Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

18e ESG rapid: Willem wint in zinderende finale.

Het 18e rapidtoernooi kende een mooi spannend slot; In de 5e ronde streden Douwe en Willem om de eer wie op die avond als koning gekroond zou worden. In het middenspel wilde Douwe na slaan van het zwarte P op d5 met dame terugnemen. Maar op dat moment zag hij een andere mooie zet;  slaan met zijn P op f7. Maar dat was achteraf net niet goed; liep steeds net achter de feiten aan en zag zijn koning zelfs sneuvelen. En dus was de koning van Willem de grote winnaar. (2e diagram) Douwe won eerder op de avond van Erik (diagram 1) waarbij hij vrij gemakkelijk een stuk won maar daarna toch een hele mooie stelling op het bord verscheen. Welke zet zou u spelen in die stelling? In de derde diagram heeft Jan van Os het aan de stok met Marcelis, die soms onberekenbaar uit de hoek kan komen. Wit denkt dat hij zomaar op f7 kan slaan, maar zwart had het goed gezien, want na Ld4 kreeg wit geen enkele kans meer. In de vierde diagram nam Marcel op b5 een pion van wit. Nu speelde Marcelis axb5, maar veel sterker was a5! Met zelfs winstkansen. Na Lxb5 kwam wit na Ta7 Dxc3 in de problemen verloor. In plaats van Ta7 was Te3 de aangewezen zet om zijn stelling goed te kunnen handhaven. Klik op de rood gemaakte teksten voor de grotere partijstellingen waarbij u ook de analyse kunt inschakelen. Zie verder ook: https://lichess.org/swiss/UwCzUbQw

In de onderstaande blok diagrammen zien wij partijfragment tussen Ton en Jan van Wieren die heel listig even de witte toren onder vuur neemt. Als wit nu gewoon Tb8 speelt is het uit; zwart kan dan geen vuist meer maken. Maar na Ld6-Lxb1  d7-Lf5  Lxf8-Kxf8  Lc6-Lxd7 moet wit nog vechten om niet te gaan verliezen. De tweede stelling in dat blok is zwart nu aan zet en hij moet trachten om die witte keten van pionnen te breken. Dat kan ziet u het? In de derde partijdiagram staat zwart ogenschijnlijk heel erg goed met zijn ver opgerukte vrij pion. In de partij won Marcel die stelling tegen Ton. Maar wit kan hier heel fraai ontsnappen. Maar dan moet hij wel beginnen met a3+!.  In de laatste stelling speelt Raymond tegen Marcel. In deze stelling was Pc5 wel heel sterk, met mooie winstkansen. Echter, wit had andere plannen en speelde c5, misschien ook wel met de gedachte  als ik de zaak dicht schuif komt zwart nooit meer binnen in mijn stelling. Dat is natuurlijk niet zo gek; het is tenslotte wel Klein Duimpje tegen die Grote Sterke Reus!

18e ronde 1

Ton – Jan van Wieren; 1) na de 29e zet;  2) na de 37e zetTon – Marcel en  Raymond – Marcel

Klik op de rood gemaakte uitslagen voor de partijen.

rapid 27-7-2020
1 Willem 0 1 1 1 1 4
2 Douwe 1 1 ½ 1 0
3 Marcelis ½ 1 0 1 1
4 Marcel 1 ½ 1 0 ½ 3
5 Ton 0 1 0 ½ 1
6 Jan v W 0 0 1 ½ 1
7 Jan v O 1 ½ ½ 0 0 2
8 Raymond 0 0 ½ 1 ½ 2
9 Erik 1 0 ½ 0 0
10 bye = 1 punt
te laat 5 5 5 5 5 24½

 

18 tussenstand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 28, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: