Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

4e Lichess rapidtoernooi ESG

Willem had er al twee in zijn zak, Ton, Douwe en Jan Willem ieders 1 en mede daardoor was het toch wel weer spannend hoe zo’n wedstrijd zou kunnen verlopen.  Zie voor de partijen: https://lichess.org/team/esg-emmen

Opnieuw deden er 10 leden aan deze rapid mee en gelijk al twee toppers in deze ronde; Douwe tegen Willem en Marcel tegen Ton. Na een hard en een vermoeiend gevecht met gemiste kansen aan beide zijden wist Douwe net op tijd te winnen van Willem terwijl Marcel en Ton hun punt broederlijk deelden. klik voor hun partijen op: https://lichess.org/4WOI2C0L#0 voor Douwe – Willem  en: https://lichess.org/mRBfwmLu voor Marcel – Ton.

In de tweede ronde hadden wij het topduel tussen Jan Willem en Jan, maar ook de partijen tussen Marcelis en Marcel (komt dat door hun namen?) geven vaak een spannend verloop met zo nu en dan toch weer een verrassende uitslag. Maar niet vandaag, Marcel won gewoon toch sterker. https://lichess.org/le5mesMd#0   Jan Willem – Jan was een mooi sprankelend duel met wederzijdse kansjes, tot dat zwart op de 40e zet Dg4 speelde. Na Txh6 had wit een vol stuk kunnen winnen, en met zijn a-pion op kunnen rukken. Ook daarna bleef het spannend, ook al doordat beide spelers kansen om te winnen onbenut lieten. De tijdcontrole leek hier in eerste instantie uitkomst te bieden en dat Jan een punt kon bijschrijven, maar dat bleek achteraf toch niet zo te zijn. Jan kan met zijn computer geen remise aannemen die Jan Willem hem aanbood; bovendien ziet hij ook geen bedenktijd en kon zodoende ook niet waarnemen dat zijn tegenstander in tijdnood verkeerde. Daarop bleek Jan alsnog met remise akkoord te zijn gegaan.  zie partij: https://lichess.org/pD6Cnx9c#0

DSC_1663 (2)

In de derde ronde opnieuw een aantal interessante ontmoetingen namelijk Douwe – Jan, Jan Willem – Marcel. Verder speelde Ton tegen Raymond; https://lichess.org/BUzo03dV  een mooie partij waarin zwart even te traag reageerde met het spelen van b6, of hij had het opspelen van die b-pion helemaal achterwege moeten laten. De diagramstelling laat heel mooi zien hoe wit binnen drong met zijn manschappen. Knotsgek was de partij tussen Willem – Marcelis.  https://lichess.org/ELfAbzv5#0  Van uit een Sokolsky (1b4) had wit eigenlijk alleen maar pionnen gespeeld zijn dame naar b3 gebracht en natuurlijk zoals dat hoort, Lb2 gespeeld. Verder speelden Lars en Arjen tegen elkaar. Eigenlijk speelde Lars tot de 12e zet een goede opening. Daarna ging het mis. Zijn dame a4 had hij achterwege moeten laten, want dat gaf hem alleen maar problemen; beter was het om op die zet te rokeren om daarna eventueel eens bv b4 of Tac1 te spelen.   https://lichess.org/W1GGr3YK#0

In de vierde ronde won Marcel verdiend van Douwe, was Willem Ton de baas, behaalde Jan Willem weer een vol punt tegen Raymond en versloeg Jan Arjen. Doordat Lars er mee moest stoppen kon Marcelis even lekker uitrusten. En zo had Marcel zich via Douwe mooi bovenaan de ranglijst genesteld maar wel met twee geduchte achtervolgers op zijn hielen.

De 5e en laatste ronde zou dan uitkomst moeten bieden. Marcel moest tegen Willem en Douwe tegen Ton. Jan was al uitgeschakeld voor de overwinning, maar een toppositie was nog wel mogelijk en Marcelis – Arjen zou ook maar zo een mooi duel kunnen worden. https://lichess.org/D2U56bu5/black#0  Willem ging er vol in tegen Marcel; won een kwaliteit en vervolgens met geraffineerd spel nog meer “hout”. Dat is het mooie van het spel dat Willem laat zien; aanvallend en creatief. Het punt kon dus dan ook niet uitblijven.  https://lichess.org/hsCRhTaq#0 Een mooie sprankelende partij die een nieuwe koploper bracht.  Daarna was het nog even afwachten hoe de partij tussen Douwe en Ton zou aflopen. Wit begon sterk, maar zwart nam in het middenspel ten koste van een pion het heft in zijn handen. Wit kreunde wel, maar bezweek niet. https://lichess.org/1iYHDqAa#0  Nadat de dames waren geruild behield zwart wel een actieve stelling, maar stond zijn toren op de g-lijn ook wel wat buitenspel. Een fout bracht wit daarna naar de zege en naar de overwinning samen met Willem.

Eindstand 4e rapidtoernooi 5 ronden Zwitsers

rapid 20-4-20

Overzicht alle rapidwedstrijden tot nu toe met totalen en gemiddelden per wedstrijd.

rapid tussenstand eerste 4 ronden

Het aantal gespeelde ronden per rapidtoernooi zijn 6; 5; 7; en 5

3 reacties op “4e Lichess rapidtoernooi ESG

 1. pennywise666
  april 22, 2020

  Volgens mij kloppen de punten van de 4e rapid ronde van afgelopen maandag niet helemaal. Het is natuurlijk niet heel belangrijk, maar ik had 2 punten ipv 1. In hoeverre de rest wel/niet klopt weet ik zo niet.

 2. schaakjan
  april 22, 2020

  Douwe, lichess geeft mij dan wel het punt tegen Jan Willem, maar ik ben akkoord gegaan met remise. Je weet ik kan nog niet een remise aannemen. Ik zie ook de bedenktijd niet en zag dus ook niet dat Jan Willem nog maar een paar seconden had. Bij het overzicht is het ook handig als je het aantal ronden er boven zet. Afgelopen maandag speelden we vijf ronden, de week er voor zeven ronden.

  • douwe
   april 23, 2020

   Jan. ik heb de uitslagen/ranglijst intussen al bij gewerkt en zal het stukje over jouw partij tegen Jan Willem nu ook gaan aanpassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 22, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: