Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Jan Willem opnieuw sterk in rapidwedstrijd ESG

De 17e rapidwedstrijd werd gewonnen door Jan Willem, die deze wedstrijdserie al 8e keer wist te winnen.. Hij deed dat in die laatste wedstrijd iets minder overtuigend, maar was de concurrentie toch wel weer de baas. Bovendien, dat doet hij ook vaak met gedegen spel en wint bijna altijd wel van de “zwakkere” broeders. Toch ook bij hem slopen er zo nu en dan kleine foutjes in het spel, maar daar tegenover stond ook dat er schitterende partijen op het bord kwamen met grote spanningsvelden en bizarre en onverwachte zetten.

In onderstaande diagram vier partijfragmenten tegen de subtop van deze wedstrijden. Marcel heeft zojuist Db6 gespeeld in een hele scherpe partij. Jan Willem kan nu die toren nemen, maar heeft iets anders in gedacht en brengt dat ten uitvoer.. Wit heeft tegen Jan v. Os Pe5 gespeeld waarop zwart zijn kans waarneemt om Pe3 op het bord te plaatsen. Goed of toch niet zo sterk? Ook met zwart tegen Douwe een mooie stelling waarbij wit iets beter staat. Is nu La3 de zet of moet er harder opgetreden worden? In de laatste diagram heeft Ton een pion op f4 genomen. Zwart heeft de keus; welke pion kan ik nu beste nemen of is Txf4 ook een mooie zet?  Klik op de namen voor een grotere stelling.

Hieronder drie partijstellingen van Erik tegen Marcelis, mag wit die b-pion nu wel of niet slaan…; dan Erik die over Pxc5 mag nadenken die Ton speelde, waar moet wit vooral op letten; vervolgens Marcel – Erik na Txg4, zwart denkt hier dat hij zijn positie kan versterken door Lf3 te kunnen spelen maar voelt zich even later “bedrogen” door die sluwe witspeler… als laatste in dat blok Jan van Wieren die tegen Marcel al heel goed staat en dan ineens ook nog een hele mooie kans krijgt… Ziet hij het??

In de eerste stelling miste Douwe al een opgelegde kans door Kf7 in plaats van fxe5 te spelen tegen Sergei die iets later zomaar een stuk won en daarna ook de partij. In de tweede diagram speelde Jan eerst even Pb3 om d4 te verdedigen. Verzuimt Sergei – die tegen Jan v. os speelt – om Lxd3 te spelen om na a6? tot de ontdekking te komen dat wit daarna wel heel erg goed staat. Bij Jan v. Os tegen Ton slaat na Tc8 ineens de vlam er in: Er volgde a4-Lxc3 axb5-axb5 bxc3-Pxb3 cxb3-Txc3 om na enkele zetten later vredelievend de punten te gaan verdelen. In de laatste partij kon Douwe de winst eigenlijk niet ontgaan, al had hij in eerdere instantie al mooie kansen laten liggen. Maar ook in deze stelling zijn er een groot aantal combinaties om te winnen zoals Pf6! Maar er zit ook een hele fraaie mat in vier in de diagramstelling. Ziet u het?

Hieronder de eindstand van de 17e Lychess rapidwedstrijd. Daaronder vind u de tussenstanden van de 17 gespeelde wedstrijden en de totaalstand.

rapid 20-7-2020
1 Jan Willem ½ 1 ½ 1 1 4
2 Jan v O 1 1 1 ½ 0
3 Ton ½ 1 1 ½ ½
4 Marcel 1 1 0 0 1 3
5 Douwe 0 1 ½ 1 ½ 3
6 Sergei 1 0 ½ 0 1
7 Erik 0 0 ½ 1 1
8 Jan v W 0 0 1 1 0 2
9 Marcelis 1 0 0 0 0 1
10 bye = 1 punt
5 5 5 5 5 25

17 tussenstand 20-7-20

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 22, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: