Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Winst voor Herman Voss in de 20e ronde

De 20e ronde is weer gespeeld en daarbij toch weer enkele leuke partijen met ook nog een verrassende uitslag.

20e ronde intern

Arjen moest tegen Bastiaan, die in de vorige ronde nog zo mooi van koploper Herman won. Nu trad Bastiaan met zwart aan tegen Arjen en dat werd een taai en lastig gevecht voor beide spelers. Zwart wilde wel heel erg graag winnen en daar wit niet wilde verliezen werd het wel een rustige partij waarbij zwart veelal het initiatief zocht. Heel lang duurde die partij en was na ruim 3 uur spelen nog niet beslist. Er was een eindspel van loper tegen paard ontstaan met ieder vijf pionnen en met zwart in de aanval. Wit kon niets anders dan op de achterste rijen heen en weer spelen en daarbij trachtten dat de zwarte koning niet kon binnen dringen. Dat lukt en beide spelers kwamen remise overeen. Echter, in de daarop volgende analyses bleek dat zwart hele goede winstkansen bezat, al was het wel heel erg lastig om toen te zeggen dat zwart ook echt gewonnen stond. In Fritz was is die winst niet zo 1-2-3 te verkrijgen en blijft de stelling binnen de remisegrens.

douwe-jan en arjen-bastiaan

Dat zelfde gold ook voor de partij tussen Douwe en Jan v. Os. Een mooie en degelijke partij van beiden met wel een gemiste kans om eventueel te kunnen winnen door de witspeler, die op de 23e zet een paard kon offeren tegen een aantal pionnen. Of het echt gewonnen was voor wit was ook na analyse nog niet duidelijk en ook Fritz gaf voor mij nog geen duidelijkheid daarover al schommelde het voordeel steeds zo rond 1.30-1.40. Wit speelt eerst nog Lxd6-Dxd6 maar het nemen van pion a7 kan(waarschijnlijk) in beide gevallen. Wit zag er van af en speelde 23. Db4 waarna de dames geruild werden en na 26. e4-dxe4 en 27. Lxe4 het paard op de 30e zet op c6 met schaak geruild kon worden en de partij op de 37e zet remise werd gegeven.

Jan Willem kwam tegen Marcel in de partij twee pionnen achter te staan, maar had wel het initiatief. Die druk werd steeds zwaarder en zwart moest noodgedwongen 1 pion terug geven. Echter, Jan Willem behield kansen terwijl Marcel in tijdnood kwam te verkeren; dat koste hem naderhand hem niet alleen nog een pion maar kwam – mede door die tijdnood – bovendien ook niet meer onder die druk vandaan en kon Jan Willem een nuttige overwinning bijschrijven.

Herman trad met wit aan aan tegen de hoog geklasseerde Sebo die dit seizoen heel verrassend en mooi speelt. De koploper was voor Sebo echter iets te veel van het goede en dat merkte hij tijdens het vorderden van zijn partij, steeds duidelijker en des te moeilijker hij kreeg. Daar weet Herman dan wel raad mee en nam met deze zege weer wat verder afstand van Jan van Os die op de tweede plaats staat.

Ton speelde met zwart een gedegen partij tegen Raymond, die best wel eens lastig is om te bestrijden. Langzamerhand wist zwart de druk wat op te voeren, won een pion en naderhand nog eens een tweede er bij. Daarop kwamen er wat scheurtjes in het verzet van wit en kon Ton zo zijn zege binnenhalen.

DSC_4162 (2)

Tijdens het spelen mijn eigen partij heb ik niets van die andere partijen mee gekregen. Enigszins verrassend is de “vlotte” overwinning van Marcelis tegen Jan R. Meestal is Jan wel erg lang bezig met zijn partijen tegen spelers van zijn eigen sterkte, nu waren zij al vertrokken voordat ik daar erg in had. Hans was gewoon nog een tikkeltje te sterk voor Lars die zijn partijen behoorlijk goed weet op te zetten maar daarna vaak toch ergens de fout in gaat.  Toch zien wij bij de zwartspeler wel langzamerhand verbeteringen komen. Fred moest met wit tegen Berry en dan wil Fred wel eens lekker gaan aanvallen. Hoe dat in die partij gegaan is onduidelijk, duidelijk is wel dat de zwartspeler met lege handen naar huis kon gaan.

Flip die wil wel wat “zwaardere” tegenstanders en in Klaas trof hij een speler die heel gedegen kan spelen en bovendien tegen gelijkwaardige spelers goed kan scoren. Het laatste jaar ging dat weliswaar wat minder, maar in de laatste partijen heeft hij toch weer de nodige overwinningen geboekt. Zo ook in deze ronde; nu moest Flip er aan geloven. Edwin die wint “bijna” iedere avond maar verliest dan toch weer. Gelukkig heeft hij er veel plezier aan het schaken en dat straalt hij dan ook wel uit. Ook Anneke was een maatje te groot voor de witspeler zodat hij samen met Rolina met een nederlaag en toch weer voor hem geslaagde avond naar huis terugkeerden.

20e ronde ranglijst

                                                  Wedstrijdkalender maart 2020

maart 20

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 26, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: