Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

HOOGEVEEN 2 – ESG 2 3-3

Door Arjen

Tijdens de een na laatste wedstrijd van het seizoen in klasse 1B van de NOSBO streden wij, gebukt onder de in de lucht hangende dreiging van het Corona-virus, tegen het tweede team van Hoogeveen. Weliswaar een ploeg die onder ons stond op de ranglijst, maar qua rating op papier zelfs iets sterker. Na een redelijk voorspoedige reis (één afzetting gooide het strakke tijdschema iets in de war) en het moed indrinken/inroken van de verschillende ESG-ers vingen wij onze strijd (waarbij de echte waaghalzen elkaar een hand gaven) aan op de zes borden.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafel

De positie van Arjen is hier al heel fraai en maakte dat ook mooi af.

Arjen speelde met zwart een Siciliaan en deed dit niet helemaal zoals het hoorde: in plaats van iets standaards als Le6 speelde hij Lg4 en ruilde hij daarna deze mooie, goede loper (want controle van veld d5 is doorgaans belangrijk in een Siciliaan) tegen een paard op f3. Gelukkig wist zijn tegenstander Finn Dullaart in het vervolg niet te profiteren van de zo wat verzwakte witte velden en produceerde wat mindere zetten, waardoor Arjen eerst 1 en daarna nog een pion voorkwam. Met naast de pionnen alleen alle zware stukken nog op het bord gaf de Hoogevener zich na ruim een uur spelen gewonnen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafel

De slotstelling van Arjen

Tijdens de analyse van deze partij door Jan (v. Os) en Arjen voegde Sergei zich bij hen met de mededeling, dat hij remise had gespeeld (tegen Frans van Amerongen). Bij het naspelen bleek dat Sergei een goede winstkans had gemist. Zijn dame had erg sterk naar b3 gekund met een dubbele aanval op pionnen f7 en b7. Ergens rond hetzelfde moment in de partij had Sergei ook een mooi offer in gedachten en daar was Frans bijna ingetrapt, maar laatstgenoemde had zich nog net op tijd beseft dat de prijs voor het aannemen van het offer mat in 1 was. Naderhand vertelde Sergei me, dat hij met een pion meer alsnog had kunnen winnen, maar door taai spel sleepte zijn tegenstander er een remise uit.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafel

Net geen winst, maar wel heel mooi remise gespeeld

Zo was de stand 1,5-0,5 in ons voordeel geworden, maar na een blik op de overige vier borden leek een overwinning of zelfs een puntendeling ver weg: Marcelis stond een tweetal pionnen achter en had een moeilijke stelling, Hans had de kwaliteit en een pion verloren en Anneke leek het ook moeilijk te krijgen. Weliswaar had ze net als haar tegenstandster een toren en een (gelijkveldige) loper, maar ergens in de strijd ervoor had ze 2 pionnen moeten prijsgeven.  Sebo had als enige van de vier overgeblevenen een hoopvolle stelling bereikt.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafel

Wit heeft hier een mooie stelling bereikt en kan nu een pion winnen middels exd5-bxc5 dxc7 en dreigt nu met c7! waarna wit met haar toren de witte pion op c5 slaat. Helaas voor ons had Anneke hier zwart….

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafel

Hans speelt in deze stelling De3+-Kf1 dan weer Df3+ en op Kh1 a) Dg2- a1) Pf2+ Kg1-Dxc3 en wint een pion  a2) Dd1+  Dg1-Df3+  of  b) Df3+ en Kg1. remise derhalve door eeuwig schaak.

Toen we (Sergei en ik) even later weer gingen kijken was Hans net klaar met zijn partij. Door (en hier citeer ik Hans) een ‘grootmeesterlijke’ zet had hij eeuwig schaak afgedwongen en zo behaalde hij een (zo bleek later) belangrijk halfje voor het team. Niet veel later ging het mis bij Marcelis: hij was nog een pionnetje kwijtgeraakt en ging mat doordat hij in verloren stelling zijn koning vastzette aan de rand van het bord.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafel

Marcelis had blijkbaar zijn dag niet, maar heeft wel gestreden voor een beter resultaat.

Daarna gaf Anneke op. Haar tegenstandster Anky Lunenborg had de pionnenvoorsprong niet meer uit handen gegeven en dreigde door te breken. Daarmee hadden we onze kleine voorsprong in rook zien opgaan en moest Sebo alle zeilen bijzetten om nog een gelijkspel voor het team te kunnen redden. En dat lukte! Tegen oud-clubgenoot Jan Peek speelde hij het op fraaie wijze uit door zijn twee torens op de 7de rij te posteren en daar de loper van zijn tegenstander te pennen. Deze probeerde de boel nog te redden door met zijn twee torens op koningsjacht te gaan, maar Sebo pareerde dit bekwaam totdat er geen schaakje meer overbleef en kon daarna eerst de niet meer te dekken loper slaan en trakteerde daarna zijn tegenstander op een fraai matje.

Afbeelding kan het volgende bevatten: zittende mensen en tafel

Sebo speelde opnieuw een mooie en gedegen partij en trakteerde hij ons oud-lid op een heel mooi matje…

Daarmee speelde het tweede team van ESG voor de derde keer dit seizoen gelijk en blijft zo mooi in de middenmoot staan. In april (ervan uitgaand dat het Corona-virus tegen die tijd niet alles compleet heeft platgelegd)  wacht ons nog het treffen met Haren & Oostermoer 2. Zoals het nu lijkt zal dit weer in een team gebeuren zonder teamleider Raymond, die gezegd heeft een niet verliezend team qua bezetting niet te wijzigen en die zo tot volgend seizoen lijkt te moeten wachten totdat hij weer zijn opwachting in het tweede kan maken (en hopelijk doet hij dit dan ook, want we moeten natuurlijk allemaal wel aan spelen toekomen!)

Foto’s: Jan van Os met commentaar van Douwe

esg2-hoogeveen2

esg2 totalen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 13, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: