Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 speelt zich via Het Kasteel uit Coevorden af van laatste plaats

 

                                                          Door Evert Hondema

45015463954_e071e90591_z

Vrijdagavond 15 februari liet veel blijde gezichten zien van ESG-ers na de 6-2 overwinning op het hoog geplaatste Het Kasteel. Eindelijk van de gehate laatste plaats af. Qua rating horen we daar eigenlijk ook niet thuis. Drie mutaties in het team. Almar Gerbens nam de plaats aan bord 10 in van Arjen; Herman Voss verving Geert ten Hietbrink en Evert Hondema de plek van Theo Dijkstra.

DSC_9387a

Sensationeel was de partij aan bord 1 van Marcel Struik. Hij versloeg in een partij uit één stuk de zeer hoog gerate Maarten Vinke, die zich zonder het te weten inliet in een variant die Marcel reeds tegen Hoogeveen eerder op het bord had gehad en dit uitstekend kende. Damewinst tegen een paar lichte stukken en goed spel leidde tot een zeer verdiende zege van Marcel.

Jan van Os won van vriendschappelijke rivaal Stephan Broertjes. De heren kennen elkaar door en door onderhand. Jan was beter bij de les en speelde zeer nauwkeurig. Hij trok dan ook verdiend aan het langste eind.

Herman Voss slaagde er tegen Lisanne Waardenburg niet in beslissend voordeel te verkrijgen. Wellicht had het op een bepaalde zet gekund, maar durfde de verwikkelingen net niet in te gaan. Resteerde een Toreneindspel met een pion minder voor Herman. Maar zoals zo vaak soms gezegd: Alle toreneindspelen zijn remise. Deze in ieder geval.

DSC_8796a

Douwe Többen – die met zwart tegen Gerjan ter Wal  speelde, kreeg een bekende ruil-variant tegenover zich. Kweet zich bijzonder nauwkeurig van zijn zetten in de partij en wist langzaam maar zeker de partij naar zich toe te trekken. Daarmee behaalde Douwe het beslissende punt binnen voor de team-overwinning.

Willem Boontje kreeg met wit tegen Feline Waardenburg een soort van Grünfeld-verdediging te bestrijden. Vroege dame uitval van Willem, daarna de Dame weer terug naar uitgangspositie om even later… Ja een heuse koningsaanval op te zetten. Alle stukken op de koning zeg maar. Aan aan deze over-kil aan stukken op haar bastion had Feline uiteindelijk geen verweer. Prima Kasteelkanteel overmeestert derhalve.

Evert met zwart tegen Jan Snoeijer was ook een herhaling van eerdere onderlinge partijen. Gedurende de partij had de witspeler steeds een klein plusje. Vermoedelijk is de partij binnen de remisemarge gebleven. Zoals het in de slotstelling stond was het potremise. Op advise van Jan van Os het remiseaanbod aangenomen, daar Douwe en Ton gewonnen stonden en de teamwinst nagenoeg veilig gesteld kon worden.

DSC_4162 (2)

En inderdaad Ton met wit speelt een hem bekende opzet tegen Jeffrey ten Velde. Mooi te zien hoe Ton langzaam maar zeker de positionele duimschroeven aandraaide. Jeffrey kwam zwaar onder druk. En Ton pakte gedecideerd het punt via een Dame-eindspel waarin Ton de verste pion koesterde en deze ook uiteindelijk wist te verzilveren.

Was alles blijheid en vreugde? Niet helemaal, Almar met zwart tegen Arjen Wemmenhove, verloor in het middenspel een pion. Na afruil van vele stukken moest hij op het laatst een verloren staand eindspel ingaan wat niet meer te houden was. Maar hij streed tot het bittere eind!!

uitslag ESG1 5e ronde

Na afscheid genomen te hebben van o.a. wedstrijdleider en oud-Esg-er Willem Schepers togen we twaalf uur moe doch voldaan huiswaarts. Voor velen wachtte de volgende morgen alweer het jaarlijkse rapid-toernooi te Hardenberg.

Volgende wedstrijd: ma. 16 maart  ESG 1 – Groninger Combinatie 1

 

 

Uitgelichte afbeelding: weekendjeweg.nl/images/hotel/4090/01/kasteel-coevorden. Overige foto’s: esg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 18, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: