Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 komt te kort tegen Het Kasteel 2

ESG 2 – Kasteel 1 21 november 2017

Het tweede team speelde gisteravond de uitgestelde wedstrijd tegen Het Kasteel 2 uit Coevorden. Qua rating zouden wij best wel eens punten kunnen gaan scoren, al bezat de Coevordernaren wel een kleine overwicht daarin.

DSC_8586

                       Fraaie winst van Sergei.

Voor dat wij er erg in hadden, stond het al 1-0 voor ons. Sergei kwam snel en gevaarlijk uit de startblokken en voordat wij het in de gaten hadden had hij het punt al te pakken.

DSC_8600

                        Anneke had er zin in en speelde haar tegenstander in het middenspel naar huis…

Anneke was net weer terug van vakantie en had dus een aantal weken niet geschaakt. Lange tijd ging het gelijk op, maar verkreeg zij wel steeds meer initiatief. Daarop ging het ineens snel; een combinatie van onze speelster vloerde de speler van Het Kasteel en stonden wij in no-time met 2-0 voor.

Liep je op dat moment langs de borden, dan zag je wel enig hoop op een goede afloop. Willem had het initiatief, maar stond verder gelijk. Hans had het wat benauwd maar had wel materiaal voordeel; Ton, Sebo en Raymond; dat kon alle kanten op, al vond ik Raymond niet slecht staan. Zou hij op een gegeven moment met f4 durven komen? Maar ook Ton gaf ik kansen. Marcelis stond naar mijn mening ook niet echt verkeerd, maar vraag was waar gaat de loper op b4 naar toe… ruilen moest wel, maar even later zag ik dat hij een stuk tegen een pion achter stond, dus….

Het liep toch weer anders dan je verwacht en hoopt. Marcelis die tegen oud ESG-lid Willem Schepers speelde verloor. Kort daarop verloor ook Raymond. Ineens moest hij het initiatief overlaten aan zijn tegenstander en die rook toen meer en het werd meer hoor Arnold Hoogeveen uit Coevorden. Hans dichte ik dus ook kansen toe, maar ook daar verliep het anders; deed een mindere zet en daardoor kwam de man uit Coevorden in eens binnen met zijn stukken en er was geen houden meer aan. Van 2-0 voor stonden wij nu met 3-2 achter. En daar dreven de donkere wolken het Brinkenhoes binnen, want ook Sebo verloor materiaal – een pion weliswaar – maar bezat ook geen kansen tot actief spel. Ton had toen ook al problemen met zijn verdediging en zag de zwarte stukken steeds nadrukkelijker op zich afkomen. Beide partijen gingen dan ook verloren.

DSC_8599.jpg

                        Met Paard en Loper matgezet te worden gebeurd niet vaak. Maar in deze wedstrijd overkwam Willem dat wel…

Willem, ook hij verloor een pion en na Dame-ruil dacht hij nog voor remise te kunnen gaan. Met beiden een Paard en Loper en 4 tegen de 5 pionnen van Henk Arends was die mogelijkheid er misschien ook wel maar Willem had gewoon pech. In het eindspel K+ P+L tegen K is theoretisch gewonnen, maar wie kan dat op ons niveau dat waarmaken? Henk kon dat wel en dreef Willem naar de goede hoek en ook nog eens binnen de vereiste aantal zetten!! Heel mooi gespeeld door de speler uit de Ganzenstad.

 

De uitslag:

ESG 2 1501 Het Kasteel 2 1498 2 6 ma 20 nov
1. Willem Boontje 1736 Henk Arends 1619 0 1
2. Ton Selten 1682 Valentijn van de Scheer 1757 0 1
3. Hans Hut 1448 Vincent Akkerman 1395 0 1
4. Raymond Hof 1419 Arnold Hoogeveen 1580 0 1
5. Marcelis van Holst 1383 Willem Schepers 1437 0 1
6. Sergei Sarkisyan Anne Sluiter 1388 1 0
7. Sebo Detmers 1373 Roelof Top 1418 0 1
8. Anneke Boomsma 1466 Luc Deuling 1386 1 0

4 reacties op “ESG 2 komt te kort tegen Het Kasteel 2

 1. Raymond Hof
  november 21, 2017

  Ik durfde inderdaad wel f4 te spelen! Ik kreeg zijn loper tegen twee pionnen.
  Maar door zijn gedwongen loperoffer verwierf hij, zoals hijzelf ook beaamde,een enorm overwicht, waardoor opeens alle kansen op een overwinning mijnerzijds als sneeuw voor de zon verdwenen. Echt jammer. Gr. Raymond

 2. Pingback: Eerste klassen NOSBO | De Schaakreporter

 3. douwe
  november 22, 2017

  Ik liep langs jouw bord en zag in een flits dat f4 er in zat. Heb verder niet gekeken of het wel of niet kon,mede doordat ik ook weer aan zet was. Blijkbaar waren de gevolgen daarna toch bijzonder pijnlijk en dan is het vaak ook wel verstandig om voor een andere zet te kiezen.

  • Raymond Hof
   november 27, 2017

   Inderdaad. Was in ieder geval een belangrijk leermoment voor mij.
   gr. Raymond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 21, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: