Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Douwe en Jan meer dan 50 jaar lid ESG

Zo, de kop is er weer af; de ALV verliep zeer voorspoedig en zo rond 20:30 uur waren de onderwerpen die op de agenda stonden de revue gepasseerd.  En zo kon het zijn dat wij voor 21:00 uur al aan het snelschaken waren.

Echter voordat dat zover was moesten er eerst wel even een tweetal jubilarissen in het zonnetje worden gezet. Douwe Többen en Jan van Os zijn beiden namelijk al meer dan 50 jaar lid van het ESG.

Douwe werd op 26 augustus 1968 – nu dus exact 51 jaar geleden – lid; moest in oktober van dat jaar het schaken wegens werk even “vaarwel” zeggen maar was op 18 november 1968 alweer terug bij de club en bleef dat tot op heden. Met de huidige lidmaatschapsregeling zou Douwe op deze avond precies 51 jaar lid zijn.

P9920379

 

Douwe boekte in de jaren 70 zijn grootste successen: Zo werd hij maar liefst 6 maal clubkampioen; scoorde in de externecompetitie ook veelvuldig goede resultaten en ook in toernooien was hij een gevreesde tegenstander voor sterk en zwak. Ook wist hij in de Verenigde Staten samen met 4 andere spelers in 1979 een groot en sterk bezet toernooi in Rockford (IL) te winnen. Na die 70er jaren werd het wat stiller rond hem maar schaken bleef hij doen en zo nu en dan boekt hij nog mooie successen. Ook nu behoort Douwe tot één van de sterkere spelers bij het ESG.

P9920386 (2)

Jan van Os werd lid op 1 januari 1969 en is altijd lid gebleven. Hoewel in de eerste jaren de successen achter het bord uitbleven was hij in diverse organisaties een gewaardeerde kracht en dat bleef tot op heden toe. Als er ergens een helpende hand nodig was zei Jan nooit nee en zo kwam er in de 70er jaren – mede door zijn toedoen – een tweede klubavond tot stand. Het werd voor ESG een prachtige tijd en vele jeugdspelers wisten door te breken naar hogere regionen – ook al waren wij ze daarna wel weer kwijt… Samen met o.a. Douwe werden vooral in de jaren 70 en in het begin van de 80 jaren vele toernooien georganiseerd. Waar Douwe daarna zich wat terug trok ging Jan onverdroten door met organiseren van evenementen in samen werking met andere leden van het ESG. Dat ging zo door in de jaren 90 waarbij ook Douwe zich zo nu en dan toch weer liet zien, maar dan wel wat meer op de achtergrond. De laatste 20-30 jaar werd Jan ook achter het bord sterker en behoort al geruime tijd tot de de beste schakers van het ESG.

Beide jubilarissen waren ook vaak  in het bestuur te vinden, soms samen, maar ook vaak niet. Daarnaast doet Jan ook heel veel voor de Noordelijkeschaakbond (Nosbo) en heeft hij notabene op deze gedenkwaardige dag opnieuw weer plaats genomen – met zelfs een dubbelfunctie – in het huidige ESG-bestuur. Douwe blijft wel actief als webmaster, maar dat is bij het ESG geen bestuursfunctie. Bastiaan en Arjen nemen ook plaats in het huidige ESG-bestuur…

P9920374

Daarnaast waren er ook prijswinnaars in diverse competities. Zo mocht Jan als winnaar van de bekercompetitie en als algemeen topscoorder in de externe (KNSB-Nosbo) weer een tweetal prijsjes in ontvangst nemen. Ook Sergei mocht komen opdraven; hij werd topscoorder van ESG 2.

DSC_4652 (2)

Daarna werd er ook nog gesnelschaakt, als oefening voor het snelschaken voor volgende week wanneer de eerste ronde van het ESG-snelschaakkampioenschap op het programma staat. Geert werd heel verrassend winnaar (7-8) van deze competitie voor Jan (6-8) en Sergei samen met Marcelis die ieder 5-8 scoorden. En Douwe? Die had zijn (schaak)dag niet en eindigde ergens in de onderste regionen…

 

 

2 reacties op “Douwe en Jan meer dan 50 jaar lid ESG

 1. Anne-Marie Oudejans
  augustus 28, 2019

  gefeliciteerd jullie beiden!

  • douwe
   augustus 28, 2019

   Dank je wel Anne-Marie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op augustus 28, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: