Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG uit de KNSB-beker

ESG is net als vorig jaar in de eerste ronde uit het KNSB-bekertoernooi geknikkerd. Gebeurde het vorig jaar tegen Pallas Deventer ongelukkig. Twee partijen hadden we in de tijdnood kunnen winnen. Maar kunnen is niet voldoende je moet het doen. Dit keer kwamen we dichtbij een verrassing. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel waarna het vluggeren helaas duidelijk werd verloren.

HSP/Veendam kwam niet op zijn sterkst op en op papier waren ze maar een klein beetje sterker dan ons. Dat kon dus een spannende strijd worden en dat werd het ook op drie borden.

Het vierde bord (voor ons Wim met zwart) was het eerste klaar. Beide spelers waren al vlot tevreden met remise. Hoewel doofheid zo te horen nog een hindernis was op weg naar de remise. Maar harder praten gaf daarvoor een oplossing. Bijkomend voordeel is dan ook nog dat de andere zes spelers het resultaat direkt weten.

Marcel was vervolgens op bord 1 veel later klaar. Die rekt zijn partijen wel tot in de tijdnoodfase. Het was een zeer taktische partij die wat ongewoon was. Het was een partij met tegengestelde rokades. Wiebe (wit) rokeerde kort en Marcel (zwart) lang. Normaal zie je dan dat wit op de damevleugel aanvalt en zwart op de koningsvleugel. In deze partij gebeurde dat niet. Wit viel aan op de koningsvleugel en zwart op de damevleugel. De witte koning stond veiliger dan de zwarte en dat gaf uiteindelijk de doorslag. De witte aanval sloeg door en de zwarte was ver maar niet ver genoeg.

Jan trok met wit de stand weer gelijk. Dat kostte wel veel moeite. Zwart speelde een gambiet dat Jan eigenlijk niet kende, maar waar hij wel op inging. Tegen zijn pupillen zegt hij altijd dat de beste manier om tegen een onbekend gambiet te spelen is het gambiet niet aannemen en anders zo snel mogelijk de pion teruggeven. Dan gaf hij vanavond het slechte voorbeeld. Hij nam de gambietpion en ging die rustig verdedigen. Zoals verwacht kreeg Jan wel een aanval over zich heen, maar die wist hij vooralsnog goed te pareren. Net toen de angel uit de aanval was sloeg Jan te vroeg een paard. Het resultaat was pionverlies en toen kon hij opnieuw beginnen. Het werd een dubbel toren eindspel met elk vijf pionnen. Ook de tegenstander zag mogelijkheden om te winnen door een kei van een pion op d4. Jan wist het spelen met de torens beter te doen dan zijn tegenstander en won een pionnetje. Maar het was toen wel een enkel toreneindspel. Zwart zette echter zijn toren buitenspel en kon even later opgeven.

Douwe (zwart) was toen aan het knokken om zijn partij remise te houden. Wit had de aanval en had Douwe een dubbelpion bezorgd. Daarna moest Douwe al zijn schaakkennis gebruiken om niet ten onder te gaan. Gelukkig werd er veel geruild en door dat ruilen ontstond er een ongelijke loper eindspel.  Dat werd nog lang doorgespeeld onder grote publieke belangstelling. Het resultaat werd daardoor niet anders. Douwe is ervaren genoeg om de remise niet uit handen te geven.

Een gelijkspel en dat betekende aan de bak met beslissingsvluggertjes. Bij weer een 2-2 was HSP/Veendam door vanwege de regel dat het onderste bord(en) van de reguliere partijen vervallen. Bord 3 en 4 waren remise Jan won aan bord 2 en dat betekent dat het resultaat dan 0-1 voor HSP/Veendam is.

Bij het snelschaken kwamen we niet in de buurt van de benodigde 2,5 bordpunt. Alleen Marcel won. De overige drie werden er afgezet.

HSP/Veendam door en ze mogen in de volgende ronde tegen de winnaar van Hoogeveen – MSV (Meppel).

ESG Emmen

HSP/Veendam

Struik, M. (Marcel) 1990 Wielenga, W. (Wiebe) 1949 z-w 0 – 1  (1-0)
Os van, J.C. (Jan) 1867 Hoogeveen, R. (Rienk) 1910 w-z 1 – 0  (0-1)
Többen, D.Y. (Douwe) 1841 Bontjer, B. (Bernard) 1863 z-w ½ – ½  (0-1)
Fokkens, W.G. (Wim) 1778 Hadderingh, T. (Thale) 1838 w-z ½ – ½  (0-1)
Gemiddelde Rating: 1869 Gemiddelde Rating: 1890 2-2    (1-3)

Eén reactie op “ESG uit de KNSB-beker

  1. Pingback: De ranglijst na ronde 5 | Emmer Schaak Genootschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 7, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: