Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Tweede ronde ESG snelschaakkampioenschap

DSC_4792 esg

Gisteravond hebben wij de 2e ronde van het ESG-snelschaakkampioenschap gespeeld. Hoewel er minder leden aan dit treffen deelnamen dan in september tijdens de eerste ronde, was de strijd er beslist niet minder om. Hoewel er keihard werd geknokt voor de punten c.q. de overwinningen, lag het aantal remises wel hoger dan wij in de afgelopen jaren gewend waren. Maar, viel er een puntendeling te noteren, dan was het ook wel echt een puntendeling. Eeuwig schaak; een paard-, loper of toreneindspel die duidelijk niet meer te winnen was. En dan waren er ook nog de zovele verrassingsacties van spelers die slecht of zelf compleet verloren stonden. Zo ging aan één der borden al vrij snel een zwarte Dame klem gezet zodat er niets anders opzat om die te ruilen tegen een loper. Winst voor wit zou je dan denken; niet dus, er volgde eerst een onbeduidende aanvalletje die zowaar uitgroeide tot een heus mataanval en dan via de “klok” het punt binnen haalde.

DSC_4809 esg

Bij Marcelis gebeurt er ook altijd wel iets op het bord; of hij verliest kansloos, of hij komt met een heel verrassende zet op de proppen. Willem dacht tegen Marcelis de buit binnen te kunnen halen (foto) maar kwam bedrogen uit. Eerst verloor hij met een aftrekschaak zijn Dame en daarna de partij. Zo dacht Douwe in de finaleronde tegen Willem nog tijd genoeg te hebben om vlak daarop tot een onaangename verrassing kwam dat hij zijn gewonnen stelling wegens tijdsoverschrijding plotseling verloor… Ook Jan was niet altijd bij de les; zo verloor hij zijn partij tegen Hans die hij normaliter wel tot een goed einde zou kunnen brengen. Wellicht was het hier het moeten indelen toch een net te grote belasting voor hem? En vergeet Raymond niet; die scoorde rustig 1½ uit 2 tegen Willem. En dan Hans; scoorde niet alleen tegen Jan maar won ook nog eens tegen Geert. Bovendien was er bijna succes tegen Douwe, maar zijn vlag viel net een paar seconden te vroeg….

DSC_4802 esg

En dan komen wij uiteraard bij de winnaar. Leek Jan Willem, die in de voorronde oppermachtig was met de buit er vandoor te kunnen gaan, in de finale ronde bleek zijn wapens geen kruit meer te hebben en dus sloegen zijn tegenstanders hem met hun wapens om zijn oren. Marcel was intussen op stoom geraakt en moest alleen in de laatste partij in een paard-eindspel + 1 pion een remise toestaan wegen eeuwig schaak. Maar de buit was toen al binnen en won deze tweede snelschaakronde om het snelschaakkampioenschap van het ESG met 12 uit 15 partijen. Tweede werd Jan Willem met 11 uit 15, terwijl Douwe beslag legde op de derde plek met 10 uit 15.2e

DSC_4807 esg marcel)

voorronde snelschaak febr. 2020

finaleronde snelschaak febr. 2020

Op onderstaand tabellen het aantal gescoorde punten in september en februari en hun totaal behaalde punten uit die twee ronden. Op maandag 25 mei volgt de derde ronde. Dan zullen Herman en Marcel voor hun tweede overwinning moeten gaan om het kampioenschap binnen te halen. Ook Willem en Jan Willem hebben nog een kans om het kampioenschap te kunnen behalen. De rest lijkt mij kansloos voor die titel, maar zeg nooit nooit…….

eindstanden snelschaken 1e en 2e ronde

totaalscore sept-febr. 19-20

 

Van al dat strijdgeweld trokken Jan Reinink en Klaas Tiemens niets van aan; zij speelden op een hele mooie schaakbord hun traditionele schaakpartijtjes zoals zij dat altijd al doen voorafgaande van de internecompetitie.

DSC_4796 esg

Volgende week maandag spelen wij de 20e ronde van onze interne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 18, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: