Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Hoogeveen dag 5

Op zich geen slechte dag voor onze spelers. Marcel kwam geweldig onder druk te staan maar wist met een grote krachtsinspanning de partij nog net remise te houden. Zie de stelling hieronder.

SAM_0620Willem kwam in een Toreneindspel terecht met drie tegen twee pionnen. Was misschien te houden geweest als Willem zijn toren opzij had gehouden. Hij ging echter achter de vijandelijke pionnen staan en daardoor kon de vijandelijke koning voor zijn pionnen komen. En de mat dreiging die dat opleverde kostte Willem spreekwoordelijk de kop.

Hans won van een jonge dame en hij zou mij de partij nog laten zien. Dat is niet gebeurd dus ik moet afgaan op uitspraken en handgebaren. Daaruit bleek dat Hans eerst prutste met een Hans zet, daarna tegenkansen kreeg en in gelijkwaardige stelling blunderde zij een stuk weg.

SAM_0690

Evert had een geweldige aanval die de tegenstander wist te onderbreken met de mooie pionzet d6. Nittemin bleef Evert de betere stelling houden en hij bleef een pion voor. Dat leidde tot bovenstaande stelling. Twee minuten na deze foto had Evert gewonnen.

SAM_0695

Ton dacht na over h3 gevolgd door g4 met winst van een paard. Hij speelde echter g4 en daar die niet ondersteunt werd door h3 werd hij geslagen en ging verloren. Ton besloot vervolgens alles op de aanval te gooien en dat leidde tot bovenstaande stelling. Kijkt u eens naar Pe6. Zwart nam op d5 waardoor er een stelling stond dat Ton een kwaliteit tegen drie pionnen kreeg. Nog steeds verloren, mede door een koning die geen pionnen om zich heen had. Kijk eens naar onderstaande stelling de Ton met wit op zijn bord kreeg. Zwart is aan zet en De2 had ik verwacht. Txg6 leidt niet tot eeuwig schaak. Tg2 faalt op Dxd1 met mat. De tegenstander vond een nog mooiere zet beginnend met Ph4 een aftrekschaak. U ziet vast wel waarom dat niet tot mat leidt.

Een mazzeltje voor Ton die zijn weggegeven halfjes een beetje goed maken.

SAM_0694

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 25, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: