Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Schaken op Lichess

Het zijn woelige tijden; het hele leven is in de war en velen zitten momenteel aan huis gekluisterd. Schaken in verenigingsverband gaat niet meer; competities zijn stil gelegd. Hoe de verschillende competities uitgespeeld moet worden weet ik niet; vraag mij af of die überhaupt nog wel uitgespeeld worden. Ga maar na, wij vertoeven ons nu in week 12. De laatste clubavond valt in week 27 en op maandag 29 juni en hebben wij dus nog 15 maandagavonden te gaan. Daarvan vallen er af: 2e Paasdag (ma 13 april), Koningsdag (ma 27 april) wat te doen met Dodenherdenking (ma 4mei) en 2e pinksterdag (ma1 juni). Blijven er nog 11of 12 maandagen over. wij moeten nog 6 interne wedstrijden spelen, de bekerfinale, 2e en 3e rapid, 3e ronde snelschaken en de simultaan door de clubkampioen. Dat zijn 11 verschillende disciplines die wij nog tot een goed einde moeten zien te brengen. Tot 6 april zit alles nog op slot en daarna vermoedelijk ook nog wel een tijdje en dus kunnen wij al die disciplines nooit uitspelen zoals wij dat hadden gepland. Het is ook maar de vraag of de KNSB- en Nosbocompetities uitgespeeld kunnen worden. De Nosbocompetitie zou nog niet zo’n ramp zijn daar wij in die competiotie geen promotie/degradatie kennen. In de KNSBcompetitie ligt dat anders. Daarin moeten er nog 3 ronden gespeeld worden. Gaat dat nog lukken? Afwachten dus.

Intussen hebben een aantal leden niet stil gezeten en hebben ESG op Lichess geplaatst. Daar kunnen wij dan tegen elkaar spelen in allerlei wedstrijden tegen elkaar spelen. Ook kunnen wij als wij dat willen tegen “onbekende” schakers spelen. Afgelopen maandag hebben wij een snelschaakavond gespeeld die gewonnen werd door Jan Willem.

eindstand 1e ronde lichess

Ik moet daarbij vermelden dat ikzelf deze schaaksite niet geweldig vind, maar dat kan ook komen door onwennigheid enz met internetschaken. Zo verlies je een partij als je de eerste zet niet binnen 30 seconden speelt, dit ter voorkoming dat je als speler geen minuten/uren moet wachten dat jouw tegenstander een zet doet; als hij/zij dat gaat doen… Dan is er nog een tijdslimiet waarbinnen een toernooitje uitgespeeld dient te zijn. Is die tijd op dan wordt zo’n partij niet meer meegeteld in de eindstand merkte ik na mijn winst tegen Marcelis. Daarnaast kan je een gebruikersnaam later niet meer wijzigen, alleen een hoofdletter kun je later nog veranderen in een kleine letter en omgekeerd. Toch is het de moeite wel waard om aan dit soort activiteiten deel te nemen en hopen wij aanstaande maandag meer leden achter de internetborden te kunnen verwelkomen. Nu was de groep in feite net even te klein en moest Marcelis 4 keer tegen Sergei spelen, welke hij overigens allemaal won en daardoor op die hele mooie tweede plaats eindigde.

Wil je mee doen? Volg dan de volgende stappen:

1) Ga naar Lichess.org. 2) Meld je aan door te klikken op aanmelden Denk er aan om in één keer een juiste gebruikersnaam te kiezen daar die niet meer te wijzigen is.  3) klik op registreren. 4) Klik vervolgens op gemeenschap 5) Teams zoekbalk rechts invullen esg emmen daarna kun je je aanmelden. Jan Willem is degene die het beheer heeft over onze site op Lichess.

Hieronder staan de spelregels vermeld:

Je krijgt een melding wanneer dit toernooi start, dus het is veilig om in een ander tabblad te spelen terwijl je wacht.

Is dit met rating?

Dit toernooi is met rating en zal je rating beïnvloeden.

Hoe worden scores berekend?

Een overwinning heeft een basisscore van 2 punten, een gelijkspel van één punt. Een verlies is geen punten waard.
Als je twee partijen na elkaar wint, start je een “dubbele-punten-reeks”, voorgesteld door een icoontje van een vlam.
De volgende partijen zullen steeds het dubbele aantal punten waard zijn totdat je er niet in slaagt een spel te winnen.
Dus, een overwinning zal 4 punten waard zijn, een gelijkspel 2, en een verlies is nog steeds 0 punten waard.
Bijvoorbeeld, twee overwinningen gevolgd door een gelijkspel zullen 6 punten waard zijn: 2 + 2 + (2 x 1)

Arena Berserk

Wanneer een speler op de Berserk-knop klikt aan het begin van het spel, verliest hij/zij de helft van de tijd op de klok, maar de overwinning is één extra toernooipunt waard.
Berserk gaan in partijen met een klok met extra seconden per zet, zorgt ervoor dat je ook die extra seconden kwijt bent. Bijvoorbeeld 2+1 wordt 1+0. (1+2 is een uitzondering, dat geeft 1+0)
Berserk is niet beschikbaar voor partijen met nul begintijd (0+1, 0+2).
Berserk geeft je enkel een extra punt als je minstens 7 zetten speelt in de partij.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

De speler(s) met de meeste punten op het einde van de tijdslimiet van het toernooi zal (zullen) aangeduid worden als winnaar(s).

Hoe werkt de indeling?

Aan het begin van het toernooi worden spelers ingedeeld op basis van hun rating.
Wanneer je een partij eindigt, keer terug naar de toernooilobby: je zult dan gekoppeld worden met een speler dicht bij uw rang in het toernooi. Dit zorgt voor zo min mogelijk wachttijd, maar het is mogelijk dat je niet tegen iedereen in het toernooi speelt.
Speel snel en ga terug naar de toernooilobby om meer partijen te spelen en meer punten te winnen.

Hoe eindigt het?

Het toernooi heeft een klok die aftelt. Wanneer die klok de nul bereikt, wordt het klassement van het toernooi bevroren en wordt de winnaar aangekondigd.
Partijen die nog aan de gang zijn moeten uitgespeeld worden, maar tellen niet meer mee voor de rangschikking in het toernooi.

Andere belangrijke regels

Er wordt afgeteld tot je je eerste zet maakt. Als je binnen deze tijd geen zet maakt verlies je de partij.

Wanneer een partij binnen 10 zetten in een gelijkspel eindigt, levert dit voor beide spelers geen punten op.

Eén reactie op “Schaken op Lichess

  1. DonQuijotte
    maart 18, 2020

    Dank. Ga dat Lichess eens uitproberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 17, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: