Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG rapidschaken op Lichess

Daar wij wegens de Coronavirus op dit moment niet in clubverband kunnen schaken hielden wij afgelopen maandag (30 maart) op de internetschaaksite Lichess een rapidtoernooi. De leiding was in handen van Jan Willem die als “webmaster” van het ESG op Lichess fungeert en werd gesteund door Ton. Jan Willem zorgde voor de paringen waarop de spelers elkaar konden uitdagen. Die paringen vonden plaats via Whatsapp van het ESG en het mag genoemd worden dat meer dan 150!! berichten over en weer gingen. Een record derhalve!! Was de partij afgelopen dan dienden wij de uitslag door te geven via Whatsapp. Zo ontliepen wij namelijk dat wij niet tegen de zelfde tegenstander moesten schaken wat nog wel eens bij die internetschaaksites wil plaatsvinden. Alles verliep perfect en zowel Jan Willem als ook Ton verdienden dan ook een dikke pluim!!

Er deden 10 leden aan mee, voorwaar toch een mooi gezelschap, daar rapid – in tegenstelling tot de gewone internecompetitie nooit zoveel deelnemers weet aan te trekken. De reacties op dit evenement in barre tijden waren heel erg positief, al was het voor sommigen toch wel even zoeken op Lichess en waarbij er toch nog 1 lid was die daardoor het rapidtoernooi gemist bleek te hebben. Erg jammer natuurlijk.

Daarom wil ik in de komende dagen nog wat dieper op het aanmelden en meespelen in Lichess ingaan en laten zien hoe je een partij kan spelen door een speler/lid uit te dagen en om een uitdaging aan te kunnen nemen.

Zoals al gememoreerd, het toernooi verliep heel erg spannend en was ook voor sommige leden behoorlijk pittig. 6 ronden die er wel in hakten, maar als je wilde kon jij ook later invoegen of er voor kiezen om eerder er mee op te houden. Zo begonnen wij met een oneven aantal leden waardoor zij die geen partij kregen toebedeeld een bye + een gratis punt. Later op de avond kwam Arjen binnen en zo konden wij de laatste ronden met een even aantal leden afronden. Het zegt genoeg dat om 11:15 uur nog niemand wilde afhaken toen wij de laatste rond ingingen.

De strijd was hevig en ongekend spannend. Goede zetten werden zo nu en dan gevolgd door “blunders” die soms wel maar ook soms niet opgemerkt werden. Zo speelde Douwe tegen Marcel een sterke partij maar op de 62e zet ging hij finaal de fout in door eerst dameruil op g6 te missen en om vervolgens met zijn koning naar een verkeerd veld te gaan waarop Marcel mat in 1 had kunnen geven. Die zag het ook niet, waarna Douwe de partij alsnog tot een goed einde wist te brengen. Maar dat gebeurde in andere partijen ook; stukken “vlogen” soms van het bord zonder compensatie of wat dan ook er voor weer te krijgen. Dat heeft soms ook wel weer zijn charme, maar is vaker wel heel vervelend als dat jou overkomt.

Douwe werd uiteindelijk de winnaar van dit internet rapidtoernooi met op de voet gevolgd door Jan Willem en Ton werd fraai derde.

rapid 30-3-20

De diagrammen zijn van linksboven naar rechtsonder van:

1. Ton-Willem na 24 Tc6 waarna wit een zware aanval kon creëren;

2. Ton-Marcelis waarbij Marcelis zijn dame terug trok ter verdediging van Tb7. Maar dan blijkt er plotseling een hele mooie combinatie in de stelling te zitten;

3. Sergei-Ton Wit slaat op zet 48 pion a2 waarop Ton ook dank je wel zij en pion b5 sloeg. Echter, Sergei lachte als laatste met zijn volgende mooie combinatie ; 

4.Raymond-Marcel Wit heeft het zwaar in deze stelling want de dubbele vrijpionnen kunnen zo maar doorlopen als wit even niet op let en dat gebeurde al op de volgende zet toen Raymond Da2 speelde. Maar ook na bv Dd2  heeft zwart niet zoveel meer;

5. Marcelis-Sergei Zwart dacht hier Pc5 te kunnen spelen maar kwam bedrogen uit. Sergei won op een mooie manier een stuk; 

6. Jan Willem-Marcel Wit had ook eerst h5 kunnen spelen maar besloot tot Pd4. Het gat op e6 werd voor zwart een gruwel en kon zich niet meer goed verdedigen tegen de active stelling van wit.;

7. Marcel-Willem waarbij de koning van Willem over een groot gedeelte van het bord werd gejaagd. In deze stelling had wit er al zo’n beetje een eind aan kunnen maken. 

8. Douwe-Sergei Douwe had in deze stelling Kh6 van zwart overzien maar had middels De5 nog steeds de beste kansen op de winst. Zwart heeft dan niet zoveel goede zetten meer. Maar na Tg8+-Kh6 g5+-Kh5 en Tf8 won wit wel dank zij door tijdsoverschrijding van zwart.;

9. Arjen-Lars was een duel om de laatste plaats. Al gauw maakte Lars een fout wat hem een stuk koste en kon Arjen al freewheelend zijn enigste punt binnen halen. Toch had Lars wit nog iets moeilijker kunnen maken als hij met zijn loper pion c6 even had geslagen.

Voor leden die deze en andere partijen willen naspelen, dat kan op Lichess. Ga naar Lichess   https://lichess.org/

Hoofdscherm Lichess

Ga met de cursor naar gemeenschap en klik op teams. Rechts van het woord teams op het witte tableau staat zoek. Type daar ESG Emmen in druk op toetsenbord op enteren het volgende scherm komt te voorschijn. Klik op ESG Emmen en de pagina van ESG Emmen is in beeld.

Overzicht Lichess

links ziet men heel wat namen van leden en gastspelers die met ons mee hebben gespeeld met het snelschaken. Klik op een naam waarvan je de partij wil bekijken. Opnieuw komt men in een ander beeldscherm met een grafiek er bij van de betreffende speler die is aangeklikt.

vervolg voor uitdagen van speler

Rechtsonder de grafiek staat het aantal partijen die de betreffende speler heeft gespeeld. Klik daar op en de partijen komen onder de grafiek te voorschijn. Spelen maar zou ik zeggen.

 

 

Eén reactie op “ESG rapidschaken op Lichess

  1. Wim Fokkens
    april 9, 2020

    Waar had ik de toegezegde nadere uitleg over Lichess kunnen lezen en hoe kon ik weten dat er afgelopen maandag weer een internet rapidronde is geweest?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 31, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: