorde. Ton en Marcel stonden gewonnen en Jan won de kwaliteit. Helaas liep het toen voor de zoveelste keer dit seizoen verkeerd. Eerst verloor Ton. De tegenstander had een stuk geofferd voor een koningsaanval. Die werd goed opgevangen door Ton. Die bouwde een een grapje in de stelling. Neem maar of f3 dan zet offer ik mijn dame en zet je mat achter de paaltjes. De tegenstander nam op f3 maar in een andere volgorde dan Ton berekend had. Hierdoor werd de dame genomen met schaak en kon Ton dus niet mat zetten.

En dan is het plotseling 3-2 met Almar en Douwe in het verdomhoekje. Jan moest dus zijn rug krommen. De kwaliteit moest namelijk teruggegeven worden om een gevaarlijke vrij-pion te stoppen. Dat deed Jan op het juiste moment en bleef in een enkele toreneindspel een pion voor. Dat werd vervolgens twee pionnen en Jan speelde de stelling uit naar winst.

Almar en Douwe redden het vervolgens volgens verwachting niet waardoor er een 4-4 gelijkspel kwam. ESG blijft daardoor een punt achter op Leek. In de laatste ronde speelt ESG tegen een op papier zwakkere tegenstander dan Leek. Een gelijkspel zou weleens genoeg kunnen zijn om degradatie te vermijden.

Eén reactie op “Nog geen beslissing

  1. Pingback: Promotieklasse | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 7, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: