Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De tiende ronde

De 10e ronde gaf ons heel wat vuurwerk, waarbij Marcel tegen Herman wel heel fraai eindigde, mede door de matcombinatie die door de met wit spelende clubkampioen op het bord uitrolde. De stelling waarin die aanval al werd opgezet was ongelooflijk scherp en dus al spannend. De witte dame, ver doorgedrongen in de vijandige linies werd  onder vuur gelegd; maar zijn antwoord was echter verbluffend; ook de zwarte dame werd ineens zwaar belaagd middels Lh3.

DSC_4205 (2).jpg

Daarop verkreeg wit een zware aanval met zijn torens via de g-lijn om vervolgens via een T-aanval over de achterste rij de knock-out toe te dienen.

DSC_4204 (2).jpg

Quinten leek met wit goede kansen te verkrijgen tegen Hans, maar zwart kon nog net op tijd ingrijpen om erger te voorkomen. Wit dacht middels een offer toch nog zijn voordeel te kunnen behouden, maar daar had die “oude vos” al rekening mee gehouden wat goed gezien was door hem en kort daarop was de buit binnen.

Evert wilde maar wat te graag van Jan winnen, want dat zou hem dan weer naar de top toe kunnen brengen. Het liep echter anders, eerst won de koploper een pion en moest wit wel iets bedenken om die achterstand weer recht te kunnen trekken. Dat lukte echter niet goed; kwam daardoor in de problemen; kwam slechter te staan en moest zijn meerdere erkennen. Daarmee sloeg Jan alweer een aanval af op zijn koppositie die daarmee  weer werd verstevigd. Het zou een mooie beloning zijn voor hem als hij in het seizoen, waarin hij precies 50 jaar lid is van het Emmer Schaakgenootschap met de titel zou kunnen bekronen. In al die jaren is hij namelijk nog nooit clubkampioen geweest.

DSC_4188 (2).jpg

Bastiaan tegen Theo was ook al zo’n mooi gevecht, waarbij wit over het algemeen iets beter stond, maar de zwarte tegenkansen beslist niet mocht onderschatten. Wit viel aan en kreeg goede mogelijkheden met zijn loperpaar, maar zwart hield het hoofd koel en wist alle aanvallen te pareren. Ver in het middenspel wist zwart toch een lek te vinden in de witte verdediging en ging met Dame en Paard op jacht. Dat lukte zowaar en na zijn stukwinst gaf wit zich over.

Geert moest wel vleugels hebben gekregen na zijn veel belovende optreden de laatste tijd. Echter dat zegt weer niets over de toekomst want Ton is daar nooit van onder de indruk. Zo ook nu; wit valt aan, wint een pion, zwart verdedigt en ziet zich nog meer in de problemen komen. Dat leverde wit uiteindelijk de overwinning op.

DSC_4200 (2).jpg

Verder waren nog de partijen Fred tegen Douwe (nu precies 50 jaar lid) waarbij zwart na een foutief terug gespeeld paard eenvoudig een stuk won terwijl Marcelis tegen de toch altijd taai spelende Klaas de volle buit binnen wist te halen. Tenslotte speelde Arjen tegen Jan Reinink (½-½) waarbij de zwartspeler door de uitslag van deze partij inmiddels alweer zijn 6e remise binnen haalde. Het eindspel met lopers van ongelijke kleur was ondanks Jan’s pluspion niet te verzilveren.

De uitslagen van de 10e ronde die op 19 november werden gespeeld zijn:

ronde 10

ronde 10 stand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 21, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: