Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

16e ronde intern

 

DSC_4791 (2)

Een schaakavond met nog al bijzondere afloop bij een tweetal eerste teamspelers. Herman Voss trad met zwart aan tegen Jan van Os en verkreeg het initiatief en dan hoed je maar. Jan werd langzamerhand terug gedrongen en kwam van kwaad in erger. Blijkbaar werd die druk zo groot dat ineens  zijn dame aan/door die druk bezweek. En dan rest er niets anders dan opgeven. Maar, het kan nog erger! Douwe verkreeg een veel belovende stelling tegen Marcel maar hij had op de 36e zet natuurlijk wel even Tcd8 moeten spelen. Maar zwart lette niet goed op en….. speelde c3-c2… en dan schrik je wel als je dan met een loper midden op het bord mat gezet word…..

DSC_4790 (2)

Van een groot aantal partijen heb ik helemaal niets meegekregen, maar had wel het geluk dat ik naast Bastiaan zat en op een gegeven moment zag hoe zijn koningstelling zwaar onder vuur lag. Het “gat”  van g7 zag er wel heel vreemd uit; normaal hoort daar een zwarte loper in te staan, maar nu stond zijn witte tegenpool op g7. Gedekt door een wit paard op f5 die middels gxf5 wel geslagen kon worden, maar dat paard stond dan wel weer verdedigd een met pion op g4. En op g1 zagen wij een mooie toren staan en daarom kon/mocht zwart niet slaan op f5. En dan nog te bedenken dat de zwarte loper van zwart op e7 stond…..Hoe dat nu precies is afgelopen weet ik niet, daar mijn eigen partij mijn aandacht weer moest hebben. Zwart had blijkbaar te veel problemen met zijn koning want wit nam het punt mee naar huis. Naderhand bleek zo vader zo zoon en dus; u raad het al……., maar… waar Vader zijn dame in slechte/verloren stelling weggaf, bleek achteraf dat zoon Bastiaan zijn dame verloor/weggaf in betere/gewonnen stelling. Blijkt dus ook dat de aanval van Jan Willem dus niet “dodelijk” was en zodoende zwart wist te ontsnappen uit die benauwde omklemming…..

Arjen met wit tegen Anneke was nog bezig toen alle andere partijen beëindigd waren. Zo konden wij nog even mooi zien hoe wit vanuit een hele mooi stelling zwart heel fraai de genadeklap gaf: Eerst een schaakje waarop zwarts koning brutaal weg via de h-lijn naar voren liep. Vervolgens mocht Anneke met één van haar torens nog een tweetal pionnen op de tweede rij mee mocht nemen alvorens wit één van zijn torens naast de andere zwarte toren zetten. Nemen mocht niet, want dan liep de pion ongehinderd heel snel naar d8 en weggaan kon op straffe van mat niet…..

Berry zag ik heel mooi staan tegen Lars; in die stelling was zwart heer en meester en dat zagen wij later terug in de uitslag.

16e ronde intern

16e ronde ranglijst

De wedstrijdkalender voor februari ziet er als volgt uit:

wedstrijden februari 2020

Op dinsdag 9 juni staat de massakamp tegen Hoogeveen op het programma. Dit jaar wordt die happening in Hoogeveen gehouden. Later meer hier over.

2 reacties op “16e ronde intern

  1. schaakjan
    januari 23, 2020

    Niet zo vader zo zoon. Vader verloor zijn dame in heel slechte en verloren stelling. Zoon gaf dame weg in betere zo niet gewonnen stelling weg. De frustaties zijn wel hetzelfde, maar daar kan de schrijver van bovenstaande over mee praten.

  2. douwe
    januari 23, 2020

    Tja, dat kan dan gebeuren als je weet dat Bastiaan verloren heeft en je gezien hebt dat hij onder “zware” druk stond. Dan ga je er al snel vanuit dat die dame mede door die aanval verloren is geraakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 23, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: