Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

70 jaar ESG

Het is alweer een tijdje geleden dat ik op onze site schreef over de Dames-Olympiade 1957 welke in Emmen werd gehouden. Wij gaan dan nu even naar 2 september 1957. Op die dag begint het eerste Dames Olympiade, het wereldkampioenschap voor dames-landenteams in……. jawel in Emmen. De Danlon kousenfabriek had daar een stevige hand in, want dat bedrijf – dat panty’s maakte droeg flink bij in de kosten van dat schaakevenement. Dat kwam mede doordat de toenmalige directeur L van Straaten ook een groot schaakliefhebber was en na overplaatsing van het bedrijf naar Emmen, ook nog eens lid werd van de schaakvereniging Emmen. En hoewel de leiding was van geroutineerde schaaklieden van elders, waren de Emmenaren ook druk in de weer bij de organisatie van dat evenement.

olympiade 57

foto: archief en jubileumblad ESG 60 jaar

Er waren toen maar liefst 21 landen die aan de 1e Dames-Olympiade – ook wel het wereldkampioenschap voor Dames-Landenteams – meededen en werd gewonnen door favoriet Rusland”.

De reden dat ik even terug ga naar dit eerste Olympiade voor dames is dat het ESG werd benaderd door een motiefgroep schaken ( www.euwe.nl) die wel informatie van het evenement wilde voor onderzoek en wellicht daarover willen publiceren. Wij ondersteunen dit van harte en willen daar ook graag een steentje aan bij dragen.

Daarop ben ik nog wat verder aan het speuren gegaan en vond ik artikeltjes die de moeite waard zijn maar die ik ook graag voor het ESG wil behouden. Vandaar dat ik dit op deze pagina plaats.

Het artikel is geschreven door – zover als ik dit heb kunnen nagaan – door de heer H.J.J. Slavekoorde, oud-bestuurslid van de KNSB en in 1957 hoofdredacteur van het bondsblad Tijdschrift van de Bond, dat later Schakend Nederland ging heten en nu Schaak Magazine heet.

emmen1

emmen2

emmen3

emmen4

emmen5

Zo heb ik nog meer, maar daar kom ik in een volgend stukje op terug.

 

Eén reactie op “

  1. tonselten1
    juli 30, 2018

    Echt een mooi artikel, Douwe. Goed dat je dit gevonden hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 30, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: