Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Felle strijd om de punten: geen remises in de 22e ronde intern

Dat er fel werd gestreden om de punten zien wij terug in de uitslagen: Geen enkele remise kon worden bijgeschreven in de 22e speelronde van onze internecompetitie. Maar gezegd moet wel worden dat bij een aantal partijen wel een groot deel gedurende de schaakavond de remise grens wel steeds dichtbij was, maar door foutjes in het laatste uur de balans deed omslaan. Maar ook dat hoort bij het gevecht op de 64 velden want kennis van het eindspel als wel uithoudingsvermogen behoren daar ook toe.

22e ronde intern

Koploper Herman staat ook na deze 22e ronde nog steeds onbedreigd bovenaan, maar Jan Willem is een plaatsje gestegen ten koste van Jan van Os

Beginnen wij met Berry tegen Flip; laatstgenoemde had in de vorige cyclus ongelukkig verloren en wilde nu toch wel eens laten zien wie de betere was van hun beiden. Dus werd er volop gevochten door onze twee nieuwe leden om de zege welke door de met zwart spelende Flip via een stukwinst al vrij snel het heft in handen had en deze niet meer weggaf. Arjen tegen Raymond, we waren benieuwd wie vanavond de beste zou zijn. Was het in begin nog even rustig op die 64 velden, in het midden spel nam zwart het heft in handen; de druk werd wat opgevoerd en wit moest zijn stelling nauwkeurig verdedigen. Echter een mooie “vlotte” combinatie van zwart werd toch te veel voor wit en zag enkele stukken in zwaar weer terechtkomen. Daarna was het snel gebeurt en kon Raymond het punt binnen hengelen. Edwin speelde met wit tegen Klaas en had dit seizoen al tweemaal verloren en wilde nu toch eens weer gaan scoren. Dat lukte hem bijna, maar Klaas had de truc al zien aankomen en hield hij bij die actie wat materiaal aan over. Daarop werd Edwin de verdediging ingedrukt, wist mat nog net te verhinderen maar verloor wel.

DSC_9389

 

Jan R tegen Anneke ging heel lang gelijk op; er waren wel wat schermutselingen op het bord echter dat mocht geen naam hebben. Op het moment dat er inderdaad een remise uit die strijd zou voortvloeien was zwart even niet bij de les en verloor prompt een pion. Daar wist wit wel raad mee en speelde dit presentje heel mooi uit. Geert won heel mooi van Sergei. De zwarte monarch was aan het wandelen geslagen, maar liep helaas bij g4(!) verkeerd(af). Moest ook nog eens een pionnetje meenemen, maar dat was één van de zetten van een mooie matcombinatie die wit heel fraai uitspeelde. Dus opnieuw een punt voor Geert en had hij tevens zijn nederlaag in één van de vorige cycli tegen Sergei weer “goed” gemaakt.

31290304708_02c8c1e532_k

Aanvankelijk leek het er op dat Ton een “gemakkelijke” avond tegen Marcelis zou hebben; een mooie stelling en op een gegeven moment 2 pluspionnen, al kon die ene wel weer snel terug  gewonnen worden. Een tijdje later had wit toch een stelling weten te bereiken waarin zwart het wat lastig zou kunnen krijgen. Zou kunnen krijgen, maar zwart wist die lastige klip blijkbaar te omzeilen want hij heeft die partij uiteindelijk toch “gewoon” gewonnen…. Bastiaan en Jan Willem speelden een evenwichtige partij die naar mijn idee steeds zo rond de remisegrens lag. Echter, die grens werd na lang zwoegen door de zwartspeler in zijn voordeel beslecht en daardoor is opgerukt naar de tweede plaats achter Hermann die niet heeft gespeeld.

DSC_4724 (2)

 

Jan v. O moest wel een goed resultaat neerzetten tegen Marcel om iets dichter bij Herman te kunnen komen. Zwart leek onder druk te komen maar door een vergissing van Jan ergens in die aanval heeft Marcel zich kunnen bevrijden en een pionnetje had mee kunnen snoepen. Daarop kon zwart bovendien ook het heft in zijn handen overnemen en maakte het keurig af. Zo wist Marcel weer een stapje dichter bij de derde plek te komen die nu door Jan wordt bezet. Douwe speelde tegen Fred, met de herinnering dat hun eerste ontmoeting in de eerste cyclus met veel geluk voor de witspeler van deze avond in remise eindigde. Nu een heel ander gevecht, waarbij een foutieve zet van een zwart paard het ander paard deed sneuvelen tegen een pion. Een wanhoopsaanval met een heel mooi kwaliteitsoffer volgde, maar wit kon ontsnappen mede door een mooie tegendreiging te plaatsen.(1-0) 

22e ronde ranglijst

Nu ligt tot nader order het schaakleven op de clubavonden stil, dit om verdere besmettingen door het corona virus te voorkomen. Ook de externe-competitie ligt in ieder geval tot eind maart stil. Binnenkort meer hierover op onze site.

arjen

Dit is het beeld van het schaakleven in clubverband in de komende tijd. Hopelijk is deze situatie weer snel voorbij, maar vermoedelijk duurt dit ook nog wel voort in april. foto Arjen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 14, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: