Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Raymond verrast in 8e rapidwedstrijd.

Raymond was de sensatie van de 8e ESG-rapidschaaktoernooi, waar hij met 3½ – 5 heel fraai op de tweede plaats eindigde. Heel fraai gedaan al gaf hij wel aan in een aantal partijen wat geluk te hebben gehad. Tegen de latere winnaar, Jan Willem won Raymond een vol stuk omdat de witspeler door het spelen van Pd2 even vergat dat Dc1 een loper op h6 verdedigde. Natuurlijk had zwart daarna de winst in handen, maar tegen de veelvuldige winnaar van de voorgaande edities ben je natuurlijk al blij dat je remise krijgt en dan ook nog eens op de tweede plaats eindigt.

Link naar de partijen van Raymond: diagram 1;     diagram 2;      diagram 4;

Maar daarvoor had Raymond ook al van oud-lid Erik gewonnen. Er waren 6 zetten gedaan en wit had met zijn loper het zwarte paard op f6 geslagen. Normaal wordt die loper dan wel weer terug genomen, maar waar zwart toen met zijn gedachten was weten wij niet, wel dat hij pardoes Lg7 speelde en die er prompt ook nog eens van het bord geslagen werd en ook nog eens zonder dat die loper terug genomen kon worden…. Einde verhaal, einde…. Daarvoor had Raymond echter ook al gewonnen van Willem. Ook dat was een bijzondere partij met gedurfd spel van beide zijden. Alleen jammer dat wit later, mede doordat hij een iets minder sterke en geroutineerde speler als Willem is terug gedrukt werd, hier en daar een pionnetje verloor en door tijdsoverschrijding van zwart net met de schrik vrij kwam. O, o, wat was dat zwaar moet Raymond toen gedacht hebben…. In zijn eerste partij trad hij aan tegen Douwe die er wel zin in had, maar zich toch even lelijk verslikte toen hij Td1 speelde. Waar Ld7 de oplossing was voor zwart speelde hij dame b6. Geen slechte zet; het leverde ook nog eens een pion op. Echter, een paar zetten later kwam ineens Pa4 in de stelling en moest zwart zijn loper prijsgeven.

Winnaar werd Jan Willem, en opnieuw duldde hij niemand naast zich. Won in de eerste ronde eenvoudig van Sergei en in ronde 2 werd het met zwart tegen Jan remise, maar zwart stond toch wel duidelijk beter. Tegen Douwe liet Jan Willem ook duidelijk blijken dat hij toch wel wilde winnen. Zwart deed even een mindere zet en daarna walst wit hem “plat”.   https://lichess.org/KZT2J1Uk#89  Ook tegen Herman, die voor de eerste keer mee deed aan dit rapidtoernooi wist Jan Willem het tot een goed einde te brengen al stond wit in een gedeelte van die partij toch wel beter. Vermoedelijk toch een kwestie van routine opbouwen voor de witspeler in zo’n rapidwedstrijd.

Verrassend is het optreden van Erik. Hij speelt leuke en ook gewaagde partijen en schuwt de aanval niet. Zijn partij tegen Douwe was een partij die beslist de moeite waard was. In het Wolga (Benko) gambiet was het smullen geblazen, al had wit natuurlijk ook Dxg6+ kunnen spelen in de slotstelling. 

Diagrammen: Jan – Jan Willem;   Herman – Jan Willem  en  Douwe – Erik

Daarvoor had Erik in zijn partij tegen Willem al na 12 zetten definitief naar zich toe getrokken als hij in plaats van 12 Lxc6+, 12 Pxc6 had gespeeld. Daarna kregen wij een eenzijdige partij te zien, waarin wit heerste en pas in de eindfase zwart toch nog kleine kansjes kreeg. Maar wit liet zwart nog even spartelen en won uiteindelijk in gewonnen eindspel op tijd. https://lichess.org/VrKl4AIe#111

Ook nog een paar partijen uit de onderste regionen; Arjen tegen Sergei werd 1-0 in een partij waarbij wit aanviel en zwart zich hoofdzakelijk moest verdedigen. Dat koste tijd en daardoor kwam Sergei in tijdnood en verloor. Die zelfde Sergei speelde heel fraai Marcelis naar de ondergang.

De links zijn: Raymond – ArjenArjen – SergeiSergei – Marcelis

Nog even tot slot, Douwe en Ton maken van hun partijen die zij tegen elkaar spelen, ook voor de toeschouwers – de partijen zijn ook voor niet deelnemers op Lichess te volgen –  soms wel hele zenuwslopende partijen van. Veertien dagen geleden na een spannende partij verloor Douwe door tijdsoverschrijding terwijl Ton toen nog 0,01 seconde over had. Ook nu was het weer raak. Douwe verloor weer op tijd met nu voor Ton nog net 2 seconden over….. Met  één verschil, nu stond Ton wel gewonnen…. https://lichess.org/ZWr5fzlU#88

Jan tegen Herman ging heel erg lang gelijk op tot 35e zet toen wit zich verslikte in een combinatie en hem een vol stuk koste…  https://lichess.org/uEuUHRP5#66

Komen wij dan ook bij de partij Erik-Herman, met lange tijd voordeel voor zwart https://lichess.org/syvel9j3#49 maar door te vroeg loslaten van zijn toren op a5 in plaats van Txa4 verloor zwart toch.

Marcelis – Jan  https://lichess.org/72Rp7qj4#44

Erik – Willem  https://lichess.org/VrKl4AIe#22

Klik voor alle partijen op Lichess via deze link:  https://lichess.org/team/esg-emmen  en jullie kunnen dan alle partijen van ons zien die wij in de afgelopen tijd via Lichess hebben gespeeld. Veel plezier daar mee.

rapid 18-5-20 header

Zie voor de eindstand: https://lichess.org/swiss/Fk2CqzS4

4 reacties op “Raymond verrast in 8e rapidwedstrijd.

 1. tonselten1
  mei 21, 2020

  Weer een geweldig verslag, Douwe. Fijn dat je dit zo vast legt! De andere weken trakteerde je ons ook nog op een totaalstand. Was een prima service! Mogen we die nog verwachten?

 2. Raymond
  mei 21, 2020

  Mooi verslag Douwe. Zoals je al aangaf, dit komt mooi in “de boeken” te staan.
  Vrees dat een tweede plek er niet iedere week inzit!

 3. douwe
  mei 22, 2020

  De totaalstand komt volgende week er weer bij en wil ook nog bekijken of ik de gewone stand wat sneller weer in Exel kan plaatsen want die eindstand in Lichess kan ik niet kopiëren naar Exel of Word. Bovendien zag ik dat alleen de eerste 10 namen op pagina 1 staan en dat je voor de volgende spelers moet doortoetsen. Voor Jan Willem is rapid direct via Lichess een uitkomst, voor verwerken van de standen e.d. was persoonlijke indeling zoals wij dat voorheen deden voor plaatsing op de site veel praktischer en minder tijdrovend. De start van de partij, als het bord verschijnt, is belastend omdat men dan binnen 30 sec de eerste zet moet doen. Dat hebben wij opgevangen door de tijd tussen elke ronde van 1min. naar 3 minuten te verhogen, maar eigenlijk zou je de tijd waarop het bord verschijnt en de eerste zet moet doen verhoogd moeten worden omdat niet altijd duidelijk is wanneer een ronde voltooid is.
  En Raymond, jij wint de volgende keer gewoon weer heel veel partijen😉😉

 4. Erik
  mei 23, 2020

  Heel mooi verslag. Ik heb er weer erg genoten van dit toernooi. Mijn partij tegen Raymond is er wel eentje voor de boeken. Les….geen Pre-move doen in de opening haha. Waren een paar zinderende partijen. Met name de partij tussen Douwe en Ton. Die twee vind ik hoe dan ook de smaakmakers van dit wekelijkse toernooi. En Douw, ik ben ervoor om 15 minuten + 8 seconden te spelen. Tijd blijft een factor maar het door de vlag stampen in verloren stelling behoort dan tot het verleden. Lijkt mij rechtvaardiger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 21, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: