Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Ton en Herman winnaars in 11e Lychess rapid ESG

Ton en Herman waren maandag de sterkste schakers in de 11e Lychess rapidwedstrijd van het ESG. Zij scoorden beiden 4 punten uit 5 partijen. Marcel werd derde met slechts een half puntje minder, maar bij aanvang van de laatste ronde waren er nog wel 5 spelers die in aanmerking kwamen om die 11e editie te kunnen gaan winnen. Zo werden in de laatste ronde de toppers Ton – Marcel, Jan Willem – Herman en moest Willem tegen Douwe spelen. Cruciaal was de stelling zo rond de 25e zet in de partij Ton – Marcel, waarin beide spelers een betere voortzetting misten maar waar wit uiteindelijk toch de beslissende aanval verkreeg. Ook in de partij tussen Jan Willem en Herman gebeurde er van alles zo rond die 25e zet, maar het stukoffer van wit bleek in de partij toch niet goed uit te pakken. Willem zou door winst tegen Douwe ook op 4 punten kunnen komen, maar dat lukte net niet. Er waren wellicht wel kleine kansjes, maar nadat de witte koning was vastgezet, bleek dat er niet meer dan een remise was te behalen en werd Willem toch keurig 3e in de rangschikking. Hier onder drie partijfragmenten van: Jan Willem – Herman; Ton – Marcel en Willem – Douwe.

Verrassingen waren er ook in deze wedstrijd te boeken, Douwe verloor van een goed spelend Raymond die na afloop verklaarde dat statistisch gezien nu wel eens een keer, gewonnen zou kunnen worden en dat ook prompt deed. Maar dat was niet het enigste wapenfeit van Raymond op deze schaakavond, hij won namelijk ook nog eens tegen Jan! Arjen boekte ook een mooi succes; winst tegen Erik. Verder hing er nog een sensatie in de lucht: Douwe stond met wit ook verloren tegen Sebo, maar die had zoveel tijd verbruikt zodat wit door tijdsoverschrijding het punt wist binnen te halen. Hieronder zijn drie partijfragmenten afgebeeld die voortkwamen uit de volgend partijen: Arjen – Erik; Douwe – Sebo en Raymond – Jan.

In onderstaand blok diagrammen een partijfragment van Sergei – Marcelis, waarin altijd wel weer spektakel te bespeuren is. Zo ook in deze partij waar zwart nu besluit zijn paard te gaan offeren voor een koningsaanval. Echter staan de zwarte stukken hier wel goed voor zo’n aanval? Beter en verstandiger was wel om in die stelling Dc7 of De6 te spelen in een partij met gelijke kansen. In de tweede diagram een stelling uit de ontmoeting van 2 oud-leden; Gerard en Erik In die stelling waar wit aan zet is, is nu d6 een sterke zet. Zwart kan nu niets meer doen, terwijl wit met zijn K naar het centrum kan wandelen. Maar zwart kwam toch nog met de schrik vrij getuige de laatste diagramstelling. Wat mag zwart wel en niet doen? Hij mag misschien heel veel, maar beslist geen torens ruilen. Dan kan hij die pion nog tegenhouden, al zal dat niet altijd gemakkelijk gaan. Maar zwart ruilde zijn toren echter wel en staat dan ook in één klap op zwaar verlies. Maar je moet dan wel weten hoe je die vrijpion dan naar de overkant moet brengen.

11e Lichess rapid 8-6-2020       
1Ton01111 4
2Herman10111 4
3Marcel111½0 
4Willem½*11½½ 
5Jan Willem11010 3
6Raymond11001 3
7Douwe1001½ 
8Sergei010½1 
9Gerard0½1½ – 2
10Jan10100 2
11Erik0½100 
12Arjen00001 1
13Marcelis00010 1
14Sebo1000 – 1
 77776 32½
* = net te laat gestart; daarom half puntje gekregen. – = partij is niet gespeeld.
tussenstand per 8-6-2020

De twee winnaars van het 11e ESG Lychess internet-rapidwedstrijd

Voor meer zie ook onze site op Lychess: https://lichess.org/swiss/RAqioeuU

Daarna wordt na elke rapidwedstrijd door een aantal schakers nog even via Lychess gevluggerd, maar nu was de groep enthousiastelingen wel heel erg groot zodat er nog een snelschaakwedstrijd werd gehouden; after-clubavond toernooi Arena. De puntentelling gaat daarbij heel anders en als je uitgespeeld bent kun je (bijna) gelijk weer een volgende partij spelen. Dat heeft zijn voor-, maar ook zijn nadelen. De ene speler kan binnen zo’n wedstrijd meer of minder partijen hebben gespeeld dan andere spelers in die groep. Ook heb je meer kans dat je vaker tegen een speler moet spelen waar je al tegen hebt gespeeld. Maar naast al die plussen en minnen (er zijn nog meer + en -) is het wel leuk om dat eens mee te maken, al is dat niet zo weggelegd voor de schrijver van dit stukje. Maar dat is dan ook puur persoonlijk. Als een toetje na zo’n rapidwedstrijd is dat nog wel te doen, vooral als je afspreekt maar een paar ronden wil meedoen..

zie: https://lichess.org/tournament/f8HlCCFY

6 reacties op “Ton en Herman winnaars in 11e Lychess rapid ESG

 1. Sergei
  juni 10, 2020

  Jan Willem en ik hebben bij het tussenstand een half puntjes minder. Dat is niet zo belangrijk, maar ja

 2. Raymond
  juni 10, 2020

  Leuk verslag Douwe. Klasse!

 3. Erik Sluter
  juni 11, 2020

  Ik was inderdaad in de partij tegen Gerard rijp voor de sloop. Ineens werd ik wakker en kon de partij nog redden, Iets kmet opposotie en G is niet de beste eindspel;kenner. Ik had hier echt mazzel. Sorry Gerard.

 4. douwe
  juni 11, 2020

  Dat klopt Sergei, heb de juiste tussenstand geplaatst. Bedankt voor die opmerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 10, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: