Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Ton en Jan Willem winnen 2e internet rapidtoernooi

Het tweede rapidtoernooi van ons is gewonnen door Ton en Jan Willem. Beide spelers behaalden 4 punten uit 5 partijen. Ton won van Jan Willem terwijl Bastiaan als enige Ton knock-out kreeg. De winnaar van de vorige editie, Douwe eindigde met 2½ uit 5 op een gedeelde 5e plaats. Het was vanavond toch wel weer een spannend toernooi en na 4 ronden waren er nog 4 kanshebbers, te weten Ton en Jan Willem met ieder met 3-4 terwijl Douwe, Bastiaan en Jan met 2½ daar weer vlak achter zaten. Ook Willem en Raymond, die beiden 2-4 waren nog niet geheel kansloos voor een hoge positie.

De laatste ronde moest dan uitslag brengen en er ging er hard om toe. Jan moest tegen Raymond, Bastiaan tegen Jan Willem en Ton tegen Douwe.

Jan is niet op dreef met het internetschaken en dat kwam ook tegen Raymond tot uiting. Zwart won eerst met het alvast verdedigen van zijn mooie loper op d3 met de pionzet c4 een kwaliteit op f2 en won op de 25e zet met een mooie vlotte combinatie nog meer materiaal en daarna in fraaie stijl de partij. https://lichess.org/2a5z3y0Z

Jan Willem had eigenlijk zo op het oog geen al te grote problemen me Bastiaan  die met wit speelde. Al snel verdween pion d4 van het bord in een Franse partij en dan is het lastig spelen als er geen compensatie tegen over staat. Ja, een zwarte dubbelpion op de b-lijn was misschien niet zo gunstig voor JW, maar de open torenlijnen waren voor zwart. Zijn positie werd met het oprukken van zijn koning steeds sterker; stukken en een toren werden geruild en daarop kon de zwarte toren zoveel onheil aanrichten dat de overwinning dan ook niet uit kon blijven. https://lichess.org/ifIajGyq/black

Dan had Ton het wel een stuk zwaarder in de topper tegen Douwe. Zwart had op de 17e zet middels e6 een prachtige stelling kunnen bereiken maar verzuimde dat waardoor wit mooie aanvalskansen verkreeg op f7. Wit kon daar net niet van profiteren, maar met die dames nog op het bord was een remise eigenlijk ook niet genoeg om eventueel nog op die bovenste plaatsen te kunnen eindigen. Echter op de 28e zet wist zwart met Lc5 wits toren onder druk te zetten hetgeen met 29 g4 werd verhinderd dacht zwart. Echter bij het naspelen bleek daar 29.. Dxf3! alsnog een hele kansrijke stelling voor zwart te ontstaan middels de vrije a-pion. Maar het verliep anders, de dames werden kort daarop geruild en wit behield zijn aanval op f7 waardoor zwart zich niet kon bevrijden. Ton bood nog remise aan maar dat werd door zwart gemist waarop wit een tweetal pionnen wist te veroveren. Een laatste aanval van zwart leverde niet meer op dan een toren ruil en wist wit deze partij te winnen door tijdsoverschrijding van zwart in een remisestelling met lopers van ongelijke kleur. https://lichess.org/gWLN6e6S 

Tijdsoverschrijding hoort er ook bij en voor Ton alle lof voor zijn gedurfde spel terwijl hij daarnaast ook nog eens de paringen in elke ronde indeelde; zowaar geen gemakkelijke opgave om dan ook nog eens een goede partij te spelen. Waar andere spelers dan even een rustpauze hadden, moest Ton gewoon door…..

In de twee overige partijen won Willem in een knotsgekke partij met een aantal “blunders” aan beide zijden van Lars. Vooral de periode tussen de 28e en de 33e zet was het raak…. https://lichess.org/B3a2e2L9

De andere partij ging tussen Sergei en Marcelis een mooi gevecht tussen aanval en verdedigen en dan loeren op een mooie counter; zo ook op de 23e zet. Wit leek door de ietwat onveilige positie van de zwarte koning spekkoper te worden, maar zwart kwam terug met een aanval op de eveneens onbeschermde witte monarch. Middels 37.. Lxe4+ 38 Kg1 f5 had zwart de stelling ook naar zich toe kunnen trekken, maar besloot tot ruilen van zijn dame tegen de beide torens van wit. Dat leverde hem een gewonnen stelling op en Sergei zag geen kans meer om daar uit te komen. https://lichess.org/6r6LUYAz

Dan hadden wij ook nog een hele mooie partij tussen Jan Willem en Ton. Het is een partij die beslist de moeite waard is om na te spelen; wit probeert het initiatief te nemen , maar zwart weet dat steeds weer met hele mooie zetjes dat te verhinderen. Vooral de stelling rond de 15e zet, waarop Ton even een pion mee snoept en vervolgens heel mooi zijn torens op de c-lijn weet te verdubbelen, al werd die direct daarop wel weer geruild. De zwarte dame wordt steeds brutaler en als Jan Willem op de 34e zet met g4 het paard op h5 terug wil jagen in zijn hok, neemt Ton doodleuk op f4, neemt nog een pionnetje extra mee op d5 en rukt heel fraai op met zijn a- en b pion. Op het moment dat de witte vlag viel was de stelling al beslist in Tons voordeel. https://lichess.org/XEc3e8Lu/black

rapid 6-4-20 JW-Ton 52e zet

Bastiaan wist wel van Ton te winnen. Ook hier een boeiend gevecht, scher op de snede en met wederzijdse kansen. Vooral de situatie na de 22e zet van wit was er een mooie scherpe stelling ontstaan waarin wit net iets geraffineerder bleek te zijn en hem uiteindelijk de zege bracht. https://lichess.org/7OY6KMaE/black#81

rapid 6-4-20

Met dank aan Ton en Jan Willem voor de organisatie van dit toernooitje. Hopelijk doen de volgende keer nog meer ESGers mee aan deze wedstrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 8, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: