Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

SCHACH 18. Offene Senioren Meisterschaft Mecklenburg-Vorpommern 2018

Verslag van Ton Selten

(Ik vond het zo leuk dat Arjen zijn belevenissen van het Groninger Chess Festival op onze website publiceerde, dat ik ook maar besloot even terug te grijpen naar mijn laatste toernooi in Duitsland.)

Hoogtepunt van mijn schaakjaar is het toernooi om de Offene Senioren Meisterschaft von Mecklenburg-Vorpommern. Het werd voor de 18e keer gehouden, de laatste 10 jaar in Ostseebad Binz, een prachtig Kurort op het Duitse eiland Rügen, steeds in hetzelfde magnifieke hotel, ontbijt en diner zijn prima geregeld, de appartementen en kamers zijn eersteklas, dat eerst waarschijnlijk een familiehotel was, maar dit jaar voor het eerst deel uitmaakte van de Dorint groep. Het hotel beschikt over een warme zoutwaterbron, waardoor je in het bassin zonder enige inspanning blijft drijven op het lauwwarme water, zeg maar het Dode Zee effect. Het ligt pal aan het Oostzeestrand, een mooie promenade verbindt het met het 2 kilometer zuidelijk gelegen centrum van Binz, een betoverend mooi stadje met veel historie en karakteristieke houten villa’s. Twee kilometer strand wandeling naar het Noorden brengt ons bij Prora, een kilometerslange rij portieketageflats, door Hitler opgezet met als bedoeling vakantieoord te zijn voor de werkende Duitsers, na de oorlog door de SED gebruikt voor het kader en voor grote internationale afluisteractiviteiten, nu door projectontwikkelaars gemoderniseerd en omgetoverd tot nieuwe vakantieresorts, vooral ook veel tweede woningen. Urban villa’s, penthouses, luxe hotels, de Oostzee trekt!

Genoeg toeristische informatie, nu de hoofdzaak, het schaken! Evert en ik deden voor de derde maal mee, veel bekende gezichten, het toernooi is zeer geliefd, binnen een half uur is in januari de inschrijving al voorlopig vol, voor uitvallers – we spreken immers van een seniorentoernooi met deelnemers vanaf zestig jaar – kunnen spelers vanuit de wachtlijst inschuiven. We spelen samen met Holger en Heinz, twee Duitsers, wat ouder dan wij, die Evert kent van deelname aan het Tata toernooi. Holger heeft daar al dertig keer aan meegedaan. Hij fabriceert elk jaar een trofee voor degene van ons vieren die het beste scoort. De vorige twee keer was ik dat, dit maal Evert, die verdiend de ‘Wassertrager’ mee naar huis mocht nemen.

 

IMG-20181206-WA0000

Niks doen loont

Ronde 1. Karl Staudinger (1359) – TS 0-1

Eerste ronde. Op bord 90 van de 92. Met mijn elo van 1883 net boven de split. De vorige keren kon ik met remise en winst in de eerste ronde voor verrassingen tegen veel sterkere spelers zorgen, nu moest ik winnen van iemand met veel minder ratingpunten. Ik speelde ongewoon afwachtend, deed eigenlijk niks, kwam vanzelf in een betere stelling terecht en kreeg de winst in mijn schoot geworpen. Het langst dacht mijn tegenstander na toen alles al beslist was, na mijn 24… g3xf2+.

binz r1

 

Hij sloeg op f2, waarna hij opgaf na mijn antwoord 25…De7-h4+. Opgave vervuld.

Spookbeelden najagen

Ronde 2. TS – Horst Krüger (2000) 0-1

Zoals alle volgende rondes begon deze om 9.00uur ’s morgens. Een matineus toernooi. Als je er ’s avonds een beetje rekening mee houdt, vind ik dat geen enkel probleem, eerder prettig, merkte ik opnieuw. Er tegenaan! En dat deed ik, investeerde wat materiaal om zijn dame in te sluiten, naïef gedacht, zinsbegoocheling. Na mijn 18. a2xb3,

binz r2

speelde hij 18….d4-d3, waarmee de dame werd bevrijd en de partij gewonnen. Dat ik nog even doorspeelde is niet raar, dat ik dat nog heel lang deed in verloren stelling gênant, zo zie ik bij het naspelen.

De ander helpt

Ronde 3. Udo Schwandowski (1681) – TS 0-1

Je denkt dat je makkelijk moet kunnen winnen van een speler met twee honderd punten minder, maar de partij bleef lang in evenwicht, langzaam verkreeg ik enig voordeel in de vorm van een sterker centrum met een vrijpion. Maar er moest nog veel gebeuren, totdat Udo mij op geweldige wijze hielp door een pion te winnen.

binz r3

In deze stelling sloeg hij 31. Df2xa7?? Dame buitenspel, Stockfish schiet in de beoordeling van -0,67 naar -9,75. Het was inderdaad vrij snel uit na Dg5, Txh3, triplisering op de g-lijn, inhakken op g2.

Gary Lineker en de Duitsers

Ronde 4. TS – Dieter Türtmann (2012) 1-0

Dieter T was een speciaal geval. Vorig jaar gaf ik een gewonnen stelling tegen hem uit handen, ik geloofde toen nog in stukoffers terwijl je al beter staat, hij strafte dat genadeloos af. De avond voor de ronde herinnerde hij mij met satanisch genoegen aan mijn nederlaag. Aan het bord kreeg ik een opkikkertje toen bleek dat hij de opening van vorig jaar uit de weg ging. Dat leek me geen sterktebod. De opening verliep prettig, “White is slightly better”, zegt Stockfish. Met mijn 17. a4-a5 lokte ik 17… b6-b5 uit. Zie je mijn vervolgzet? Neem gerust even de tijd!

binz r4.1

Het werd een van mijn beste zetten in het toernooi. Zwart zal niet adequaat gereageerd hebben, mijn paard ging naar Bernhard zes, zijn toren naar dirk acht, waarop ik mijn paard offerde op dirk vijf, hij nam met zijn pion, ik idem, waarna korte rokade voor zwart.

En vervolgens 21. Lxe5, Lxe5 22. Dxe5, Dxe5 23. Txe5, c4 24. Dxc4, bxc4 25. Td1, Td6 de volgende stelling opleverde, waarover Stockfish meldt dat “White is winning”, (+3,27).

binz r4.2

Volgens de Engelse voetbalheld Gary Lineker weet je pas zeker dat je van een Duits elftal gewonnen hebt als de scheidsrechter heeft afgefloten en je gedoucht en aangekleed weer in de bus terug naar het spelershotel zit. Dat geldt ook voor een schaakpartij tegen Türtmann, misschien haalt hij wel vaak resultaat uit verloren posities. Na zijn 58. Te8-e4 ontstond de volgende stelling

binz r4.3

Hier zal je met wit maar een plausibele zet doen als h4-h5 of b4-b5. En er dan achter komen dat zwart met Txb4 (respectievelijk Tb4) dankzij het Dolle Toren Motief remise maakt. Gelukkig zag ik het, ik speelde Th8+ en won de partij, nadat ik nog een patwending wist te voorkomen.

Kans gemist, geen pardon

Ronde 5. Jürgen Manthey (2060) – TS 1-0

Met 3 uit 4 mocht ik in de voorzaal bij de grote meneren meespelen. Na de openingsschermutselingen miste ik volgens Stockfish na zijn 18.Le3xa7 een beste kans op goed spel.

binz r5

Ik speelde namelijk 18… d5xe4. Zo slecht kan die zet toch niet zijn? Het rekenmonster noemt het doorschuiven van de pion veel beter, zou in plaats van nadeel een behoorlijk voordeel opleveren (-1,24) “Black is much better”. Jammer, helemaal gemist, daarna geen kans meer gehad, vooral omdat ik ook te laat h5-h4 en h4xg3 speelde.

Lui en luizig

Ronde 6. TS – Harald Keller (2030) remise

Evert speelde in een eerdere ronde tegen deze man, een prachtige partij op het scherpst van de snede, romantisch schaak optima forma, die op remise was uitgedraaid. Mijn respect voor Keller was groot, dat voor Evert was het al eerder. Nu ik dan. Ik verraste hem in de opening, hij speelde iets te tam, na 12 zetten stond ik als een prins. Ik bood na 12. Pc3-d5 remise aan in deze stelling, de boog kan niet altijd gespannen zijn dacht ik nog, een rustdag in een zwaar toernooi mijmerde ik, ik schatte de kans op acceptatie 50%, ik stond immers veel beter, dacht ik.

binz r6

En dat was ook de mening van mijn opponent, die zich met Stockfish (+1,60) in goed gezelschap bevond.

Voor de poorten van de hel

Ronde 7. Rolf Bachmann (1955) – TS remise

Ik had de partij verblunderd in het middenspel, toen ik na zijn 23. Ta1-d1

binz r7.1

e4xf3 had moeten doen, maar ik posteerde het paard op d3, waarna ik verloren sta (+1,66). Heel veel later heeft wit na mijn 41…..Dg7 nog steeds of nog veel sterker de winst vast in handen. Wat kon er nu nog fout gaan voor hem? Hij speelt 42. g3-g4.  Zijn zet deed mij een denkbeeldig vreugdesprongetje maken. Immers, nu kan ik geforceerd remise maken. Zie je hoe?

binz r7.2

Namelijk met het kwaliteitsoffer op f2! Zo 42. ….Txf2+ 43. Kxf2, Df6+ 44. Tf3, Dh4+ 45. Tg3, Df6+ 46. Ke3, De5+ , handshake. Voor de poorten van de hel weggesleept. Houdini. Op zijn Türtmanns, zeg maar!

De verkeerde loper

Ronde 8. TS – Werner Zschunke (1989) 0-1

Het beste was er inmiddels toch wel af. Ik sleepte me door de partij, stond de hele tijd wat minder en miste na 31….Lg7-e5 de juiste voortzetting.

binz r8

Ik speelde 32. Ld4xe5, terwijl Lg2xe4 had gemoeten. De door mij gespeelde zet faalde vanwege een dodelijke paardvork. Zo ging het: 32. Lxe5, Txe5 33. Lxe4, Tce8 34. Lf5, Dxf5 35. Dxf5, Txe1 36. Txe1, Txe1 en opgegeven.

De laatste loodjes

Ronde 9. Lothar Leue (1734) – TS remise

Met 4 uit 8 rekende ik er op het toernooi met plus 1 af te sluiten, maar ik bereikte in de partij hoegenaamd niks. Toen ik probeerde ijzer met handen te breken (een dubbel stukoffer) kreeg ik toch de kans om te winnen omdat de tegenstander dit niet afstrafte, maar deze kans liet ik jammerlijk liggen.

binz r9

Na 34. b5-b6 (zie diagram), zou 34….Pg4xf2 winnend zijn geweest. Ik speelde met 34…. cxb6, de slechtste aller zetten, zelfs axb6 was beter geweest volgens de machine. Nu had wit een voordeel van 2,22 (na Pxf2 zou zwart -8,11 beter hebben gestaan). De rest is vermakelijk, ik weet er nog remise uit te halen omdat wit nalaat om 36. C6-c7 te spelen. Zo werd de vrede getekend: 35. axb6, axb6 36. c7, Dxc7 38. fxg4, Txg4 39. Txf4 (?), Txf4 40. Pxf4, Tc4, 41. Pe2, Txe4 42. Kf2.

Huiswaarts

Het toernooi was na negen zware dagen weer voorbij. Een dag later keerden wij, Evert en ik, huiswaarts, met de Deutsche Bahn. In een ruk van Binz naar Osnabrück, ik geloof dat we daarvoor zes, zeven uur in de trein zaten, daarna boemels naar Rheine en Meppen, waar we met de auto werden opgehaald, zoals elf dagen eerder gebracht. Evert met de ‘Wassertrager’ trofee, als beste van ons vieren, en met een elo stijging van 1915 naar 1927, zelfs mijn rating was iets gestegen van 1883 naar 1888. In december zijn wij voornemens weer te gaan.

 

 

 

 

3 reacties op “SCHACH 18. Offene Senioren Meisterschaft Mecklenburg-Vorpommern 2018

 1. tonselten1
  januari 5, 2019

  Grote dank, Douwe, voor plaatsing. Ik kreeg de diagrammen er niet in. Bij mijn partij tegen Bachmann moet Ronde 7 nog worden vermeld, na de aankondiging van de partij tegen Türtmann staat nog iets van “staat beter”, dat kan weg!

 2. Arjen
  januari 5, 2019

  Prachtig verslag, Ton, met een fraaie beschrijving van de speellocatie/stad en mooie partijfragmenten

 3. douwe
  januari 6, 2019

  Ik heb het verslag met heel veel plezier gelezen en daarbij ook de partijstellingen met heel veel genoegen bekeken. Ik wil best geloven dat het voor jullie een prachtig toernooi geweest is. Dat in een aantal partijen het er spannend aan toe ging had ik al uit de verslagen opgemaakt, nu weet ik ook waarom☺☺.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 5, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: