Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Onze leden kregen tijdens het spelen van de 19e ronde weer volop spektakel te zien aan de 9 borden waarop gespeeld werd.

ronde 19

Douwe tegen Jan (v.Os) was één richtingverkeer en wel naar de zwarte koning. Tot aan de 10e zet van zwart ging het nog gelijk op maar na zwarts De7 nam wit het initiatief in handen en was vanaf dat moment de bovenliggende partij. Na 13..-Le6 (beter was De6) kwam wits aanval echt op stoom en bekroonde zijn spel met de winst op de 27e zet van de zwarte koning.

Ton tegen Herman had na een zet of 10 ongeveer de zelfde stellingskenmerken als boven genoemde partij, maar het vervolg verliep wel heel anders. Wit drong aan en het leek er op dat zwart weleens onder zware druk zou komen te staan. Maar plots was daar een opening waardoor de witte aanval stokte en zwart die kon overnemen. Dat werd er één met een dodelijk vervolg; wit moest terug; kreeg zwaktes en via de open 2e rij met de K op g1 was voor Herman een koud kunstje om het punt binnen te halen.

Marcel mocht tegen Hans aantreden en eigenlijk was de strijd hier wel erg ongelijk. Het leek voor zwart in het begin nog wel aardig; vocht manmoedig tegen de aankomende witte aanval; maar o, wat was dat paard op d6 sterk. Met het andere P allerlei plaagstootjes uit te delen en intussen wel ook mooi zijn aanvallende stelling steeds meer verbeteren. Tja, en dat werd onze nestor net even te veel en viel er voor hem geen eer te behalen.

ESG 2017 (3)

 

Geert (die tegen Fred aantrad) is niet in goeden doen in de interne van dit seizoen. Na zijn overwinning tegen Douwe in de 9e ronde was er slechts 1 punt bij gekomen. Ook nu liep het aanvankelijk wel goed in zijn partij tegen Fred, maar net als in de voorafgaande 6 partijen ontbrak het hier ook het kunnen winnen van zo’n partij. Zwart kwam steeds beter te staan, won zijn pion terug en drukte Geert met zijn rug tegen de muur. Maar nu hield wit wel stand met remise als uitslag.

Bastiaan won op regelmatige wijze van Marcelis door eerst het snoepen van een aantal pionnen en won vervolgens heel gemakkelijk.

Edwin was niet opgewassen tegen Anneke, die met haar toren en paard in de witte verdediging binnen drong en zo het punt binnen wist te halen.

DSC_3037 (2)

Raymond verkreeg tegen Quinten met wit een sterke troef op b7. Gesteund door zijn witveldige loper had wit misschien daar wel wat meer uit kunnen halen, maar zwart was in de buurt met zijn koning en paard en zo kon voorkomen dat die pion kans had op promotie. Vanaf dat moment werd wit in de verdediging gedrukt en ging notabene zo’n beetje “kopje onder” achter, jawel zijn andere b-pion die nog keurig op d2 stond. Zwart had vrij spel en won dan ook gedecideerd.

Sebo had met zwart qua uitslag een goede dag tegen die andere Jan (Reinink). Maar, dat gebeurde wel door een “grove” blunder van de toch doorgaans moeilijk verslaanbare speler. In een gelijk opgaande strijd met aan beide zijden wel wat mogelijkheden was Jan even niet bij de les en kon verlies van zijn dame dan ook gelijk opgeven.

ronde 19 stand

Aanstaande maandag wordt de 20e ronde (6e ronde van de 3e cyclus) gespeeld. Tevens speelt ons tweede team dan tegen Het Kasteel 2

Foto’s: uitgelichte afbeelding onbekend; overig: esg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 19, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: