Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 wint opnieuw met 5-3, nu tegen Hoogeveen 1

ESG 1 wint opnieuw met 5-3, nu van Hoogeveen 1. Natuurlijk, Hoogeveen speelde niet in de sterkste formatie, maar is dan nog altijd een gevreesde – maar ook gelijk een leuke tegenstander voor ons waar wij graag tegen mogen spelen. Dat getuigt ook van de jaarlijkse massakamp die wij ieder jaar tegen de Hoogeveners spelen. Als wij op zaterdag 1 februari opnieuw tegen Hoogeveen spelen in het kader van de KNSB-competitie zullen wij een heel ander team tegen over ons krijgen. Immers, dan maken ook onze leden Herman Voss en Willem Boontje deel uit van Hoogeveen. Willem speelt in de Nosbo-competitie echter voor ons en dat scheelt gelijk een heel stuk.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken en tafel

Ton had zijn partij vooruit gespeeld tegen Hoogeveen en gewonnen van Jeroen Bottema. Het was een goede partij van ons lid; won een pion en daarna twee paarden voor een toren. Toen hij daarna ook nog een kwaliteit wan gaf zwart zich gewonnen.

En zo gingen wij met goed gevoel deze strijd in. Willem trad aan tegen oud-lid Ruud Winkel en verkreeg met zwart een mooie dreigende stelling met aanval op de witte koning. Normaal nu niet direct zo’n probleem, maar één misser en dan staat zwart klaar voor zijn genadeklap zoals in de partij ook plaats vond.

Raymond hoopte op een gelijkwaardige tegenstander en die kreeg hij ook. Wim Stevens had dan wel wat ratingpunten meer zwart ging daar goed mee om en hield zijn stelling goed bij elkaar. De remise in zijn debuut in ESG 1 was dan voor hem een mooi succes. Sergei speelde een mooie maar lastige partij tegen Theo Witkamp en leek op een goede remise af te stevenen. Maar helaas, door een foutje van de witspeler gaf zwart hier toch ineens kansen om voor de winst te gaan hetgeen dan ook geschiede.

Daarna weer twee goede  overwinningen; Jan Willem vond ik Bert Janmaat al goed staan en wit bracht zich met zijn “super” actief paard in eens in de problemen. Zwart verkreeg met zijn ver opgerukte b-pion kansen doordat wit met zijn K die pion moest afstoppen. Hoe het precies verder is gegaan in de partij heb ik niet gezien, maar wits pionnen op de k-vleugel zag er daarna wel kwetsbaar uit. Zelf was ik in dat stadium ook bezig om Leo Spaans de genadeklap te geven in een partij waarin ik vanaf het begin volop op de aanval heb gespeeld. Even leek het er op dat zwart er toch nog uit zou komen, maar dat was schijn. Een T-offer op g8 won de dame en de partij.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en tafel

Jan was nog bezig tegen Edwin de Jonge en stond veel actiever en de omstanders hielden in dat stadium rekening mee dat wit het weleens niet zou kunnen redden tegen de eindspelkenner van het ESG. Maar zoals zo vaak, een foutje is zo gemaakt en dan kan ineens het strijdtoneel omslaan. Hoewel het eindspel niet gelijk foutloos werd gespeeld. Jan schreef zelf op Facebook ” Helaas twee missertjes en Edwin kon ontsnappen met remise. Ondanks dat Jan een pluspion verkreeg kon daar toch geen winst in de ontstane toreneindspel behaald worden. De zwarte a-pion stond te ver weg  terwijl de witte K goed op de a-lijn stond opgesteld.

Nosbo ESG 1 tegen Hoogeveen

Eén reactie op “ESG 1 wint opnieuw met 5-3, nu tegen Hoogeveen 1

  1. Pingback: Hoofdklassen NOSBO | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 16, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: